Szeged és környéke

2016.04.19. 14:48

Bölcsődék, iskolák, sztrájkolnak holnap egész nap

Csongrád megye - Sztrájk lesz holnap a bölcsődékben és az iskolákban. Előbbibe nem is lehet elvinni a gyerekeket, utóbbiba jobb, ha nem visszük. A pedagógustüntetéshez Szegeden három óvoda is csatlakozott, ám ott nem lesz fennakadás az ellátásban.

Timár Kriszta

Csongrád, Vásárhely nem csatlakozik


Egyelőre nincsenek értesüléseink, hogy a Szentesi Tankerületből irányított csongrádi és szentesi általános iskolákban lesz-e sztrájk. Érdeklődésünkre nem válaszoltak. A csongrádi gimnáziumban eddig egy pedagógus sem jelezte, hogy szerdán nem dolgozik, így ott minden órát megtartanak. Információink szerint a szentesi gimnáziumban csatlakoznak a tanárok a sztrájkhoz. Vásárhelyen a minisztériumi fenntartású Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskolában nem csatlakoznak a sztrájkhoz – közölték megkeresésünkre. Balázs József tankerületi igazgatótól megtudtuk, hogy a járási tankerülethez tartozó vásárhelyi, mindszenti, székkutasi és mártélyi iskolákban nem lesz munkabeszüntetés, és a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolában is a szokásos rendben dolgoznak.

Egész napos sztrájkot hirdetett holnapra a Pedagógusok Szakszervezete. Ez már jóval érzékenyebben érinti az oktatási szektort, mint az egy- és kétórás munkabeszüntetések: a csatlakozó intézményekben csak gyerekfelügyelet lesz.


[namelink name="Pap Jánosné"], a Pedagógusok Szakszervezete helyi titkára elmondta: Szegeden az előzetes visszajelzések alapján az általános és középiskolák 70-80 százaléka lép holnap sztrájkba. – Hogy végül kik hozzák meg azt az áldozatot, hogy emiatt lemondanak egynapi illetményükről, csak aznap derül ki. A sztrájkhoz ugyanis még akkor is lehet csatlakozni – fogalmazott. Mivel a sztrájk nem okozhat gondot a szülőknek, az intézményeknek kötelességük felügyeletről és étkezésről gondoskodniuk ezen a napon is. Arra azonban nincs előírás, hány gyerekre hány pedagógusnak kell jutnia.


Bár elméletileg a sztrájkolók is kötelezhetők a munkavégzésre, és ez esetben nem lehet levonni az erre a napra járó fizetést sem tőlük, Papné szerint ez nem jellemző gyakorlat. Így viszont előfordulhatott a múlt heti, kétórás sztrájk idején is az egyik szegedi iskolában, hogy több száz gyerekre két pedagógus figyelt az intézmény tornacsarnokában. Sok szülő hasonlóra számítva ha teheti, inkább szabadságot vesz ki szerdára.


Megkérdeztük a megye valamennyi iskolaigazgatóját, intézményük csatlakozik-e a sztrájkhoz. Kevés visszajelzést kaptunk. Két egyházi intézmény, a csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola és a makói SZIGNUM is jelezte: nem csatlakozik. Utóbbiból azt írták: „Ezen a napon iskolánk kápolnájában egy iskolai szünetben közös imádságra gyűlnek össze pedagógusaink, hogy állami vezetőink bölcs döntéseiért és a vitás kérdésekben békés, a felnövekvő ifjúság életében eredményt hozó megegyezésért imádkozzanak." A szegedi Vedres-középiskolában nem lesz tanítás.


A sztrájkhoz csatlakoztak a bölcsődei dolgozók is. Mivel esetükben nem írja elő törvény az elégséges szolgáltatást, vagyis hogy kötelesek gondoskodni a gyerekek felügyeletéről, az intézmények szerdán nem fogadnak senkit. Az ügy pikantériája, hogy csütörtök nevelés nélküli munkanap lesz, így a héten két napig lesznek zárva a bölcsődék. Az óvodákat csak részlegesen érinti a sztrájk.


Szegeden például három intézmény csatlakozott: a Széksósi úti, a Gábor Áron utcai és a Jerney-óvoda. [namelink name="Bartáné Tóth Mária"], a szegedi óvodák igazgatója elmondta, a dorozsmai intézményben mindössze négy gyermek igényelt szerdára ellátást. Velük az egy, nem sztrájkoló óvónő a Negyvennyolcas Utcai Óvodába megy át erre a napra. – A Gábor Áron Utcai Óvodában egy szülő sem jelezte, hogy erre a napra ellátást kérne, a Jerneyben pedig csak két dolgozó sztrájkol, így az nem okoz fennakadást az ellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!