Szeged és környéke

2012.10.31. 17:19

Botka: Bohács és Kalmár megszavazta, B. Nagy feldühödött

Szeged - A szegedi közgyűlésben ülő fideszesek – köztük Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő – feltételhez kötötték a szegedi járási hivatal kialakításáról szóló megállapodás aláírását, amit nem is látott el kézjegyével a törvény szabta határidőig, október 31-e éjfélig Botka László polgármester. A költségek megtérítésére vonatkozó feltételt aggályosnak tartja B. Nagy László kormánymegbízott, fideszes országgyűlési képviselő, aki november 15-ig egyoldalú döntéssel hozza meg határozatát. Hogy mi lesz itt, még nem tudni. A kormányhivatal ugyanakkor már megírta: nincs csereingatlan.

Szabó C. Szilárd

Nem állapodott meg a törvény szabta határidőig, október 31-e éjfélig a szegedi járási hivatal kialakításáról Szeged önkormányzata és a megyei kormányhivatal. Így a jogszabályok értelmében a kormányhivatal egyoldalú döntéssel hozza meg határozatát az átalakításról november 15-éig.

– Ennek egyelőre nem ismert a tartalma – mondta érdeklődésünkre [namelink name="Mózes Ervin"]. Szeged címzetes főjegyzője ismertette a városi közgyűlés október 30-án hozott határozatát, amely [namelink name="Bohács Zsolt"], Fidesz frakcióvezető módosító javaslata nyomán született: „Szeged Megyei Jogú Város közgyűlése tudomásul veszi a Csongrád Megyei Kormánymegbízott kezdeményezését, amely szerint a szegedi járási hivatal felállítása érdekében Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata a megyei kormánymegbízott által igényelt ingatlant, ingó vagyont átadja, azzal, hogy a foglalkoztatottak a kormányhivatal állományába kerüljenek, azzal a feltétellel, hogy a kormányhivatal vállaljon kötelezettséget az átszervezéssel és a költözéssel együtt járó indokolt és igazolt költségek megtérítésére Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatának."

A határozatot – amit a teljes Fidesz-frakció megszavazott – 27 igen és egy tartózkodás ([namelink name="Ménesi Imre"] szocialista képviselő) mellett fogadta el a városi közgyűlés.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a szegedi járási hivatal létrehozásához a város okmányirodájának és más szervezeti egységeinek is otthon adó Huszár utcai önkormányzati ingatlan teljes egészének ingyenes használatba adását, továbbá összesen 138 fő köztisztviselő kormányhivatalba kerülésének biztosítását kérte Szegedtől. Ennek teljesítése esetén a Huszár utcai ingatlanban működő adó- és szociális irodának el kellene költöznie.

A kormányhivatal jelezte: ennek érdekében az önkormányzat ingyenes használatába adja a kezelésében álló, állami tulajdonban lévő Fő fasor 16-20. alatti irodaépületét. A költözés és az új hivatali épület átalakítása, az informatikai rendszer kiépítése azonban a város számítása szerint 354 millió forintba kerül. E költségek kifizetését kérte a kormányhivataltól az önkormányzat.

A járási hivatalról szóló közgyűlési előterjesztést [namelink name="Botka László"] jegyezte. Ebben az állt, hogy a január 1-jével felálló járási kormányhivatal elsősorban az okmányiroda és gyámhivatal teendőit veszi át. E feladatokat a szegedi polgármesteri hivatalban jelenleg 88 köztisztviselő látja el.

Az október 30-i közgyűlési döntés után sajtóközleményt adott ki B. Nagy László megyei kormánymegbízott. Ebben egyebek mellett azt írta, hogy „a polgármesteri előterjesztés olyan alapokra épül, amelyek a korábbi, ésszerű megállapodást lehetetlenítették el és a jogi szabályozással sincsenek összhangban."

Mózes Ervin ezzel kapcsolatosan elmondta: a 88 köztisztviselőre és az erre a létszámra terjedő ingatlanvagyon- és irodai eszközigényre valóban ingyenes használatot biztosítanak a jogszabályok. Az efeletti kérés azonban már nem törvényes, sőt Szegedre nézve hátrányos és káros. Erre vonatkozó anyagi igénye a városnak jogilag megalapozott. Mózes Ervin elmondta: a szegedi járási hivatal engedélyezett létszáma 187 fő. A Szegedre vonatkoztatott 138 főről semmiféle jogszabály nem rendelkezik.

B. Nagy László közleményében az is szerepel, hogy „Szegeden, eddig az előírtnál lényegesen kevesebb alkalmazott látta el a gyámügyes és az okmányirodai feladatokat. Ezért volt mindkét területen számottevő a sorban állás, a kifizetetlen túlmunka és az ügykezelésben tapasztalható csaknem 6 hónapos csúszás. Ezt szünteti majd meg január 1-jével a járási hivatal, amelyben 187 fő fog dolgozni; ebből 138 munkatárs Szegeden. Ezzel helyreáll a törvényes állapot, hiszen jogszabály ellenesen végezte eddig 88 fő azt a munkát, amit 138-nak kellett volna."

– Téves a kormányhivatal álláspontja, mert sem a gyámhivatal, sem pedig az okmányiroda létszámáról nem rendelkezik jogszabály. Az állam eddig ennyit sem finanszírozott. Szeged önkormányzata saját forrásaiból bővítette a korábbi években az okmányiroda köztisztviselőinek számát és az informatikát. Az iroda jelenlegi helyén és létszámával idén több mint 363 ezer ügyet intézett el, úgy, hogy a panaszokkal kapcsolatos ügyek száma ezrelékben sem mérhető – hangsúlyozta Mózes Ervin. Hozzátette: az állam által finanszírozott további létszámnöveléssel az önkormányzat is tudná magasabb színvonalon működtetni az okmányirodát.

Megállapodás híján november 15-ig egyoldalú döntéssel hozza meg határozatát a kormányhivatal az átalakításról. „A határozat ellen – amelyben a jogszabály szerint a kormányhivatal ingatlan-felajánlásról már nem rendelkezhet – a települési önkormányzat a polgári perrendtartásról szóló törvény értelmében bírósághoz fordulhat. A bírósági eljárás azonban a határozat végrehajtását nem függeszti fel, az azonnal végrehajtható annak érdekében, hogy 2013. január 1-jével a járási hivatal kialakítása Szegeden is megvalósuljon" – írta közleményében B. Nagy László. Ezzel kapcsolatosan a címzetes főjegyző csak annyit mondott: szerinte a kormányhivatal rosszul tudja, hogy már nem rendelkezhet ingatlan-felajánlásról.

Lapunk információja szerint október 31-én B. Nagy László levelet írt Botka Lászlónak. Ebben úgy fogalmazott a megyei kormánymegbízott, hogy mivel „a közgyűlési határozat nem tartalmaz az átveendő létszámra, illetve az ingatlan ingyenes használatára vonatkozó kormányhivatali kezdeményezésre vonatkozó elutasítást, ezért a mai napon (október 31-én – a szerk.) várjuk a polgármester urat a megállapodás aláírására." Egyebekben – folytatódik a levél – a költségek megtérítésére vonatkozó feltételt aggályosnak tartjuk, melynek törvényességi vizsgálatát megkezdtük.

Botka László a fenti levéllel kapcsolatos kérdésünkre elmondta: Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc szegedi fideszes országgyűlési képviselő megszavazta október 30-án a közgyűlési határozatot, amin B. Nagy László kormánymegbízott, szegedi fideszes országgyűlési képviselő láthatóan feldühödött. A polgármester szerint lesz idejük a hosszú hétvégén, hogy ezt megbeszéljék egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!