Szeged és környéke

2012.10.01. 23:37

Bontják a szegedi Szőke Tisza hajót - galériával

Szeged - Nekikezdtek az egykor fényűző szegedi Szőke Tisza bontásának: a fémkereskedéssel foglalkozó cég vezetője sajnálja, hogy nem sikerült a hajót megmenteni. Bejártuk az oldalára dőlt termes gőzöst.

Segesvári Csaba

Recsegve, ropogva bontják a szegedi Szőke Tiszát; csütörtök óta szorgos kezek távolítják el a termes gőzös burkolatát. A parton hatalmas halom jelzi, rengeteg faanyagot beépítettek a hajóba. A téli jégtől megsérült, majd a parthoz húzott, 1917-ben épült 77 méteres oldalkerekes személyszállító gőzhajót egy fémkereskedéssel foglalkozó társaság vásárolta meg: miután az állam nem élt elővásárlási jogával, a hulladék vas közül a Közlekedési Múzeum és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal javaslatai alapján kimentik a megőrzésre szánt részeket.

Bontják a Szőke Tiszát. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Így ért véget a Szőke Tisza élete

2000. február 18-án vontatták Tápéra a Szőke Tiszát. A hajó 2005-ben a Zoltán Gőzős Alapítványhoz került, a Passau–Budapest útvonalon akarták hajózni. Miután kiderült, hogy a felújítás gazdaságtalan, 2007-ben a korábbi tulajdonoshoz, a Tiszayacht Kft.-hez került vissza a hajó. Innen a Szeviéphez, majd a Szőke Tisza Nonprofit Kft.-hez vándorolt a gőzös tulajdonjoga. 2012. február 20-án felszámolás indult a Szőke Tisza tulajdonosa ellen – miközben a hajó vízbetörés miatt megsüllyedt. A gőzöst árverés útján értékesítették.

– Fát vásárolna? – kérdezte egy munkás, amikor tegnap a tápéi kikötőben a hajóbontásról érdeklődtem. Miközben az iszappal bevont Szőke Tiszára invitált, elmondta, hogy csütörtök óta dolgoznak a hajótesten, folyamatosan szivattyúzzák a fenéken összegyűlt vizet. – Elképesztően gyönyörű a belseje, el sem hiszem, hogy az enyészeté lett ez a hajó – mondta egy férfi, amikor az egykori első osztályú fogadóterem díszlépcsőjén lépkedtünk. A dolgozók megmutatták: a lapátkerekeket hajtó szerkezetek „szinte" sértetlenek, a gőzgép is felismerhető állapotban van. „A ruhatár a középső szinten található" – olvastuk a diszkókorszakból maradt feliratot, miközben az egykori bár felé araszoltunk. Az oldalára dőlt Szőke Tisza ma inkább egy katasztrófafilm díszletéhez, mintsem luxusgőzöshöz hasonlít. A parton többen is megjegyezték: évekkel ezelőtt kellett volna megmenteni.

– A munkát egy hónaposra terveztük, de már most látjuk: a rengeteg faanyag miatt több időt vesz igénybe a Szőke Tisza bontása – mondta [namelink name="Dán Zsolt"]. – Miután eltűnnek az emeletek, lángvágóval bontjuk el az alját. Többtonnás darukra is szükség lesz a hajó orrának megemeléséhez – tette hozzá a tulajdonos. Megtudtuk: a cég hosszú listát kapott a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól, így minden megőrzésre szánt darabot pontosan nyomon követnek.

* * *

A Szőke Tisza-dosszié

A Szőke Tisza a Dunára megy
Pusztulásában is pompás a kétkéményes gőzhajó
Jégfogságban
Újjászületik a folyó éke, a Szőke Tisza
Milliárdból újulna meg a Szőke Tisza
A szegedi Titanic - búcsú a Szőke Tisza hajótól?
Szőke Tisza: félmilliárd úszik el
Elúszik a Szőke Tisza pénze
Megsüllyedt a Szőke Tisza
Hullámsírban végezheti a patinás Szőke Tisza – galéria
Egyeztetnek a műtárggyá avanzsáló Szőke Tiszáról
Utat törtek a Szőke Tiszához – galériával
Egy XX. századi hajócsoda, avagy a Szőke Tisza termes gőzös rövid története
Nem tudták megmenteni a Szőke Tiszát
Szőke Tisza: innen már nincs visszaút
Szőke Tisza: unokáink sem fogják látni?
7,5 millióért eladó a Szőke Tisza
Szőke Tisza: talált, süllyed (galéria)
Elkelt a Szőke Tisza - egy részét megmentik, a többi vashulladék
Szerdai legesleg: mi a legkedvesebb emléke a Szőke Tiszáról?
Bonthatják a szegedi gőzöst: nem kell az államnak a Szőke Tisza

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!