Szeged és környéke

2019.07.30. 12:31

Biciklivel viszik az illegális hulladékot, hogy nehezebb legyen a felismerés

A bekamerázott szegedi szelektív gyűjtőszigetre már nem autóval viszik az illegális hulladékot, hanem inkább gyalogosan, vagy kerékpárral, így nehezebben azonosítható az elkövető. Ha a szemét alapján mégis lebukik, nem ússza meg bírság nélkül.

Kovács András

Régi gyakorlat, hogy tilosban vá­­rakozó, az erdő szélén sze­me­tet, sittet leborító autókat posztolnak a közösségi oldalon fotóval, a rendszám kitakarása nélkül. Ez egyfajta önbírásko­dás. A kívülálló haj­lamos egyetérteni a pellengérre állítás­sal, érezhet is némi elégtételt, de ez nem így működik. Juhász Péter, az adatjog.hu szakjogásza hangsúlyozza, a rendszám személyes adatnak minősül, ezért érdemes óvatosan eljárni olyan képek publikálásával, vagy tovább osztásával, amin felismerhetően látszik, hogy valaki elítélendő, törvénybe ütköző dolgot művel.


– A Hulladék Kommandó ha­­vi 160-180 óra folyamatos je­­lenlétének érezhető hatása van a szelektív szigeteknél, jel­­lemzően csökkent az illegálisan lerakott szemét – mondta Koltainé Farkas Gabriella. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a második negyedévben a Budapesti körúti és a Hargitai utcai szelektív szigetnél viszont nö­vekedett a mennyiség.

Szelektív sziget a Fő fasoron - nem mindegy, mit teszünk le. FOTÓ: FRANK YVETTE

Szelektív sziget a Fő fasoron – nem mindegy, mit teszünk le. FOTÓ: FRANK YVETTE

Megtudtuk, a Fő fasori tartályoknál egyértelmű és jelentős a csökkenés, itt történt a legtöbb feljelentés – március végéig 42 –, és látszik a hatása. A bekamerázott szigeteken megnövekedett a gyalogosan, kerékpárral érkező illegális­hulladék-elhelyezők száma, az elkövetőket nehezebb azonosítani, mint ha rendszámos autóval érkeztek volna. A tiltott elhelyezés 40 százaléka jellemzően komposzt, a többi lom, szelektív hulladék, illetve háztartási, vegyes szemét, de 5-10 százalékban előfordul veszélyes hulladék is.


– Feljelentést akkor kezdeményezünk, amikor olyan hulladék kerül a tartály mellé, ami egyébként nem helyezhető el a gyűjtőszigeten – tudatta az ügyvezető, hozzátéve, fontos, hogy a lakosság is érezzen fe­lelősséget a környezetéért, és ebben elengedhetetlen a közös gondolkodás és cselekvés.


Az egyik szelektív tartály mellé lerakott illegális hulla­dék – konyhai és egyszer használatos műanyag edények – kö­­zött többször találtak egy bel­városi bisztróra utaló nyomot. A takarítónőre bízták a többlet elszállítását, aki heti egy-két alkalommal a fél tucat 120 literes zsákot a Fő fasori, illetve a Budapesti körúti lerakóhoz vitte – az utóbbinál sikerült kamerafelvételt készíteni. Az alkalmazott 10 ezer forint helyszíni bírságot kapott, a „filmet" pedig a kormányhiva­talnak továbbították mint köz­­tisztasági szabálysértést.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!