Botka szerint 25-30 képviselő is elég lenne

Botka László szerint 25-30 önkormányzati képviselő is elegendő lenne a mostani 43-mal szemben a városi közgyűlésben. Erről szerdán este a szegedi Városi Televízió és a Délmagyarország közös tévéműsorában, a Szemköztben beszélt a polgármester, akit Márok Tamás szerkesztő-riporter és Szabó C. Szilárd újságíró faggatott az államreformról.

Botka László nem vállal kormányzati posztot, inkább ősszel másodszor is elindul a szegedi polgármester tisztségéért. Már a parlamenti választások második fordulójának másnapján elindultak a találgatások a személyéről. Ez annyiban volt megalapozott, hogy négy éve Medgyessy Péter, két esztendeje pedig Gyurcsány Ferenc ajánlott magas kormányzati tisztséget a fiatal szocialista politikusnak. Arra a kérdésre, hogy ősszel együtt indul-e a jelenlegi városházi koalíció négy pártja (MSZP, SZDSZ, Centrum, MSZDP) az önkormányzati választásokon, azt válaszolta: ezt a pártok döntik el. Hogy marad-e 43 képviselő a közgyűlésben, az attól függ, hogy a parlamenti pártok meg tudnak-e egyezni az önkormányzati választásokra vonatkozó törvény módosításáról. Botka László egyetért az országgyűlési és önkormányzati képviselők számának csökkentésével.

Szerinte parlamenti képviselőből 250-300, szegedi önkormányzati képviselőből pedig 25-30 is elegendő lenne. Elmondta, kíváncsi lesz arra, hogyan reagál majd az ellenzék a parlamentben a kétharmados törvényjavaslatokra. Az államreform kapcsán kiemelte: a politika – gesztusértékű cselekedetként – önmagán kezdi a reformokat, de ez a költségek megtakarítása szempontjából csak a kisebbik rész. Várhatóan csökken a köztisztviselői kar létszáma, költséghatékonyabbá válik az állami intézményrendszer. Botka hangsúlyozta: akkor is Szeged marad a régióközpont, ha Kecskeméten és Békéscsabán is lesznek regionális állami hivatalok.