Szeged és környéke

2015.05.16. 21:08

Borlovagokat avattak Szegeden - galéria

Szeged - Hét új taggal bővült szombaton az Európai Borlovagrend szegedi legátusa. Több mint negyven lovag vonult végig az avatás előtt a belvároson, majd templomi Istentisztelet után fogadták maguk közé az újakat.

Munkatársunktól

Látványos belvárosi felvonulással kezdődött az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Egyesület Szegedi Legátusának immár hagyományos, ünnepi avatási és előléptetési ceremóniája. Közel negyven borlovag menetelt végig zeneszó kíséretében, zászlókkal a Kárász utcán és a Dugonics téren keresztül a Honvéd térre szombat délután, hogy aztán a református templomban hét új szegedi tagot avassanak és négy tagjukat előléptessék. Az ünnepségre Győrből, Sopronból, Budapestről és Esztergomból is érkeztek borlovagok, és itt volt Ausztriából az Európai Borlovagrend szenátora is.

Borlovagokat avattak Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Jozef Jenei elmondta, a lovagrend immár 28 országban van jelen és több mint 4800 tagot tömörít. Magukat a Szent György lovagrend modern kori utódainak tekintik, tevékenységük a középkori lovagrendi hagyományokon alapul. a borkultúra ápolásán túl pedig a jótékonyság, az elesettek segítése a fő feladatuk. Női tagjaik is vannak: ők dámák lehetnek.

Szeged Borfesztivál 2015 - Szombat. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Szombaton hét új tagja lett a szegedi lovagi kerekasztalnak, köztük tiszteletbeli tagként [namelink name="Kereskényi Sándor"] református lelkész, aki immár a harmadik avatási ceremónián mondott misét. Mindannyian megkapták a szalaggal díszített lovagi címert, valamint nyakkendőt és oklevelet. Az előléptetett tagokat pedig a hagyományos lovagi ceremóniákhoz hasonlóan karddal nevezték ki új tisztségükbe.

Gálékat segítették

A szegedi lovagrend 2014. decemberében elsők között segítette az ambrózfalvai Gál családot, miután az édesanya férje halála után magára maradt 10 gyermekükkel. Most ismét őket támogatták: 11 garnitúra, külföldi exportra készült ágyneműt, két számítógépet nyomtatóval, papírral, valamint az 5 éves ikrekrnek kerékpárt vittek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!