Szeged és környéke

2011.05.12. 21:25

Botka László: Büszkék lehetünk a borfesztiválra

Szeged - A Szeged-napi rendezvénysorozat, a borfesztivál a város kiemelkedő eseménye idegenforgalmi szempontból is. Olyan ünnep, amelyen együtt lehet örülni az elért eredményeknek – mondta Botka László polgármester, amikor a rendezvényről kérdeztük.

Munkatársunktól

– Bizonyára számos fesztiválon megfordult már itthon és külföldön. Ha összeveti azokat a Szeged-napi rendezvényekkel, a borfesztivállal, milyen különbségeket tapasztalt?
– A nagyobb történelmi hagyományokkal rendelkező európai városokban, Szeged testvérvárosaiban is komoly rendezvénysorozattal ünnepelnek egy-egy jeles évfordulót. Ezek az ünnepek azt közvetítik, hogy a városlakók büszkék az elért eredményekre, az együvé tartozást jelképezik. A megemlékezésekhez fesztiválok, kulturális rendezvények kapcsolódnak. Bármerre jártam, egy városnap megünneplése hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint Szegeden. Legutóbb Ohióban, Toledóban vendégeskedtem, ahol testvérvárosi fesztivállal ünnepelték a város napját. Volt magyar stand is, magyar borokkal. Toledóban sok magyar él. Látszott, hogy távolra szakadt honfitársaink is büszkék a borkultúránkra. Európában is megfordultam számos fesztiválon, de – és most kicsit hazabeszélek – olyan hatalmas, látványos, évről évre megújuló, százezreket megmozgató fesztivált, mint a Szeged-napi rendezvénysorozat, benne a borfesztivál, sehol nem láttam.

– A Széchenyi téren nemcsak a helyiek kóstolják a borokat, nagyon sokan érkeznek ide az ország más szegletéből, külföldről is. Városmarketing, imázsépítés szempontjából mit jelent ez Szegednek?
– A szegedi büszkeséghez, hogy tudunk együtt ünnepelni, hozzátartozik az is, örömmel mutatjuk meg a várost az idelátogatóknak. Tudatosan törekedtünk arra az elmúlt években, hogy a májusi időszakot, a városnapot, a borfesztivált, a hídi vásárt, a rendezvénysorozatot időben is megfelelő keretek közé fogjuk. Régebben csak néhány napos volt, most másfél hétig tart. A programokat úgy állítjuk össze, hogy ez a szegedi idegenforgalom kiemelkedő eseménye legyen. Néhány éve még úgy tartották, hogy Szegeden a szabadtéri játékok az, amely idevonzza a vendégeket, ma már nyugodtan ide sorolható a város napja rendezvénysorozat is. Tele vannak a szállodák, ennek mindnyájan örülünk.

– Azon túl, hogy megnyitja a borfesztivált, milyen programokon vesz részt?
– Házigazdaként nem csak a protokolláris rendezvényeken vagyok jelen. Többször végig szoktam sétálni a borosstandok előtt. Üdvözlöm a visszatérő és először megjelenő borászokat. Szakmailag is kiemelkedő esemény a szegedi rendezvény, hiszen minden jelentős hazai pincészet képviselteti magát. Természetesen szót váltunk arról is, hogy a bortermelők milyen problémákkal küzdenek. Tudják, hogy a magyar bor akkor képes nemzetközi porondon is sikereket elérni, akkor lehet támogatásokat szerezni, ha olyan minőséget produkálnak, amely megállja a helyét az egyre erősödő versenyben.

– A város napjára meghívottak a testvérvárosi delegációk. A kötelező udvariasságon túl milyennek találják a magyar borokat?
– Óriási élmény számukra a borfesztivál. Senkit nem kell kétszer hívni, örömmel jönnek Szegedre. A borokról a legmagasabb szinten szoktak nyilatkozni. Igazából azzal a kellemes problémával szembesülünk, hogy minden külföldi partnerünk ilyenkor akar jönni hozzánk. Szeretettel várjuk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!