Botka László: Az autópálya megtérülő befektetés

Szeged az autópálya elkészültével nem ajándékot kapott, Szeged megkapta a jussát, azt, ami járt neki - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton a Klauzál téren tartott ünnepségen. Botka László polgármester szerint az autópályával megélénkült a befektetői érdeklődés Szeged iránt.
Mától már Szegedig lehet autózni az M5-ös sztrádán. A Kiskunfélegyházától csongrádi megyeszékhelyig tartó szakaszt este hétkor nyitották meg az autósok előtt, akik a hétvégén még matrica nélkül is igénybe vehetik a pályát. Az átadási ünnepségen a miniszterelnök a többi út-beruházásról is beszélt.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pálya avatásán elmondta, hogy a költségvetési hiány akkor fog elapadni, ha rohamos ütemben épülnek az autópályák, melyek mentén vállalkozások jönnek létre és ezek munkahelyeket fognak teremteni.

– Nincs Európában még egy olyan ország ahol egyszerre építenek négy autópályát. Építjük az M7-est, 20 kilométer híján fel fog épülni a jövő év végéig teljesen a határig. Most vagyunk készen az M5-ösnek a nagyobbik felével, el kell mennünk még tavaszig a határig, meg fogjuk tenni. Építjük az M6-ost most Érd és Dunaújváros között, illetve a M0-ás és Érd között és építjük a 3-ast és eljutunk jövő év végéig Nyíregyházáig és Debrecenig. Azért kell hadban állni fél Európával, hogy értsék meg, ha az ország előbbre akar jutni, akkor építkezni kell, akár olyan áron is, amibe ezek az autópályák kerülnek – mondta beszédében Gyurcsány Ferenc.

Szeged esélyegyelősége mára megteremtődött – tette hozzá Botka László polgármester – korábban azzal, hogy Európa legdrágább autópályája matricás lett, majd most azzal, hogy immáron innen is alig több mint egy óra alatt Budapestre lehet autózni.

– Már az elmúlt hónapokban az autópálya-építés hírére egyértelműen élénkült a befektetői érdeklődés Szeged város és a térség iránt. Egy nagyon aktív gazdaságfejlesztési programmal amivel rendelkezünk azt szeretnék elősegíteni, hogy ebből a lehetőségből valódi gazdasági növekedés legyen – mondta Botka László.

“Számunkra, szegediek számára az M5-ös az elmúlt másfél évtizedben jóval több volt, mint egy út: szimbólum. Az elmúlt években a hátrányunk, az esélytelenségünk szimbóluma” – mondta Botka László polgármester. Hozzátette: tavaly márciusig Európa legmagasabb útdíját fizettük, és a sok ígéret ellenére nem is igazán látszott, mikor éri el városunkat az autópálya.

“Be fogjuk bizonyítani hamar, hogy az M5-ös autópálya egy gyorsan megtérülő, jó befektetés volt. Hiszen Szeged elindult, gyarapodik évről-évre, és rengeteg tervünk van a jövőre” – hangsúlyozta a polgármester.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közleménye szerint az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza és a szegedi északi csomópont között elkészült új szakasza, valamint az M43-as autópálya első – a szegedi északi csomópontot és a régi 5-ös utat összekötő – 3,1 kilométer hosszú szakasza szombaton 19 órától használható, ezen a hétvégén díjmentesen.

(Forrás: Krónika hírszolgálat, MTI)