Szeged és környéke

2009.12.22. 22:46

Bezárták a Feszty-körképet

Ópusztaszer - Néhány hónapig nem lehet megtekinteni a Feszty-körképet, mert elkezdődött a rotunda felújítása. Több mint 600 millió forintból új tető kerül az épületre, és megszépül a skanzen is.

Bobkó Anna

Régi állapotában a Csongrádi Oktatási Központ diákjai láthatták utoljára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundáját. Az elkövetkező néhány hónapban felújítás miatt nem lehet megtekinteni a Feszty-körképet. A diákoknak Tokovics Tamás, az emlékpark igazgatója tartott rendhagyó tárlatvezetést, amelyen Deutsch Tamás európa parlamenti képviselő is részt vett.

– Tucatnál is többször jártam a parkban. Hol a családommal, hol hivatalos ügyben. Mindig hatalmas élmény a Feszty-körkép látványa – mondta Deutsch, aki rendkívül fontosnak tartja a felújítást, hiszen ezzel az emlékpark turisztikai vonzereje nő.

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke Deutsch Tamás és Tokovics tamás (háttal) társaságában lakatot tesz a rotunda bejáratára. Fotó: Frank Yvette

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke Deutsch Tamás és Tokovics tamás (háttal) társaságában lakatot tesz a rotunda bejáratára. Fotó: Frank Yvette
– Első lépésben a rotunda és a körkép körüli rész újul meg – tudtuk meg Tokovics Tamástól. A várhatóan 2010 májusáig tartó beruházás során a zsindelytető helyett patinázott lemezborítás kerül az épületre, amelybe két panorámaliftet is beszerelnek. A körkép több új látványelemmel bővül: megújul a fény- és hangtechnika, a látogatórészt pedig úgy alakítják ki, hogy a nézelődők a terepasztal fölötti ösvényen egészen közel léphetnek majd a körképhez. A 463 millió forint uniós támogatásból – amelyet a megyei önkormányzat csaknem 160 millió forint saját forrással egészít ki – csaknem 900 négyzetméternyi új kiállítóteret is kialakítanak, akadálymentes parkolót hoznak létre, és a skanzen is megszépül.

Bezárták a Feszty-körképet. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Az új, állandó kiállítások a honfoglaláskor történetét mutatják be használati tárgyakon és korabeli viseleteken keresztül. Ezenkívül a látogatók antropológiai szempontból is megismerhetik az adott kort – a koponyák restaurálása és digitalizálása után a kiállításon megmutatják, hogyan néztek ki honfoglaló eleink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!