Szeged és környéke

2016.02.04. 19:27

Botka László: Felsővároson új uszoda és luxusirodaház épül

Szeged - Megér-e egy futballstadionnyi pénzt a régió, Szeged közlekedésének fejlesztése a kormánynak - így vezette fel a déli Tisza-híd építését Botka László. A polgármester csütörtökön a városházán beszélt Szeged nagy adózóinak a 2016-os városi költségvetésről. Figyelem, sok szám következik!

Szabó C. Szilárd

Botka László polgármester Szeged legnagyobb adózónak mutatta be csütörtökön a város 2016-os költségvetésének fő számait. Idén 35,6 milliárd forint a büdzsé főösszege, melynek 68 százalékát működésre, 32 százalékát pedig fejlesztésre fordítják. Botka hangsúlyozta, 2012-ben még 54,5 milliárd forint volt a költségvetés főösszege. Elmondta, 2010-ben még 1259 milliárd forinttal támogatta az állam az önkormányzatokat, idén ez az összeg már csak 661 milliárd forint. - Hat év alatt felére vágták vissza az önkormányzatok állami támogatását. De nemcsak az állami normatívát, hanem a személyi jövedelemadó- és az illetékbevételeket is elvették az önkormányzatoktól, és államosították a gépjárműadó-bevétel 60 százalékát - mondta a polgármester. Közölte, Szegedtől 2013-tól 1,6 milliárd forinttal több forrást vonnak el, mint feladatot.

Botka László beszélt Szeged nagy adózóinak a 2016-os városi költségvetésről. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA


Szeged idei költségvetésének 35 százalékát helyi adóbevételeiből – iparűzési adó 8,7 milliárd, építményadó 3,1 milliárd, idegenforgalmi adó 145 millió, telekadó 98 millió és gépjárműadó 430 millió forint – teremti elő. Elhangzott, az állam 2010-ben még közel 900 milliót, tavaly már csak 183 millió forintot biztosított szociális ellátásokra az önkormányzatnak. - Idén egy fillért sem kap erre a város az államtól. Az érvényben lévő szociális törvény egy mondatban foglalható össze: adjon az önkormányzatnak szociális ellátást annak, akinek akar, adjon, amit akar, és ezt fizesse abból, amiből tudja - mondta Botka László. Hangsúlyozta, tavalyhoz hasonlóan idén is 400 millió forintot biztosít az önkormányzat szociális ellásokra.


Idén a városi cégek 5,3 milliárd forint önkormányzati támogatást kapnak. Itt megemlítette a polgármester, a korábbi ciklusban a Fidesz-Jobbik közgyűlési többség ész nélkül öntötte az önkormányzati cégekbe a pénzt. - 2014-ben elzártuk a pénzcsapokat, és a dorozsmai nagybani piac és a Mars téri piac - amely a korábbi ciklusban egy fillért sem fizetett be a városi kasszába - tavaly 212 millió osztalékot, illetve 100 millió nyereséget fizetett be a városnak.

Botka László beszélt Szeged nagy adózóinak a 2016-os városi költségvetésről. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA


"A forrásallokáció volt a legnagyobb kérdés a déli Tisza-hídnál" - mondta Botka László a hídépítéssel kapcsolatban. Elhangzott, a 36 milliárd forintos beruházásból 19 milliárd uniós támogatás, 7 milliárd MÁV-forrás, és 10 milliárd hazai finanszírozás. - Megér-e egy futballstadionnyi pénzt a régió, Szeged közlekedésének fejlesztése a kormánynak - kérdezte a 10 milliárddal kapcsolatban Botka László. Hozzátette, már két kormányhatározat van a hídépítésről. A polgármester elmondta, májustól 300 millió forintból átépítik az újszegedi sportuszodát, és idén 500 millióból elkezdődik az új fedett uszoda építése az Etelka soron. Botka László elmondta, Felsővároson idén elkezdik átépíteni a volt Széchenyi gimnázium épületét a Felső- Tisza-parton, ahol egy A kategóriás irodaházban több száz munkahelyet teremt majd egy szoftvercég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!