Szeged és környéke

2011.08.20. 14:04

Birtokba vették a szegediek a 4-es villamos útvonalát - galériával

Szeged - Nagyiványi András, a kivitelező MTV4 Konzorcium képviseletében adta át szombat délelőtt a 4-es villamos felújított szakaszát Botka László polgármesternek a Glattfelder téren.

Delmagyar.hu

[namelink name="Botka László"] városvezető megköszönte a szegediek 6 hónapos türelmét, majd kijelentette: a villamosvonal felújítása 2,3 milliárd forintba került, ez a fejlesztés a 3 éves, 30 milliárdos összköltségvetésű tömegközlekedési nagyprojekt része, amelynek köszönhetően jövőre Szeged lesz a közösségi közlekedéssel legjobban ellátott vidéki nagyváros.

Az első villamost Tarján felé [namelink name="Hérány Sándor"] vezette. A város egyúttal nyugdíjba küldte a 49 éve szolgáló bengálikat. A remíz felé az utolsó régi villamost [namelink name="Lengyel Imréné"] vezette.

Átadták a 4-es villamosvonal felújított szakaszát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Z. Nagy cukrászda tulajdonosa, [namelink name="Margitáné Z. Nagy Rozália"] a villamosvonal mentén élők és dolgozók nevében villamosszínű, sárga-kék minyonokkal köszönte meg a munkát.

A 4-es villamosvonal Anna-kút és Tarján végállomás közötti szakaszának felújítását február 15-én kezdte el a kivitelező MTV4 Konzorcium A cégtársulást a budapesti székhelyű Magyar Aszfalt Kft. vezeti, tagja a Tóth T. D. Kft. és VIV Zrt. A 2,35 milliárd forintból megvalósult beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam 1,93 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A felújítás hat hónap alatt, határidőre készült el. A rekonstrukció részeként megújultak a közművek és a megállók. Az új peronok akadálymentesek; rámpák, taktilis sávok segítik a közlekedést. A megállók szintjét a villamosokhoz emelték, hogy kényelmesen lehessen le- és felszállni. Újjáépült négy kitérő, kicseréltek 5452 méter villamosvágányt és felsővezetéket, melynek köszönhetően korszerű, üzembiztos és csendes lett ez a pályaszakasz. Augusztus 9-én sikeresen lezajlott a próbajárat, ami a műszaki átadás megkezdésének egyik feltétele. 8740 négyzetméter új aszfaltút, 100 négyzetméter új terelősziget és 4000 négyzetméter új járda létesül, faltól falig újjászületik a Tisza Lajos krt. a Glattfelder tér és az Anna-kút között: tömegközlekedési sáv épül, a járdák díszburkolatot kapnak, zöld szigetekkel bővülnek. Az út- és járdaépítéseknek augusztus végéig kell teljesen elkészülniük. Korszerűsítik a Glattfelder téri közlekedési csomópontot, melynek részeként a József Attila sugárútról balra lehet kanyarodni a rakpart felé.

Átadták a 4-es villamosvonal felújított szakaszát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Az átadás után a teljes 4-es villamosvonalon visszaállt az eredeti forgalmi rend. A 3, 3F és 4 jelzésű villamosok újra az eredeti útvonalukon járnak; a 3 és 3F jelzésű villamosok Tarján és Vadaspark, illetve a Fonógyári út végállomás között, a 4 jelzésű villamosok Tarján és Kecskés végállomás között közlekednek. Az 1 jelzésű villamos továbbra is a Szeged Plaza végállomás és az Anna-kúti csomópont között jár. Az Anna-kúttól az Indóház téri végállomásig 1V jelzésű villamospótló buszok közlekednek. A menetjegyek a teljes vonalra érvényesek; átszálláskor a jegy másik végét is érvényesíteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!