Szeged és környéke

2019.05.17. 21:26

Botkáék 3500 forintot elvettek a nyugdíjasoktól és a diákoktól

Díszközgyűlést tartottak Szeged napjához kapcsolódva pénteken a szegedi városháza előtt.

Kiss Anna

Az eseményen Botka László polgármester átadta a díszpolgári címet, amelyet idén Wollemann Mária, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének egykori igazgatója vehetett át. Kondorosi Éva akadémikus és Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója Pro Urbe díjban részesült. Szegedért Emlékérmet kapott Czutor Zoltán zenész, Gellért Ákos, a Naturtex Kft. alapítója, Varró András, a farmakológiai intézet tanszékvezetője, Bánffi István, a Bánffi szikvízüzem ügyvezetője és Száz Krisztina, a Filharmónia Magyarország irodavezetője. A Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékérmet Carol LaBounty, a Toledo–Szeged Bizottság alelnöke vehette át.


Az ünnepség után a városházán folytatódott az ülés, ahol döntöttek Botka László polgármester előterjesztéséről, hogy az idei évtől 10-10 ezer forint támogatást kapnak évente a nyugdíjasok és az általános iskolások. Az előterjesztésről szólva Haág Zalán képviselő elmondta, a Fidesz–KDNP fontosnak tartja a családok és idősek támogatását, jó példa erre a családvédelmi akcióterv, az ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyv, a rezsicsökkentés. Hozzátette, üdvözölendő, hogy Szeged is szeretne felkapaszkodni azon városok közé, amelyek támogatják az iskolásokat és az időseket. Azonban a Fidesz–KDNP azt kéri, ne 10 ezer, hanem 13 ezer 500 forint legyen a támogatás mértéke, hiszen a költségvetésben forrásátcsoportosítással ez megoldható: a médiának járó forrásból kellene elvenni. A baloldaliak tartózkodtak a javaslat kapcsán, míg Tóth Péter képviselő nemmel szavazott, csak a jobboldaliak támogatták. Szentistványi István is javaslatot tett: csak a rászorulóknak kellene támogatást adni, de ezt sem fogadta el a közgyűlés. Marad tehát a 10 ezer forintos juttatás a 34 ezer nyugdíjasnak és a 11 ezer általános iskolásnak.

 

Nyilatkozatban reagált a Fidesz-KDNP frakció:


Botka László és a közgyűlés baloldali többsége a mai napon leszavazta a Fidesz módosító indítványát, ezzel minden nyugdíjastól és iskolát kezdő gyermektől fejenként 3500 forintot vettek el.


A Fidesz-frakció egy jól átgondolt javaslatot terjesztett be, melyben természetesen a többletjuttatás fedezetét is megjelölte. Ennek ellenére Botka László és a szegedi baloldal lesöpörte a Fidesz módosító indítványát, amivel ismét bebizonyította, hogy csak szavakban ért egyet az emberek támogatásával, részükről ez nem volt több, mint kampányfogás.


Fidesz-KDNP frakció

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!