Szeged és környéke

2011.10.03. 22:16

Bezárták a megsüllyedt csillagvizsgálót

Szeged - Vastag repedések borítják a falat, az épület egyik fele megsüllyedt, ezért bezárták a Kertész utcai csillagvizsgálót. Az üzemeltető alapítvány az egyetemtől vár anyagi segítséget.

Bobkó Anna

– A felszín alatt 2 méteres szürkeagyag-réteg húzódik. Ha ez kiszárad, képes akár 10–15 százalékot veszíteni a térfogatából. Az aszály miatt a talajvíz majdnem 3 méter mélyre húzódott vissza, ezért száradhatott ki az ominózus réteg, ami az épület süllyedéséhez vezetett még 2009-ben. A csillagvizsgáló állagromlása az elmúlt két évben tovább folytatódott, mostanra olyan veszélyesnek találtuk, hogy határozatlan időre bezártuk az intézményt – magyarázta Szatmáry Károly, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoport Kísérleti Fizikai Tanszékének egyetemi docense.

Az egyetemtől várnak segítséget. Fotó: Karnok Csaba

Az egyetemtől várnak segítséget.
Fotó: Karnok Csaba

Minden pénteken nyitva tartott

A Kertész utcai csillagvizsgálóban egyetemi oktatók és hallgatók tartottak előadásokat szabadidejükben – utoljára szeptember 23-án, a kutatók éjszakáján. Az épület minden pénteken nyitva tartott, évente 4000 látogató fordult itt meg. A tanteremben projektoros előadáson, sötétedés után távcsöves bemutatón vehettek részt.

Az egyetemhez tartozó Kertész utcai csillagvizsgálón két éve még csak néhány centis repedések jelezték a problémát. Idővel gyakorlatilag kettétört az obszervatórium. Megrepedtek a kupolát tartó oszlopok. A betontuskó, amelyen a 40 centis távcső áll, független az épülettől, így a több millió forintot érő műszer nem sérült. Több helyen azonban potyog a vakolat, vastag, mély repedések borítják a falakat és a mennyezetet.
Egy korábbi – sikertelen – pályázat kapcsán elkészültek a szükséges intézkedési tervek. A megoldás az lehet, ha nagy nyomással cementiszapot injektálnak az épület alá. Ezután acélszerkezettel kellene körbeerősíteni a csillagvizsgálót, majd kijavítani a hibákat, és újrafesteni. Már megvan a kivitelező, elkészültek a tervek és a költségvetés is: a beavatkozás bő kétmillió forintba kerülne.

– Gyűjtést nem akarunk szervezni, de örömmel fogadnánk az esetleges szponzori felajánlásokat. Levelet írtam Hernádi Klára dékán asszonynak és Szabó Gábor rektor úrnak. Amennyiben megkapjuk a támogatást, a felújítás még idén befejeződhet – tudtuk meg Szatmáry Károlytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!