Szeged és környéke

2015.01.13. 20:07

Buday: Hamarosan sok éhező gyerek lesz

Szeged - A legfontosabb lépcsőfokok maradtak ki a menzareformból – vélekedik Buday Péter mesterszakács, aki néhány éve maga is az egészséges iskolai étkeztetés élharcosa volt. Szerinte a titok, hogy a gyerekek szájíze szerint kell főzni – semmiképpen nem sótlanul és cukor nélkül. <br>

Timár Kriszta

„Csak saját felelősségre használható." Ez a felirat olvasható az asztal fölött, melyre a sószórót helyezték az egyik szegedi iskolában. Állítólag csak így tehették ki az ezek szerint rendkívül veszélyes tárgyat, melynek használatával kissé élvezhetőbbé lehet tenni a január 5-e óta ehetetlenül íztelen menzakosztot.

Olvasóink továbbra is fel vannak háborodva a jogszabályváltozás miatti minőségromláson.

Mint megírtuk: az óvodások és bölcsődések háromszori étkezéséhez napi 2 gramm sót lehet felhasználni adagonként. A tízórai és az uzsonna ennek felét már eleve tartalmazza, hiszen a péksüteményben, felvágottban, sajtban is van só. Így egygrammnyi – negyed teáskanálnyi – marad a főtt ételbe. Az iskolások egyelőre még megkapják az akár napi 6 grammnyi sót az ételükbe, de néhány év alatt náluk is vissza kell szorítani 2 grammra a mennyiséget.

Buday Péter mesterszakács. Fotó: DM

Buday Péter mesterszakács. Fotó: DM
– Hamarosan sok éhező gyerek lesz a menzareformnak köszönhetően – jelentette ki lapunknak [namelink name="Buday Péter"] mesterszakács, arra célozva, hogy az íztelen ételt a gyerekek nem eszik meg.

– Jelenleg a fiatalok 60 százaléka nem vesz részt a közétkeztetésben. Ez az arány nyilván tovább fog nőni. Pedig a legfontosabb éppen az lenne, hogy a gyerekek egyenek.

A séf volt az, aki néhány éve megálmodta az egészséges menzát. Egy év alatt 560 új fogást ismerhettek meg a diákok a tesztiskolákban. Szezonális zöldségekkel főzött, sok salátát és gyümölcsöt adott, és három főétel – köztük egy vegetáriánus fogás – közül választhattak mindennap a gyerekek. Még desszert is volt, mert ha semmi mást, legalább azt a válogatósak is megették. Mindezt ugyanabból az összegből valósította meg, mint amennyiből a hagyományos menzakosztot előállítják. Nincs tehát a menzareform ellen, sőt élharcosa volt öt évvel ezelőtt. Szerinte azonban pont a lényeg maradt ki a mostaniból.

Buday Péter ismeri ma a gyerekek lelki- és ízlésvilágát is, hiszen főzött már iskolásoknak is. Fotó: MTI/Tréba Ákos

Buday Péter ismeri ma a gyerekek lelki- és ízlésvilágát is, hiszen főzött már iskolásoknak is. Fotó: MTI/Tréba Ákos
– A gyerekek szájíze szerint kell főzni. A menzakoszt eddig sem volt jóízű, most viszont még sótlan is. Mégis mit várunk ettől? – tette fel a kérdést. A mesterszakács szerint a reform lényege az oktató-nevelő program lenne. Ez azonban kimaradt, a gyerekekre tudás nélkül borítják rá a számukra ehetetlen ételt.

– Miért eszi meg minden gyerek a répát? Mert tudják, hogy attól megtanulnak fütyülni. Nagyjából ugyanilyen módon kellene megszerettetni velük minden mást is. A pedagógusok ebéd előtt például elmagyarázhatnák, mi az a cékla, vagy hogy azért sárga a leves, mert sütőtökből van és jót tesz a látásnak. Talán így a kisdiák sem mondaná például, hogy azért nem eszi meg a teljes kiőrlésű pékárut, mert „piszkos". Ez nem pénz, mindössze mentalitás kérdése. Ha pedig a gyerek tudja, mi a jó neki, könnyebben is választja, de legalábbis megkóstolja. Szeretni viszont mindenképpen csak akkor fogja, ha az neki tetsző ízű. És tudomásul kell venni, hogy a gyerek az édeset szereti, vagyis cukor nélkül nem lehet főzni. És a só is nélkülözhetetlen, hiszen nemcsak sóz, hanem ízeket is harmonizál.

A januári áremelés óta Szegeden 293 forintot fizetnek a szülők az óvodai, 371 forintot az általános iskolás és 402 forintot a középiskolás ebédért – ami ehetetlen. Pedig – mint látható – lehetne ez másképp is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!