Szeged és környéke

2010.09.12. 22:04

Botka bevásárlókosárral a kezében adta át az új piacot

Szeged - Botka László polgármester bevásárlólistával és kosárral a kezében, két nagyobbik lányával együtt érkezett a Mars térre, hogy előbb átadja a szegedieknek a megújult piacot, majd maga is bevásároljon.

Fekete Klára

Szombat óta már az új Mars téri nagycsarnokban és az U pavilon melletti fedett asztalos piacon vásárolhatnak a szegediek. Szeptember 11-én átadták a 4500 négyzetméteres csarnokot és a szabad területen lévő elárusítóhelyeket.

Az őstermelők szombaton hajnali 3 órakor kezdhették el a kipakolást az asztalokra az új Mars téri nagycsarnokban, valamint az U pavilon mellett. Pár órával később már fél Szeged ott tolongott, hogy kipróbálhassa a megújult piacot. A 9 órai megnyitó előtt a Pavane táncegyüttes adott műsort a szabad területen, a nagycsarnok középső hídján pedig a Fricsay Ferenc fúvószenekar zenélt.

Botka László polgármester bevásárlólistával és kosárral a kezében, két nagyobbik lányával együtt érkezett a Mars térre, hogy előbb átadja a szegedieknek a megújult piacot, majd maga is bevásároljon. Feladatot kapott ugyanis a feleségétől: friss zöldséget kellett vennie a vasárnapi leveshez, és gyümölcsöt a gyerekeknek.

Átadták a Mars téri nagycsarnokot. Fotó: Frank Yvette

Átadták a Mars téri nagycsarnokot.
Fotó: Karnok Csaba

– Végre megértük ezt a pillanatot – mondta megnyitóbeszédében és lapunknak adott nyilatkozatában a polgármester –, majd kifejtette: minden város szíve, központi tere a piac, egy olyan agóra, ahol találkozni lehet barátokkal, ismerősökkel. Ez a piac Szegeden leromlott állapotba került; évtizedek óta terve, vágya volt a mindenkori városvezetésnek, valamint elvárása a szegedieknek, hogy történjen valami. Most egy uniós városrehabilitációs pályázat keretében sikerült megvalósítani az elképzeléseket. – Olyan piacot szerettünk volna kialakítani, ahol az évszázados hagyományoknak megfelelően a helybeliek a város környéki őstermelőktől tudják megvásárolni a friss zöldséget és gyümölcsöt – mondta Botka László. A polgármester ezt követően végigment az asztalos piacon, sárgarépát, körtét, szőlőt vásárolt.

Első nap a Mars téri Nagycsarnokban - KÉPGALÉRIA


510 asztal mellett alkudhatnak a vevők a környék árujára: a nagycsarnokban, középen, 6 sorban 312, az U pavilon mellett pedig 198 fedett „stand" állja a bevásárlók rohamát. A 4500 négyzetméter alapterületű nagycsarnokban kétoldalt több mint 30 üzlet található.
A beruházás folytatódik: elbontják az ideiglenes asztalos piacot, majd hozzáfognak a 13 ezer négyzetméteres, 300 autót befogadó parkoló építéséhez. Tovább építik az U pavilon előtti rendezvényteret és pihenőparkot, az SZTE mérnöki kara előtti díszteret.

Több mint 300 asztal mellett, kulturált feltételek között alkudhatnak a vevők szombat óta az árura. Fotó: Frank Yvette

Több mint 300 asztal mellett, kulturált feltételek között alkudhatnak a vevők szombat óta az árura. Fotó: Karnok Csaba
– Ha a parkoló is elkészül, szuper lesz minden – mondta a nagycsarnokban gyümölcsöt árusító szegedi Simon Renáta: tiszta, kulturált, télen meleg, nyáron hűvös helyen lehetünk – magyarázta. – Csúnyán búcsúzott tőlünk az utolsó, pénteki nap a régi helyünkön, teljesen eláztunk – mesélte az algyői Takács Antal méhész és felesége. – Volt olyan is, hogy fél lábszárig ért a víz – itt végre emberi körülmények között vagyunk.

A beruházás története

1996-ban a Tér és Forma Kft. terve nyerte el a Mars téri piac rekonstrukciójának tervpályázatát. De csak 2005-ben sikerült hozzáfogni az építkezéshez, majd 2006 tavaszán átadták az élelmiszert árusító vállalkozók Irén nevű, és az iparcikkesek Anna elnevezésű kiscsarnokát, mintegy 540 millió forintos beruházással. A második ütemhez idén év elején fogtak hozzá: a fejlesztés része a 3,3 milliárd forintos belváros-rehabilitációs pályázatnak. A Mars téri beruházás költségvetése 1,3 milliárd forint, amelyhez az állam és az Unió együtt 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Támogatási szerződés

Az NFÜ még nem írta alá a támogatási szerződést a beruházáshoz, holott Szeged önkormányzata szabályosan járt el, a fejlesztési ügynökség engedélyével kezdte el a beruházást, amelynek minden eleméhez hozzájárult a hatóság – fejtette ki Botka László. A polgármester biztos abban, hogy október 4-én az NFÜ aláírja a szerződést. Politikai műbalhénak és erőfitogtatásnak nevezte azt, ami történik a beruházás körül. – Nem igaz – mondta –, hogy kereskedők ellenezték a beruházását, ők is várták a piac felújítását, néhány kivételtől eltekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!