Szeged és környéke

2010.05.10. 23:07

Bontással kezdik az építést

Szeged - Bontással kezdődik, út- és közműépítéssel folytatódik az elmúlt évtizedek legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházásának előkészítése. A jelenlegi 410 ágyas új klinikát átalakítják, miközben mellette felhúznak egy 265 ágyas tömböt.

Újszászi Ilona

Felvonulási terület lett Szegeden a Semmelweis utca: tegnap az építkezéshez szükséges világítás vezetékrendszerét alakították ki, a csatornázáshoz betonelemeket szállítottak. Odébb, az Oldal utcán három háztömböt bontottak, hogy helyet adjanak az útépítőknek. Nehézgépek járnak ezentúl errefelé: a Tisza-parti klinikasor kertjének a MÁV-pályaudvarhoz közeli végén, a jelenlegi, 410 ágyas klinikai tömb mellett, azzal összekötve új, 265 ágyas klinika épül. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nyertes pályázatának megvalósítását a város önkormányzata – többek között – azzal támogatja, hogy az építkezés elkezdése előtt kialakítja a szükséges infrastruktúrát, elkészíti a közműveket – írtuk korábban lapunkban. Ez a 750 millió forint értékű munka kezdődött el május elején, s várhatóan június végén zárul.

Az Oldal utcán helyet csinálnak az új klinikai tömbnek.  Fotó: veréb Simon

Az Oldal utcán helyet csinálnak az új klinikai tömbnek.
Fotó: veréb Simon

A Biopolisz-programhoz kötődő egészségügyi megaberuházás tervezési fázisa lezárult. A kiviteli tervek elkészültek, de a módosítások miatti hatósági eljárás, továbbá a 410 ágyas tömb felújításával összefüggő egyeztetés még tart. Ennek végén – körülbelül egy hónap múlva – kezdődhet a közbeszerzési eljárás, majd – miután a város elkészíttette a közműveket, a szükséges utakat és parkolókat – indul a klinikai építkezés – tudtuk meg Járai Bélától. Az SZTE új klinikai beruházását koordináló projektmenedzser elmondta: a már meglévő épületben 3326 négyzetmétert renoválnak és látnak el új funkcióval, 794 millió forintból. A szegedi egyetem a 265 ágyas, 21 ezer 575 négyzetméteres új tömb építésére 6,8 milliárdot költhet. A 90 százalékban uniós forrásból táplálkozó projekt teljes költségvetése 12 milliárd 325 millió 746 ezer 470 forint – ebből 4,3 milliárdot korszerű eszközök vásárlására különítenek el. A beruházás befejezését 2012. október 30-ára tervezik.

Újabb lezárások szerdától

Múlt péntektől fokozatosan lépnek életbe a forgalomváltozások az épülő déli klinikai központ közműcseréi miatt. Lezárták a Semmelweis utcát a Tisza Lajos körút és a Liliom utca között; csak a célforgalom mehet be. Zárva az Oldal utca. Holnaptól teljes lesz az útzár a Semmelweis utcán; a mentők, beteget szállító családtagok és a női klinika dolgozói a Boldogasszony sugárút–Markovits utca felé hajthatnak be. Holnaptól tilos parkolni a Liliom utcában, az autókat a klinika melletti ideiglenes parkolóban lehet hagyni. Holnaptól zárva a Bánomkert sor a Liliom és az Oldal utca között. A Bokor utcában napközben korlátozzák a forgalmat, megállni tilos van érvényben. A Boldogasszony sugárút Bécsi körúti kereszteződésében körforgalom épül; a Hősök kapuja felől érkezőknek útszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítaniuk. Ugyancsak sebességkorlátozás mellett épül az Oldal utca folytatása a szegedi nagyállomás felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!