Szeged és környéke

2016.06.14. 14:30

Bíróság előtt a gázóraügy

Szeged - Ha a szolgáltató évente leolvasta az órát, arról fényképet is készített, akkor a plombatörést hogy nem vette észre senki? - hangzott el tegnap, a gázóraügy szegedi perén. Ungi Ilona és védője állítja, nincs közük a plombahamisításhoz.

Segesvári Csaba

– Ha esélytelen lenne az ügy, nem vállaltam volna – mondta lapunknak [namelink name="Ungi Ilona"] ügyvédje tegnap a Szegedi Járásbíróságon. [namelink name="Szalóky Béla"] képviseli a szegedi nőt, akiről megírtuk: óracsere címén leszerelték gázóráját, majd az Égáz-Dégáz Zrt. 540 ezer forint kötbért vetett ki az asszonyra. Az ügyben Budapestet is megjártuk, ahol a nyomszakértőtől megtudtuk, sokan trükköznek a gázórákkal, de azt, hogy csaltak-e, nem lehet megmondani.


A tegnapi tárgyalásra a felperes gázszolgáltató nem jött el. Azt nyilatkozta a bíróságnak, hogy távollétében is meg lehet tartani a tárgyalásokat. [namelink name="Kardosné Csorba Ágnes"] bíró meghallgatta Ungi Ilonát. Az asszony elismételte, bérlőként lakik az IKV-s ingatlanban, a gázóra felszerelésekor és levételekor nem volt otthon. Szalóky Béla védő elmondta, a lakáshoz tartozó gázóra már 60 köbméter fogyasztást mutatott, amikor Ungi Ilona a lakásba költözött. Az asszony és a védője elismételte, a gázszolgáltató mindenáron el akarta ismertetni Ilona felelősségét. Ebbe nem mentek bele, jött a közjegyzői kötbérezés, majd a bíróság.


Ismert, a gázóráért a fogyasztó a felelős. Szalóky Béla ezt a helyzetet úgy látja, a szolgáltató megkér, hogy vigyázzunk egy táskára, de azt sem elzárni, sem megvédeni nem lehet. – A szakértő szerint a két műanyag záróelem – plomba – sértetlen, ahogy a mérőszerkezet is. Egy olyan plomba hamis, amiről nem is tudhatunk. A szakértői vélemény így egy feltételezés – mondta a védő a bírónak. Ilonával együtt állítja, nem manipulálták az órát.


A per július 4-én folytatódik. Az Égáz-Dégáz Zrt.-nek azt kell bizonyítania, hogy a 10 évvel ezelőtt felszerelt gázóra másképp nézett ki, mint a mostani. Szalóky Béla védő azt is szeretné megtudni, ha a szolgáltató évente leolvasta az órát, arról fényképet is készített, akkor a – később szemrevételezéssel elsőre megállapított – plombatörést hogy nem vette észre senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!