Szeged és környéke

2016.05.15. 08:30

Bogarászhatják az apró betűt a cukorbetegek

Eltűnik az elsősorban cukorbetegeknek szóló jelölés az élelmiszerekről. Az érintettek azt mondják, sokat segített a vásárlásban, mostantól viszont jobban oda kell figyelniük, mit emelnek le a polcról.

Timár Kriszta

Július 20-ától nem lesz használható a „diabetikus", „cukorbetegek is fogyaszthatják" felirat és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített élelmiszerek ezen megkülönböztetése megtévesztő lehet.


Az indoklás szerint a folyamatos, szigorú kontrollt igénylő étrendet követők úgy értelmezhetik, hogy korlátlanul fogyaszthatják az így jelölt termékeket. A nyártól eltűnő jelzések azonban eddig nagyban segítették a cukorbetegek bevásárlását – így az érintettek nem örülnek a változtatásnak.

Véget ér a türelmi idő


A diabetikus élelmiszer kategóriát megszüntető uniós rendelet 2013-ban lépett hatályba, és három év türelmi időt adott a diabetikus élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy átálljanak az új rendszerre. Ezentúl a „diabetikus" kifejezés helyett „alacsony cukortartalmú", „cukormentes", „hozzáadott cukrot nem tartalmaz", „csökkentett cukor- vagy szénhidráttartalmú" megjelölést lehet majd használni. A jogszabályt 2016. július 20-ától kötelező alkalmazni, ám az eddig az időpontig becsomagolt vagy piacra kerülő élelmiszerek a készletek erejéig (illetve a szavatossági idő lejártáig) forgalmazhatók.


– Mindenhol rögtön ezeket a feliratokat kerestem, sajnálom, hogy megszüntetik – mondta [namelink name="Kakuszi Erzsébet"]. A sándorfalvi édesanya 8 éve vásárol diabetikus termékeket, kislánya azóta cukorbeteg. – Eddig is kellett figyelni az összetevőket, mert bizonyos édesítőszerekből is csak meghatározott mennyiséget lehet fogyasztani. Nyártól viszont ezek szerint már azt az információt is keresni kell majd, hogy egyáltalán neki való-e az adott termék.

 

A magas cukorszint gyorsan csökkenthető mozgással. Brigitta ezért szokott trambulinozni. Fotó: Török János

A magas cukorszint gyorsan csökkenthető mozgással. Brigitta ezért szokott trambulinozni. Fotó: Török János

Az édesanya azt mondta, félő, hogy a nagy üzletekben ezek után szétszortírozzák majd a cukorbetegeknek való élelmiszereket, így minden terméket egyesével kell majd összevadászni. – Valószínűleg inkább olyan kis üzleteket választok majd, ahol csak diabetikus termékeket forgalmaznak – mondta Kakuszi Erzsébet.


[namelink name="Berki Viola"], a Tisza-parti Cukorbetegek Egyesületének elnöke is úgy fogalmazott: biztosan megnehezíti majd az életüket az új szabály. – Az egyesületünknek többnyire nyugdíjas tagjai vannak, és már beszéltünk a témáról, mert nincs sok információ erről a változásról. Eddig is mindenkit arra biztattunk, hogy olvasgassa az összetevőket, mostantól nyilván ennél is többet kell majd böngészni az apró betűket. Meg kell ezt is szokni, majd kiderül, hogy működik a gyakorlatban.


Az egyik szegedi bioboltban külön polcon tárolják a diabetikus termékeket – továbbra is így segítik majd a vásárlókat az eligazodásban.


– Ezzel csak az a baj, hogy aki nem cukorbeteg, lehet, hogy nem is néz szét azon a részlegen. Pedig a cukor kiváltása sokak életét megkönnyítheti – mondta [namelink name="Véha Edit"] üzletvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!