Szeged és környéke

2019.09.06. 14:18

Böjte Csaba: A gyermek lelke örök - a dévai árvákhoz mehetnek gyakorlatra a leendő pedagógusok

Együttműködési megállapodást kötött a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az SZTE Pedagógusképző kara. Céljuk az, hogy az oktatás, képzés és szakmai gyakorlatok területén segítsék egymást. Emellett a ferences rendi szerzetes szemeszternyitó előadást tartott a karon.

Hajó Edina

Böjte Csaba, a dévai Szent Fe­­renc Alapítvány vezetője csütör­tökön Szegeden járt. Látogatá­sá­nak két oka is volt, egyrészt ő tartotta az intézmény szemeszternyitó előadását, ahol az általa patronált hátrányos helyzetű gyermekek támogatásáról is beszélt. Másrészt azért érkezett a megyeszékhelyre, hogy aláírja azt az együttműködési megállapodást, amely a Szege­­di Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és a dévai Szent Ferenc Alapítvány között született.

Déván fejleszthetik tudásukat

Döbör András, a kar dékánja elmondta, ők keresték fel Böjte Csabát, volt már kapcsolatuk az alapítvánnyal, az egyetem már szervezett könyvgyűjtést és hasonló akciókat a dévai gyerkeknek.

Kettős céllal érkezett a szegedi pedagóguskarra Böjte Csaba. Fotók: Kuklis István

Kettős céllal érkezett a szegedi pedagóguskarra Böjte Csaba. Fotók: Kuklis István


– Innen jöt a gondolat, hogy fűzzük szorosabbra a szálakat, hiszen Böjte Csabáék komoly pe­­dagógiai munkát végzenek. A mi hallgatóinknak remek le­­hetőség, hogy kipróbálják ma­gukat egy nyári tábor erejéig – fogalmazott. Hozzátette, hallgatóiknak kötelező gyakorlatot kell teljesíteniük, így gyakorlati helyeket folyamatosan keresnek nekik. Véleménye szerint ez komoly tapasztalatszerzést je­­lent majd a leendő pedagógusoknak, ugyanis teljesen más egy kistelepülésen hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni, mint egy nagyvárosi gyakorlóiskolában tanítani, bár természetesen mindkettőre szükség van. A karon nemcsak tanítók, hanem gyógypedagógusok, szociálpedagógusok, kö­­zösségszervezők is tanulnak, ez számukra is kiváló terep.

Itt vannak a világ legjobb gyerekei

Az együttműködés részleteit most dolgozzák ki, olyan kurzusokat is terveznek, amelyek felkészítik ezekre a gyakorlatokra a hallgatókat. Ha minden jól megy, jövő nyáron már választhatják ezt a helyszínt a jugyusok. Böjte Csaba elmondta, meg van győződve arról, hogy nekik vannak a világ legjobb gyerekei, ám tanulmányi eredményeikkel már nem feltétlen elégedett.

– Sok bajnok van ná­­lunk, csak még ők sem tudják, hogy azok. Ezért örömmel vá­­rom a főiskolásokat, akik kipróbálhatják nálunk tudásukat. Minden ötletre nyitottak vagyunk, legyen az vers- vagy mesemondó verseny, vagy akár csak arra, hogy begyakorolják velük a szorzótáblát – tudatta a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. A ferences rendi szerzetes hangsúlyozta, nemcsak a tanárjelölteket várják Dévára, bárki eljöhet egy-egy napra hozzájuk.

Ezer unokája van Böjte atyának

Böjte atya tartotta a kar szemesz­ternyitó előadását is. Erről úgy vélekedett, egyetlen dolog, ami örök, a gyermek lelke.


– Se a ruhánk, se a diplománk, se a pénzünk nem jön ve­­lünk szembe, a gyermekeink igen. Nagyon fontos éppen ezért, hogyan bánunk velük, ezeket a tapasztalataimat osztottam meg a hallgatókkal – magyarázta. Azt is elárulta, bár nehezen ve­­szi rá gyermekeit a tanulásra, vannak már egyetemistáik, sőt többen már kollégáik is. Azt is elmondta, közel ezer unokája van, akikkel vagy személyesen, vagy a közösségi médián keresztül tartja a kapcsolatot.



 

Címkék#Szeged#szte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!