Szeged és környéke

2009.05.17. 20:44

Bíróságra mennek a károsultak

Sokat bukott az a százezer kisbefektető, aki nyílt végű ingatlanalapokba fektette megtakarított pénzét. Az alapok kifizetését – mint korábban írtuk – tavaly novemberben 90 napra felfüggesztette a PSZÁF, s ez alatt az értékük jelentősen lecsökkent. A banki károsultak bíróságon keresik az igazukat. 433 milliárd forint befektetés hozama – vesztesége – a tét.

Munkatársainktól

Tavaly novemberben, a pénzügyi válság kezdetén néhány nap alatt több milliárd forintot vontak ki a befektetők a bankok nyílt végű ingatlanalapjaiból. A nagyarányú készpénzkiáramlás miatt a felügyelet az ingatlanalapokat felfüggesztette, majd módosította a kifizetési szabályokat: az igény bejelentése után csak 90 nappal később lehetett a befektetési jegyeket visszaváltani. Ez idő alatt azonban az alapok lényegesen leértékelődtek.

Így járt a vásárhelyi Ungewiss Katalin is. Az asszony nyugdíjas korára félretett pénzének egy része foszlott szerte az alapok kifizetésének felfüggesztése idején.

– Elsőnek én is azt gondoltam, hogy részt veszek abban a perközösségben, amelyet a Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége szándékozik indítani. De mégis elállok tőle, hiszen bizonytalan az állam ellen indítandó per kimenetele, már azt sem lehet tudni, az eljárás hány évig tart. Ha pedig vesztünk, akkor még a perköltséget is állnunk kell. Egyébként is úgy érzem, semmi esélyünk a nyerésre – mondta.

Az alapkezelők ellen bírósági úton fellépni kívánó, az interneten szerveződő Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége szerint legalább 100 ezer ember járhatott pórul, s 433 milliárd forint befektetésről lehet szó. Honlapjukon azonban eddig ezernél alig többen regisztráltak,.

– Már csak a tanulság kedvéért is nekik akarok menni – nyilatkozta röviden lapunknak Telkes József, a szövetség kezdeményezője. Hozzátette: senkiben sem bízik, úgy véli, hogy a weblapjukon regisztrálók egy része is inkább csak jó- vagy rosszhiszemű kíváncsi lehet. A pert a tervek szerint ősszel indítják, az ügyvédi irodát nyilvános pályázaton már ki is választották.

Közel 400 ezer forint mínusz

2005 közepén vásárolt szegedi olvasónk az egyik ingatlanalap befektetési jegyeiből, banki kamatnál nagyobb hozamra számítva hosszabb távú befektetésével – írtuk mellékletünkben 2008 december 22-én. A válság miatt azonban közel 30 befektetési alap – ismertebben csengő közülük például az OTP, az MKB, a Quaestor, a Raiffeisen, a Budapest Alapkezelő és a CIB – élt azzal a lehetőséggel novemberben, hogy időt kér a kifizetésre. Jobbára 90 banki napot. Olvasónk november 26-i megbízását 2009 április 6-ra igazolta vissza a befektetési alap – természetesen az akkor érvényes árfolyamon. Ez utóbbi 1,49-ról 1,178-ra csökkent, így 1 millió 830 ezer forint, helyett 1 millió 453 ezret kapott – több mint négy hónap után. Ő tagja lett a pertársaságnak, s bízik kára megtérülésében, illetve enyhítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!