Szeged és környéke

2011.04.15. 10:59

Botka: nyárra fizetésképtelen lehet Szeged

Szeged - Gyimesi Kálmán lesz a díszpolgár, önkormányzati cégvezetőket menesztenek és neveznek ki, elfogadják a városi cégek üzleti tervét.

Gonda Zsuzsanna

Rendkívüli pénzügyi állapot

22.08: Botka László a közgyűlés után sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt 9 évben mindig konszenzussal fogadták el a díszpolgár személyét, most ez nem sikerült, ezzel leértékelődött a városi kitüntetés. 

Közölte: hétfőtől rendívüli pénzügyi állapotot vezetnek be, csak a lejárt kötelezettségeket fizetik ki.

Vége a közgyűlésnek. Szeged történetének fekete lapjaira kerül a mai nap - mondja Botka.

Szmsz módosítást - minősített többséggel eltérhessenek az szmsz-től nem szavazzák meg, szavazás előtt Keresztúri Farkas Csaba is azt mondja, át kell dolgozni a javaslatot.

Leváltottak 7 cégvezetőt

Leváltanak 7 önkormányzati cégvezetőt. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. élére az orosházi állandó lakcímmel rendelkező Károlyfalvi Zsoltot, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. élére a makói állandó lakcímmel rendelkező Papp Róbertet nevezték ki. Balogi Dániel volt fideszes önkormányzati képviselő lesz a Testamentum Kft. ügyvezetője, Miklós Péter történész, aki a Fidesz-KDNP újszentiváni polgármester-jelöltje volt vezeti a Szint (Szegedi Intézménytakarító) Kft.-t. A Ritek Zrt. vezérigazgatójának Mihálffy Lajos programtervező matematikust, a KDNP szegedi szervezetének titkárát, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. élére pedig Ács Szilvia idegenforgalmi szakmenedzsert nevezték ki. A Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. élére Sódar István, jelenlegi művészeti vezető kerül.

A kinevezések április 18-tól érvényesek, kivéve Balogi Dániel esetében, aki 25-től cégvezető. Nála pótolni kell a hatósági erkölcsi bizonyítványt, valamint egy kormányrendelet szerint a temetkezési cégnél alkalmazni kell egy speciális végzettséggel rendelkező főállású munkatársat -ez a működési engedély feltétele. Ez Molnár Tamás cégvezető menesztésével nem lenne a cégnél, tehát ezt is a plusz egy hét alatt oldják meg.

A Mózes Ervin által tett minden törvényességi észrevételt elfogadott a Fidesz-KDNP.

Elfogadják az üzleti terveket. Botka: ezzel tarthatatlanná vált a költségvetés

21.27: Elfogadják a módosító javaslatokkal az üzleti terveket, a mínuszosakat is. A mínuszosak az SZKT, az IKV, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., a városi televízió, és a Szegedi Sport és Fürdők Kft. Botka a szavazás előtt felhívja a figyelmet, hogy ha elfogadják, nagy valószínűséggel nyárra fizetésképtelenné válik a város, mert 500 millió hiányzik majd a költségvetésből.

Az IKV esetében név szerinti szavazást tartanak, előtte a polgármester azt mondja, ez az az üzleti terv, amely szerint az IKV  maga akarja elkölteni azt a közel 400 milliót, amit már beépítettek a költségvetésbe. Ha megszavazzák, a pedagógusok júniusban az IKV székházban vehetik át a fizetésüket - mondja.

Megszavazzák.

Gyimesi Kálmán lesz a díszpolgár

21.14: Szavaznak.  Zárt ülésen úgy döntöttek, hogy [namelink name="Gyimesi Kálmán"] operaénekes lesz a díszpolgár. Gyimesi László nem vett részt a szavazásban. Elmondta: nem ő kezdeményezte, és nem vett részt a jelölési folyamatban.

20.54 Majdnem két órán át tartott a zárt ülés, most szünet, és aztán szavazás következik. Szintén zárt ülésen.

Díszpolgár zárt ülésen

Zárt ülés következik, de Kozma József (MSZP) kíváncsi, hogy Gyimesi László részt kíván-e venni a díszpolgári címről szóló vitában. Mózes Ervin közli: a képviselő köteles bejelenteni az érintettségét, ha családtagjáról döntenek. A testület kizárhatja őt minősített többséggel, de ez nem kötelező. Haág Zalán: ezt zárt ülésen folytassuk, mert zárt ülésen tárgyalandó napirendi pontról van szó. Botka: szép lassan az egész közgyűlés zárt lesz. (Információink szerint Gyimesi képviselő édesapja, Gyimesi Kálmán operaénekes neve is felmerült a díszpolgári cím várományosai között).

Előbb szünet, aztán zárt ülés.

18.50: Frakciók és jelölőszervezetek kedvezményes ingatlanbérléséről beszél Szentistványi. Szerinte emelni kellene a 40 forintos négyzetméterenkénti árat. Bővebben erről itt.

Botka: ez botrány

18.17: A jogi és ügyrendi bizottság előterjesztése szerint az szmsz úgy módosulna, hogy a közgyűlés minősített többséggel bármit napirendre vehet és eltérhet az szmsztől. Botka László közli: ő ezt nem fogja aláírni, és minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog ellene, hiszen a működési szabályzat nem a mindenkori többséget védi. A polgármester szerint ha ezt elfogadja a közgyűlés az botrány, és ezzel fog bevonulni Szeged a történelembe.

Koldusrendelet

18.01: Folytatják az önálló képviselői indítványokkal, [namelink name="Szentistványi István"] (LMP) koldusrendeletet támadó előterjesztése következik.
Keresztúri Farkas Csaba szerint érdekes, hogy a koldulás már alapjog. Közli: a koldulást tiltó rendelet a lakosok megkérdezésével született, az LMP változtasson a "liberális mese" hozzáálláson, és ne hagyja figyelmen kívül a szegediek véleményét. Szentistványi kíváncsi, milyen emberek véleményét kérdezték meg, szerinte legfeljebb csak egy kör véleményét.
Botka László helyesel: ez így van képviselőtársaim, mert az összes ember véleményét kizárólag az LMP tudja megkérdezni. Szentistványi szerint fölösleges ez a hangnem, bár már megszokták.

14 óra óta nem volt szünet, most 15 percet pihennek a képviselők.

Kamionok

17.30: A teherforgalom szabályozása a következő téma. Az előterjesztés szerint az M43 autópálya forgalomba helyezése után a nagykörúton belülre 7,5, a kiskörúton belülre 3,5 tonna alatti járművek hajthatnak, kizárólag célforgalomban.

150 ezer forintért 2,5 millió?

17.24: Cégvezetők prémiumfeladatainak meghatározása a téma. Solymos László előterjesztőként azt javasolja, hogy a mínuszos tervet benyújtó cégvezetőknek ne határozzanak meg prémiumfeladatokat. A benyújtott, szerinte nevetséges módosítók között említi, hogy a városi televízió vezetőjének, Zelena Andrásnak egy százalékkal (150 ezer forint) kellene csökkentenie a veszteséget ahhoz, hogy megkapja a prémiumának 70 százalékát (2,5 millió forint).

700 milliót vagy 370 milliót fizet az IKV?

17.10: Az elfoglalt cégek önöknek fontosabbak, mint a város - mondja Botka László a Fidesz-KDNP-nek. Közli: az elfogadott költségvetésben 700 millió forintot terveztek az IKV-től, de a módosító szerint csak 370 milliót adna az IKV a városnak.

Tápai Péter kap szót. Szerinte a 700 millió felültervezett volt, és veszélyeztette volna a cég működését. A két lakás értékesítése - ez az ő esetében prémiumfeladatként szerepel - szerint görbe tükör a városvezetésnek, ez volt vele a célja.

Botka László reakciója: 660 milliót fizetett az IKV tavaly a városnak. Hol a különbség, és ki fogja pótolni? 

Fasírt, főzelék, leves és béka - ezeket kell lenyelni

16.41: A szójátékoknál is népszerűbbek az étkezéssel kapcsolatos példák. Ma visszatérő motívum a vitában, hogy meg kell ennünk a fasírtot és a főzeléket is (csak az elfogyasztás sorrendje változik). Volt már ma ingyen leves, és a békát is le kell nyelni.

Megszavazzák, hogy Póda még beszélhessen

16.32: Póda Jenő a kiszabott időn túl szeretne beszélni, kérdezi a polgármestert, majd a közgyűlést, hogy engedélyezi-e neki. Botka László megfogalmazásában így hangzik a kérdés: egyetértenek-e azzal, hogy a Fidesz képviselőire nem vonatkozik az szmsz, és annyit beszélnek, amennyit akarnak. Nem tudni, hogy a képviselők így értik-e a kérdést, de megszavazzák. Póda folytatja.

Az utcán is egymás szemébe akarnak nézni

16.25: Kalmár: egy szálloda recepciójáról is került már önkormányzati cég élére ember, amikor a szocialistákon múlt. "Lehet vitatkozni, de bizonyos szint alá ne menjünk, mert az utcán is egymás szemébe kell nézni."

Haág nem taszította csődbe az SZKT-t

16.06: Haág Zalán cáfolja, hogy az SZKT-nak súlyos kiesést okoztak volna a nevéhez fűződő rendelkezések, mint a rakparti parkolás ingyenessé tétele, és a kismamabérlet, amelyből 284-et adtak el, "tehát nem taszítottuk csődbe az SZKT-t".

Botka a cégvezetőknek: önöké a büntetőjogi felelősség is

15.50: Botka László: "Félmilliárddal többet kérnek a cégvezetők az elfogadott költségvetéshez képest, a szolgáltatásokat pedig csökkentenék. Én közvetlen felelősséget nem tudok vállalni a cégek működéséért, a cégvezetők kinevezését a Fidesz és a Jobbik leboltolta egymás között. De a rendelkezésemre álló eszközökkel mindent megteszek, hogy ne térjenek vissza a Bartha-korszak kétes ügyei." A cégvezetőkkel közölte: "önök egyszemélyben felelősek az önkormányzati vagyonért. Bármilyen nyomásnak engednek, az nem felmentés, önöké a felelősség, a büntetőjogi is. "

Pacza József tiszteletet vár

15.45: [namelink name="Tóth István Tibor"] (SZKT)szerint felelőtlenség lenne pozitív eredményt jósolni, ezért kéri az üzleti terv elfogadását. [namelink name="Pacza József"] (Szeged Pólus) Botkának: érzelmi alapon, és nem szakmai alapon közelítenek az üzleti tervhez, de nincs is kérdés a tervvel kapcsolatban, így mire reagáljon? A pártkatonázást visszautasítja, ahogy azt is, hogy neki a Fidesz-KDNP a gazdája lenne. Azt kéri, kapjanak lehetőséget a cégvezetők a bizonyításra.
Botka: Nem érzelmi kérdésről van szó, hanem arról, hogy 500 milliós lyukat vág a költségvetésben, ha a közgyűlés elfogadja a benyújtott  üzleti terveket. Így nyárra Szeged fizetésképtelenné válhat.

Tápai: nekem egy gazdám van csak, maga a Jóisten

15.39: Tápai Péter (IKV Zrt.) Botkához: vonja vissza, amit korábban mondott, mert "nekem egy gazdám van csak, maga a Jóisten. " Az épületek adják Szeged értékét, elvonások ellenére ezeket fönn kell tartani - mondja. Közli: sok teendőnk van, olyan üzleti tervet adtunk be, amely biztosítja ennek fedezetét. "Legalább nem mondta magát szakembernek" - reagál Botka, aki szerint az a probléma, hogy az IKV nem akarja visszaadni azt a pénzt, amelyet azért a korábbi telephelyért kapott, ahol az Agorát, a "szegedi csodák palotáját" építenék fel. (Pályázati feltétel volt, hogy önkormányzati tulajdonú legyen a telek).

Makrai kikéri magának

15.25: [namelink name="Makrai László"] (környezetgazdálkodási kft.) azzal kezdi, hogy kikéri magának, hogy nincs megfelelő képzettsége a cég vezetéséhez. Az elvonásokat és a feladatokat nehéz összeegyeztetni, hatalmas a grátiszmunkák igénye az önkormányzat részéről - erről beszél, és arról, hogy morálisan volt leépülve a dolgozói állomány, amikor átvette a cég vezetését. Botka László figyelmezteti: az üzleti terv a téma, arról beszéljen.

Kísért a múlt

15.19: Szentgyörgyi: kísért a múlt, részben a visszajövő cégvezetők személye miatt. Az SZKT élére például olyan emberek kerültek, akik a korábbi privatizáláskor voltak a cég vezetői. Szerinte a Jobbik zsarolja a Fideszt, a Fidesz pedig enged.

Tóth Károly: a környezetgazdálkodási kft. gondolja át a prioritásokat, mert a turizmus nagyon fontos Szegednek. Ezen kívül a képviselő szerint vagy nem lesz Szegedi Ifjúsági Napok, vagy a korábbinál sokkal gyengébb színvonalon rendezik meg.

Szeged nem Esztergom, de Nápoly?

14.59: Nápoly, de nem a szemét, hanem a camorra jut Haág Zalán eszébe is, mert feljelentést tett az NFÜ a szegedi trolibuszbeszerzésekre kiírt közbeszerzések kapcsán a Nemzeti Nyomozó Irodánál versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt. Haág így fogalmaz: aki okozott kárt, fáradjon a kasszához, vagy más éghajlatra.

Üzleti terv maraton

14.46: Itt van több cégvezető, szeretnének szót kapni az üzleti tervvel kapcsolatban. Kis zavar a díszteremben, hogy mikor beszéljenek.
- Mi van itt akkor, kérdezem a gazdáikat - fordul a Fidesz-KDNP-hez Botka. Gyimesi javaslata: előbb mondják el véleményüket a képviselők, aztán beszéljenek a cégvezetők, és aztán még lehessen tőlük kérdezni. A bejelentkezett képviselők számát nézve órákig ennél a napirendi pontnál maradunk.

Nincs ingyen leves

14.39: Önök szavazták meg a költségvetést - fordul az MSZP frakcióhoz Juhász Gyula - , amely 415 milliós elvonást tartalmaz. Csodálkoznak, hogy veszteségesek a cégek, amikor ennyi pénzt elvonnak? - kérdezi és közli: ingyen leves nincs. 
Botka szerint a lakossági szolgáltatást (az új cégvezetők) csökkenteni fogják,  az önmaguknak és a haveri körnek nyújtott szolgáltatást viszont növelni.

Városi cégek üzleti terve

14.26: Önkormányzati cégek üzleti terve a téma, ezeket a közgyűlésnek kell jóváhagyni. Szentgyörgyi Pál: "ennek most az adja meg a bukéját, hogy decemberben a Fidesz rapid módon leváltott több cégvezetőt. " A mostani üzleti tervek a 2010-es várható számokhoz képest bevételben, eredményben csökkenést mutatnak. Bár költségtakarékosságot ígértek, főleg annál a cégnél, ahol új vezető van, az üzleti tervekből nem ez látszik - mondja.
[namelink name="Solymos László"] alpolgármester: az üzleti tervekből minden látszik, csak a szolgáltatás minőségének emelése nem. Szerinte az új cégvezetők pártkatonák, akik a párt érdekeit nézik.
[namelink name="Ménesi Imre"](MSZP) szerint hamarosan úgy fogjuk magunkat érezni Szegeden, mint Nápolyban, szemét lesz mindenhol. Közben a környezetgazdálkodás már két igazgatóval működik. "A pénz elosztásnak megvan az útja, de az ivókutakból nem folyik víz."

Emlékérem Japánért

14.10: Folytatódik a közgyűlés. Gyimesi László kéri a közgyűlést és a szegedieket, hogy csatlakozzanak ahhoz a mozgalomhoz, amely a japán földrengés áldozatait segíti Kligl Sándor szobrászművész és Szabó Géza ötvös mester által készített emlékérem révén.

"Soha ilyen magas kötbérigény"

Botka: Lényegi hozzászólás a 2010-es költségvetéshez nem történt, a Fidesz-KDNP képviselői kiragadtak egy beruházást, és azzal foglalkoztak.  Közöli: soha ilyen magas kötbérigényt nem érvényesítettek még bíróságon, mint amekkorát Szeged követel a kivitelezőtől. (412 millió forint)." Egy dologért vagyunk számonkérhetők: élünk-e a jogi lehetőségeinkkel" - mondja, és ebédszünetet rendel el. 14 órakor folytatják.

Csehül állunk, törököt fogtunk

12.06: Póda Jenő eleget tesz Botka korábbi felszólításának - soroljon fel látványberuházásokat -, mert közli, hogy a kettes villamos az, ami látványnak szörnyű! A tervező ép eszét kérdőjelezi meg a Kálvária sugárúti átalakítás (3-as villamos) kapcsán.

Juhász Gyula szóvicce: csehül állunk a kettes villamos kapcsán (a konzorcium cseh vezetőire utal). "A közbeszerzést nem jól írtuk ki, nem jó kivitelezőt választottunk". Botka: az uniós nagyberuházásoknál bíráló bizottságok vannak, nem önkormányzati bíráló bizottságok döntenek.
Kalmár Ferenc szerint a beruházással törököt fogtunk.

Cégvezetők a közgyűlés előtt. Fotó: Sipos Katalin (galéria)


Nagy Sándor: az egyes villamos beruházás is csúszott, abban nem volt külföldi tag, és a kettes sem a csehek miatt csúszik. Uniós projektben nem lehet kizárni valakit azért, mert nem magyar.

Botka László a városüzemeltetési bizottságot kéri, hogy foglaljon állást abban, mit szeretnének csinálni a kettes villamos kapcsán. Hallgassák meg a szakértőket, a Pólus képviselőit. Mondják fel a szerződést?

"Rákenhetnénk a nyuszira"

12.01: A Mars tér és a kettes villamos a téma. Botka László arról beszél, hogy a város kasszájából a Mars téri támogatás kifizetésének egy éves késése miatt hiányzik 2 milliárd forint, ami a Fidesz hibája, amiért támogatta a bódésokat. Juhász Gyula szerint a nyuszira is rá lehetne kenni, de a városnak kellene jó szerződéseket kötni.

[namelink name="Haág Zalán"] (Fidesz-KDNP) ügyrendi javaslata: a jegyző sorolja fel a 27 pontot, amelyben a polgármester megsértette ezen a közgyűlésen az szmszt!

"Megadtam magamnak a szót"

11.47: [namelink name="Mihálffy Béla"] (Fidesz-KDNP) arra kéri a polgármestert, hogy "tartózkodjon a további szmsz sértéstől, jelentkezzen be, és három percben mondja el a véleményét". Botka mulatságosnak tartja, hogy a Fidesz szeretné elhallgattatni, majd közli: "szmsz szerint jelentkeztem magamnál szólásra, és megadtam magamnak a szót."

Cégvezetők a közgyűlés előtt. Fotó: Sipos Katalin (galéria)


Gyimesi: nem akarjuk elhallgattatni, de tartsa be az szmszt! Botka szerint "a közvetlenül választott polgármesternek" joga van elmondani a véleményét, különösen, hogy ő a napirend beterjesztője. Szerinte a Fidesz hamarosan előállítja az esztergomi helyzetet, és több ezer szegedi gyűlik a városháza elé. Gyimesi régi szlogennel áll elő: Szeged nem Esztergom!

Zárt ülésen Rákosiról

11.42: A sajtó hiányolja a napirendi pontok közül azt. amelyik többek között Rákosi Mátyástól is elvenné a díszpolgári címet. Kiderül: erről is zárt ülésen tárgyalnak majd.

A Fidesz-KDNP nem fogja megszavazni a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót

11.38: Póda Jenő "furcsasággal találta magát szembe", mert a belső ellenőrzési tevékenységről szóló beszámolót is ugyanaz a napirend tartalmazza, mint a költségvetés végrehajtásáról szólót. De - mondja - annyiból egyszerű a helyzet, hogy egyiket sem fogják megszavazni.

Még nem esznek

11.29: Botka az órájára néz. Elkezdjék-e a 2010-es költségvetés végrehajtásáról szóló várhatóan hosszadalmas vitát, vagy menjenek ebédelni? - kérdezi a képviselőket, akik még nem éhesek, inkább dolgozni akarnak.

Beszámolók még

11.06: A vízirendészeti rendőrőrs, majd a városőrség és a polgárőrség tájékoztat. Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) a folyosón megállítja Szentgyörgyi Pált, akivel közli, hogy Ótott Ferenc nem is jobbikos.
11.21: A tűzoltóság, majd a katasztrófavédelem számol be.

Gócpontok, kocsmák, bűnöző család

10.20: Rendvédelmi dolgozók beszámolója következik. [namelink name="Lukács János"] megyei rendőr-főkapitány, és [namelink name="Zélity László"],  a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője írásban nyújtotta be beszámolját, de szóban tesznek kiegészítést.

[namelink name="Ménesi Imre"] (MSZP): a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét is elveszi a kormány, a Fidesz többszörösen becsapta a rendőröket. [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] (MSZP) arról beszél, hogy szerinte gócpontok alakultak ki Szegeden, egyet nevesít is: a Sellő vendéglőt, amelyet - mint mondja - egy jobbikos külsős bizottsági tag, Ótott Ferenc működtet, és ahol "fekete ruhás fiatalok" zavarják a lakók nyugalmát. Ilyenek továbbá az éjjel is nyitvatartó boltok a panelek aljában.

Cégvezetők a közgyűlés előtt. Fotó: Sipos Katalin (galéria)


Határozott rendőrségről, erős államról beszél [namelink name="Póda Jenő"] (Fidesz-KDNP). [namelink name="Juhász Gyula"] (Fidesz-KDNP)  szerint Tápén jó a közbiztonság, de a rongálók ebben a városrészben is megjelentek, és gondot jelent az is, hogy vendéglátóhelyek a hivatalos nyitvatartási időn túl is nyitva vannak.

Kalmár Ferenc felhívja a figyelmet arra, hogy külföldi diákokra specializálódtak csoportok Szegeden: amikor a hallgatók pénzt vesznek fel, elveszik tőlük. Azt is tudjuk, hogy melyik "rókusi, Hétvezér utcai család áll emögött" - közli.

Szentistványi István (LMP) a koldusokról beszél. Felhívja a figyelmet arra, hogy fontos, hogy a városi rendeletek ne sértsenek alapjogot, és ne érjen attrocitás valakit csupán a külseje miatt.

Minden felszólaló megköszöni a rendőrség munkáját, és mindenki reméli, hogy a körzeti megbízotti irodák megnyitása után minden még jobb lesz.

Nem lesz nyílt ülés cégvezető témában

10.13: Kalmár Ferenchez és Gyimesi Lászlóhoz, mint előterjesztőkhöz fordul Botka László a cégvezetők ügyében. Kamár az elmúlt 8 év gyakorlatára hivatkozva közli: minden ilyen ügyet zárt ülésen szokás tárgyalni, és nem érkezett hozzájuk olyan nyilatkozat, amely szerint a kinevezendők nyílt ülést szeretnének. Így tehát zárt ülés lesz.

A leváltandó cégvezetők vállalják a nyílt ülést

9.55: Leváltandó cégvezetők írásban hozzájárultak a nyílt ülésehez. Botka és az MSZP frakció 15 perc szünetet erőltet a Fidesz-KDNP-re, hogy megkérdezzék a kinevezendőket, ők hozzájárulnak-e a nyilvános üléshez.

27 pontban kellene javítani a cégvezetős előterjesztéseket

9.43: Törvényességi észrevételeket tesz [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző a cégvezetők kinevezéséről szóló előterjesztésekkel kapcsolatban, ezek egy része a közgyűlés ideje alatt is javítható. Hiányzik például büntetlen előélet, szakmai alkalmasság igazolása, fennáll összeférhetetlenség. Az egyik cég leendő vezetőjénél az édesanyja neve több változatban szerepel az előterjesztésben. Mózes több, mint 27 pontban emel kifogást.

Cégvezetők a közgyűlés előtt. Fotó: Sipos Katalin (galéria)


[namelink name="Tóth Károly"](MSZP)  szerint nyílt ülésen kellene tárgyalni a cégvezetők leváltását. Botka közli: a kirúgandó vezetők közül többen írásban nyilatkoztak: részükről rendben. Kalmár Ferenc szerint az apparátusnak kellett volna kijavítani a hibákat, nem a közgyűlés előtt felróni azokat. Kalmár szerint ez politikailag inkorrekt volt.

Botka válasza: az elmúlt napokban 14 sürgősségi indítványt adtak be, az apparátus mást sem csinál, mint azokon dolgozik.

Ki fizet a tűzoltóknak?

9.31: Még mindig napirend előtt vagyunk, [namelink name="Kalmár Ferenc"] (Fidesz-KDNP) nem akart hozzászólni, de mégsem bírja ki, hogy ne mondja el: az ország eladósodása az előző kormányoknak köszönhető. Az önkormányzatoknak szánt pénzeket meg akarták védeni, de az országos helyzet az előző ciklusokban a szocialista szavazatokkal jött létre.

Kozma korábban a felszólalásában azt mondta: 60 milliós költség lesz a városnak, hogy pótolják a tűzoltók elmaradt pótlékát. Kalmár szerint azért, mert az elmaradt túlórapénzt is most fizetik ki. Ez hivatalos bejelentés? - kérdezi Botka, hiszen a belügyminiszter azt mondta, az állam nem fizet, ezért az önkormányzatoknak kell, de örül, ha mégsem a város feladata lesz.

Mike Katalinnak megköszönik

9.21:[namelink name="Pocsai Blanka"] (Fidesz-KDNP)szerint meg kell adni az esélyt az új cégvezetőknek, hiszen a puding próbálja következik most. A képviselő üzenni is akar: Mike Katalinnak, az oktatási bizottság titkárának a bizottság és a közoktatási szféra nevében megköszöni a munkáját, és jogtalanságot emleget az önkormányzattól való távozása kapcsán.

[namelink name="Botka László"] polgármester erre közli: "a költségvetési rendeletben 14 köztisztviselői állás megszüntetését szavazta meg a közgyűlés az önök döntése alapján. Remélem most feláll, és a többi 13 elbocsátott dolgozót is méltatni fogja."

Pocsai Blanka nem áll fel. 

Születésnapi torta, sógor, koma

9.10: [namelink name="Kozma József"] (MSZP) napirend előtt arról beszél, hogy valahol készül egy születésnapi torta, amelyen egy gyertya lesz. Egy éves lesz ugyanis a kormány, és ez az év nem múlt el nyomtalanul. Kevesebb a pénz, csökkennek a fizetések - mindezt a fideszes országgyűlési képviselőknek címzi. [namelink name="Nagy Sándor"] (Szabad Város Egyesület) 9 évvel ezelőttre tekint vissza, a vezetőcsere előtt álló önkormányzati cégekről beszél, fideszes pártkádereket, sógort, komát emleget.

9.03: Kezdődik a közgyűlés, elsőként az állami kitüntetésben részesülteket köszöntik.

itiltják a kamionokat Szegedről, önkormányzati cégvezetőket menesztenek és neveznek ki, elfogadják a városi cégek üzleti tervét. Rendes ülést tart ma a közgyűlés. Kövesse online tudósításunkat.

Zárt ülésen döntenek a díszpolgári címről és egyéb városi kitüntetésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!