Szeged és környéke

2010.11.16. 19:53

Birtokvédelmet kértek a Mars téri kereskedők

Szeged - A szegedi önkormányzattal pavilonjaik áthelyezése miatt perben álló Mars téri kereskedők szerdán közleményt juttattak el szerkesztőségünkbe.

Delmagyar.hu

Közölték, hogy szerdán közigazgatási eljárásban építményeik hatóság általi birtokvédelmét indítványozták. Hivatkoztak arra, hogy noha a Szegedi Városi Bíróság november 16-i, nem jogerős ítélete szerint nem kérhetik az eredeti állapot visszaállítását, pavilonjaik a birtokvédelmi szabályozás által mind a mai napig a Mars téren helyezkedhetnének el, ha tavaly ősszel ezeket az önkormányzat törvénybe ütköző módon nem rombolta volna le.

Korábban írtuk:

Nem volt földhasználati joguk a Mars téri kereskedőknek

A Szegedi Városi Bíróság keddi - első fokú - döntése szerint nem illette meg földhasználati jog azokat a Mars téri kereskedőket, akik viszontkeresetet indítottak az önkormányzat ellen.
A bíróság az első fokú ítéletében az áthelyezett pavilonjaik eredeti állapotának visszaállítására és a kártérítésre vonatkozó követeléseiket is elutasította.

Az indoklás szerint az 1970-es évektől a helyi tanács rendelete alapján számos kereskedelmi pavilon épült fel a Mars téren. Miután a tér a tanács, majd később az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonának része, elidegeníthetetlen és megterhelhetetlen. Ezért a bódék földhivatali nyilvántartásba nem kerülhettek be, így földhasználati jog nem illette meg a kereskedőket. Helyhasználati joguk volt, amiért állandó díjat fizettek.

Később a szegedi közgyűlés határozatával elfogadta a Mars téri piac rekonstrukcióját, megbízta a piacüzemeltetőt a munkálatok végrehajtásával. Az építménytulajdonosok bérleti szerződése ezzel megszűnt, a város részéről a felmondás jogszerű volt, és kötelesek lettek volna elbontani a bódéikat.

Bontással kezdték a Mars tér építését


A bíróság tehát elutasította a földhasználati jog megállapításra indított viszontkeresetet. Emellett az eredeti állapot visszaállítását is elutasította, csakúgy, mint a kártérítési igényt.

Az ügyben számos bírósági eljárás folyt a város és a tucatnyi kereskedő között. A Mars tér rekonstrukciója miatt az építmények lebontásáról 2005-ben született döntés. Többen azonban ennek nem tettek eleget, és 2009 novemberében építményeiket a város áthelyeztette.

Lebontották a bódékat.


A 3,3 milliárd forintos belvárosi rehabilitáció része a Mars tér átalakítása - a nagycsarnok, a parkoló és az ott levő dísztér kiépítése -, emellett a projekt része volt a Kölcsey utca, a Reök-palota előtti tér és a pénteken átadott Gutenberg utca felújítása is.

Így nézett ki a Mars tér a bontás után.

A szegedi önkormányzat a beruházáshoz uniós forrást is igénybe venne, de a támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még nem írta alá. Ezzel kapcsolatban Botka László (MSZP) polgármester pénteken az MTI-nek elmondta: a város mindenben szabályosan járt el, a megfelelő döntés után kezdődött a beruházás, az ügynökség tájékoztatást kapott minden eleméről, s jóvá is hagyta. "Biztos vagyok benne, hogy sikerül megoldást találni erre a problémára" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!