Szeged és környéke

2010.08.02. 22:42

Bontják a régi csarnokot, építik az újat a Mars téri piacon

Szeged - Már bontották a kiszolgált Mars téri nagycsarnok tetejét hétfő délelőtt a munkások, amikor odabent még az utolsó üzletekből pakoltak ki a kereskedők. Néhány nap, és végleg eltűnik a piacról a bádogvár.

Fekete Klára

Felér egy időutazással a mostani Mars téri állókép: egymás mellett áll a múlt és a jövő nagycsarnoka. Az új építményt már nem rejtik el a palánkok, a régi pedig ott szégyenkezik lemeztelenítve. Nem sokáig: a tetejét már tegnap bontották. Érdemes hát utolsó fényképeket készíteni a monstrumról a családi albumok számára: ide jártunk évtizedekig, itt vettük a házi kolbászt, a sült hurkát, a karácsonyi pulykát.

A régi csarnok kereskedői közül többeknek szombaton járt le a bérleti szerződése, ők még az utolsó napot is kihasználták. Sokak azonban már hetekkel, hónapokkal korábban elhagyták a terepet, néhányan véglegesen: lapunknak nevük elhallgatását kérve azt nyilatkozták, drága az új üzlet az épülő csarnokban, inkább a város más pontjaira húzódnak vissza. Ezt azok tehetik meg, akik nem csak a Mars téren tartottak fenn árudát.

Búcsú a nagycsarnoktól. Fotó: Karnok Csaba

Búcsú a nagycsarnoktól - felér egy időutazással a mostani Mars téri állókép.  
Fotó: Karnok Csaba

Nem költözik az új nagycsarnokba a Pick húsboltja sem: tegnap innen vonszolták ki az utolsó hűtőpultokat és a még hasznosítható berendezéseket a hórukkemberek. Amikor a bontást felügyelő alkalmazottaktól megkérdeztem, miért nem lesz Pick-bolt a „szupercsarnokban", visszaszóltak: kérdezzem meg a tulajdonost, Csányi Sándort. Nem szomorkodtak, mint kiderült, megmaradt az állásuk, a folytatás azonban beleveszett abba a sivító hangba, amit a szemben lévő üzlethelyiségben működő flexgép produkált.

Búcsú a nagycsarnoktól. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az új nagycsarnok műszaki átadása a múlt héten befejeződött, a következő hetekben az üzleteket alakítják ki a bérlők. Az öreg csarnokban több helyen láttam a régi kuncsaftoknak szóló búcsúüzeneteket: „Találkozunk az új helyen szeptember közepén". Máté Tamás, a Mars téri építkezés projektigazgatója abban bízik, ekkorra helyreáll a rend: megnyílik a nagycsarnok, a parkolóból végleges helyükre, az U pavilon mellé költöznek az őstermelők.

A Mars téren most az U pavilon körül van a legnagyobb nyüzsgés: elkészült a főbejárat térburkolata, s állnak azok a vázszerkezetek, amelyek az asztalos piac sátrait tartják. Újra nyitva a tér az Anna és az Irén csarnok bejáratainál.

Épül az új csarnok a Mars téren. Fotó: Karnok Csaba

Épül az új csarnok a Mars téren.
Fotó: Karnok Csaba

Nem írták alá a támogatási szerződést. Beck Zoltán, a Zöld Baloldal szegedi önkormányzati képviselője tegnap délelőtt sajtótájékoztatón kijelentette: a 3,3 milliárd forintos városrehabilitációs nagyprojekt – amelyben átépítették a Reök-palota előtti teret és a Kölcsey utcát, átalakul a Mars téri piac és a Gutenberg utca – finanszírozása veszélybe került, mert az NFÜ még mindig nem írta alá a várossal a támogatási szerződést. Az uniós támogatás 2,1 milliárdot tesz ki, félő, hogy ezt az összeget Szegednek hitelből kell majd fedeznie – mondta. Botka László polgármester így reagált: pozitív kormánydöntés birtokában, az uniós szabályoknak megfelelően indult el a fejlesztés. Szerinte bevett gyakorlat, hogy a hiánypótlások miatt elhúzódik a támogatási szerződés aláírása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!