Szeged és környéke

2013.05.21. 23:12

Borlovag lett Székhelyi József

Szeged - Újdonsült borlovagként kóstolt, és mesélt a nedűhöz való viszonyáról Székhelyi József színész-rendező a XIX. Szegedi Borfesztiválon. Avatására bordalt is írt.

Kiss Gábor Gergő

Borlovaggá avatta a TG-Pince Lovagrend és a Szent Donát Borrend, a Hungarikum Szövetség és a Budapesti Operettszínház Székhelyi Józsefet április végén Budapesten. A Szegeden élő színész-rendező a XIX. Szegedi Borfesztiválon lapunknak elmondta: zavarba ejtette a felkérés, mivel életében talán összesen sem ivott meg még 1 hektoliter bort.

Székhelyi József a Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet fehér Jancsár Chardonnay-ját is mekóstolta. – Nagyon finom ízű, az illata is kellemesen csiklandós – jegyezte meg a színész-rendező. Fotó: Schmid

Székhelyi József a Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet fehér Jancsár Chardonnay-ját is mekóstolta. – Nagyon finom ízű, az illata is kellemesen csiklandós – jegyezte meg a színész-rendező. Fotó: Schmidt Andrea
– Nem vagyok nagy szakértő, egy-egy barátom bor iránti mániája kapcsán azonban már volt részem borélményben például a Balaton-felvidéken, ahol csupa pozitívum ért a nagyon magas minőségű borok kóstolása kapcsán. A Somló hegy környékén termesztett juhfark fanyar ízvilága nagyon tetszett. A vörösborokból főként csak villányiakat kóstoltam életemben. A pálinkához és a sörhöz jobban értek, a bort inkább mint műremeket tisztelem. A borrendem olyan technológiákat alkalmaz borai elkészítéséhez, amely szinte már művészet. Ugyanígy ámulatba ejtettek a Szegedi Borbarát Hölgyek, akiknek szintén jártam már összejövetelén: hihetetlen, hogy ezek az asszonyok mennyire értenek a borokhoz, hogy milyen apró titkok tudói. A borfogyasztás is a szépséghez párosul: ha otthon nyitok a vendégeknek egy palack jó minőségű bort, mindig kristálypoharakban szolgálom fel. Kicsit bántja is a szememet, hogy a borfesztiválon sokan műanyag pohárból isszák a nedűt – magyarázta [namelink name="Székhelyi József"].

Bordal

„Voltam én már kóbor lovag, bitófára akasztott, ez is talán hungarikum, ki könnyeket fakasztott. Kenyerem javát megettem, mint megannyi magyar talány. Érdemdúsan lovag lettem, hungarikum ez is talán. Pláne a sors úgy ereszt el, hogy magyar tiszti kereszttel sorskatonának maradtam, hol vetettem és arattam. Hungarikum talán ez is, persze fény és rút nemezis. Ám hogy mára borlovaggá üt a kósza szerencse, mintha Isten lottón adná – napfény tűz a szemembe: elvakultan hirdetem most, borban lakik az igazság, Mathiász az igazságos. Erről szól a vigasság! A boroknak illatához kell a szőlő lágy kenyérrel, Kerek curriculum vitae, nyitott szívvel és tenyérrel ítélsz. Itt élsz. Ez a hazám. Hungarikum ez is. Azám."

A színész szerint a hungarikumok iránti elkötelezettsége miatt avatták borlovaggá, amit annyira megtisztelőnek tartott, hogy avatására egy Bordalt írt és adott elő a színházban. – Olyan időket élünk itthon, amikor hihetetlen módon megnövekedett a bortermeléssel foglalkozók és szakértők száma. Volt feleségem, Egri Márta színművésznő például beiratkozott egy sommelier-tanfolyamra is. Jó látni a magyar termelők szakértelmét, hogy elkötelezettek a minőség mellett, és nagyon értenek a szakmájukhoz. Divat lett a borhoz érteni, de én már egy kicsit elkéstem a kitanulásával: a borral való foglalkozás teljes embert kíván – magyarázta Székhelyi József.

Mivel a színész-rendező még közel sem kóstolta végig a magyar borvidékeket, az etyek–budai székhelyű Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet fehér Jancsár Chardonnay-ját, valamint a szekszárdi központú Ferenczi Szőlőbirtok egyik testes vörös pinot noir-ját kóstoltattuk meg vele. – Nagyon finom íze van ennek a chardonnay-nak, az illata is kellemesen csiklandós. Ezt még csak úgy magában is szívesen kortyolgatom. A vöröset viszont egy marhapörkölt mellé tudnám igazán elképzelni. A száraz bort kedvelem a legjobban, de régen érezhetően gyengébb volt a magyar borok minősége és ízvilága – mondta Székhelyi József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!