Szeged és környéke

2015.04.21. 22:48

Bontóba kerülhet a milliós BMW

Szeged - Tavaly 19 lejárt műszakis autót gyűjtöttek be Szegedről a közterület-felügyelők, pedig a roncsokat díjmentesen le lehet adni. Egy 1,5 milliós BMW-re is felkerült a figyelmeztetés, ugyanis érvényes műszaki nélkül parkolt az utcán.

Segesvári Csaba

 Ingyen leadható

A Roncs Autó Kft.-től megtudtuk, amennyiben az autó egyben van – vagyis nem bontották szét –, akkor azt térítésmentesen le lehet adni végleges kivonásra. A hatályos jogszabályok szerint a hulladékká vált gépjárművet a tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja köteles a forgalomból kivonatni és regisztrált autóbontó-hulladékkezelő cégnek bontásra átadni.

Alig több mint egy óra alatt 5 műszaki nélküli, az utcán „felejtett" autót találtunk a szegedi panelok tövében, pedig a KRESZ előírja: érvénytelen hatósági jelzéssel legfeljebb 10 napig lehet a kocsikat közterületen tárolni. A Rókusi körúton rendszám nélküli Toyotát, a közeli Puskás utcában egy 2014-ben lejárt műszakis Ford Mondeót találtunk. A Szatymazi utcában egy Suzuki Ignis várta jobb sorsát, a Gyöngyvirág utcában egy magára hagyott Fiatot láttunk.

A legmeglepőbb egy kívülről jó állapotban lévő, tizenéves, 530-as BMW volt, melynek a szélvédőjére a napokban került fel a közterületesek figyelmeztetése. Az autóra a Budapesti körúton akadtunk, ára az egyik internetes autós portál szerint legalább 1,5 millió forint.

Az önkormányzattól megtudtuk, tavaly 19 darab, érvénytelen hatósági jelzéssel közterületen tárolt autót szállítottak el Szegeden a közterület-felügyelet intézkedésére. A köznek ez nem kerül pénzbe, mert a munkát és a raktározást a Roncs Autó Kft. végzi. Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta, a KRESZ szerint mellékúton legfeljebb 10 napig lehet tárolni a hatósági jelzés nélküli autókat.

Autók tükröződnek egy BMW ablakában. Ha nem jelentkezik a tulajdonos, ez is bontóba kerülhet. A szerző felvétel

Autók tükröződnek egy BMW ablakában. Ha nem jelentkezik a tulajdonos, ez is bontóba kerülhet. A szerző felvétel
– A szabályozás nemcsak a rendszám nélküli, hanem a lejárt műszakival rendelkező kocsikra is vonatkozik. Mind a rendőrség, mind a közút kezelője kérheti az autók eltávolítását – magyarázta az irodavezető. [namelink name="Molnár László"] arról is beszélt, hogy a közterület-felügyelők az első körben egy értesítést hagynak az elhagyott autó szélvédőjén, a tulajdonosnak 30 napja marad cselekedni.

Levélben is értesítik az autó gazdáját. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, a tulajdonosok át sem veszik a hivatalos iratot. Megtudtuk, az elszállítást követően a Roncs Autó Kft. még fél évig tárolja az autót. Ennek a költsége 300 ezer forintra rúg, amit nem fedez a roncs bontása sem. Molnár László olyan esetről is beszámolt, amikor az autó tulajdonosa Szegedre hozta a roncsot, majd azt hátrahagyva hazautazott Nyugat-Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!