Szeged és környéke

2010.10.16. 18:28

Cartman olyan, mint Darth Vader

Szeged - A Szegedi Tudományegyetemen rendezett pszichológus napokon Cartman személyisége is téma volt.

Gonda Zsuzsanna

Miben hasonlít Darth Vaderhez a South Park-beli Eric Cartman? [namelink name="Harsányi Szabolcs Gergő"] szerint abban, hogy mindketten közösséget akarnak építeni, mégsincs társas kapcsolatuk. A IX. Szegedi Pszichológus Napokon az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének tanársegédje Csoportjelenségek a South Parkban – Cartman új ruhája címmel tartott előadást elsősorban nem hallgatóknak vagy pszichológusoknak, hanem a lélektan iránt érdeklődőknek.

Cartman intelligens, szociopata, néhány részben pszichopata vonások is megfigyelhetők rajta. Mindez visszavezethető arra, hogy traumatizált gyerek, az anyjáról ugyanis kiderült, hogy az apja – vázolta bevezetőjében Cartman jellemét a sorozatot kevésbé ismerők számára Gergő, aki az 5-8. évad kommunikációs hálózatának feltérképezéséhez 155 perc és 244 kommunikációs megnyilvánulását vizsgálta.

SouthPark

Amerikai animációs vígjátéksorozat, melyet Trey Parker és Matt Stonekészít 1997 óta. A sorozat négy alsó tagozatos fiú (Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman és Kenny McCormick) és családtagjaik, valamint a többi városi lakos szürreáliskalandjait mutatja be, akik a coloradói South Park kisvárosban élnek. A felnőtt nézőknek szánt műsor elsősorban szatirikus és trágár hangvételéről, illetve a napi események, valamint a popkultúra és az amerikai közélet szereplőinek gyakori kifigurázásáról vált hírhedtté.

Megnézte, hogy Kyle, Stan, Kenny, Butters és Cartman egymás között illetve csoportként kivel kommunikál a legtöbbet, és megállapította, hogy leggyakrabban Cartman beszél a csoport egészéhez, a felnőttekhez pedig Stan. Cartman hiába genya – például abban a részben, ahol bizonyítja, hogy Kyle felelős 9/11-ért -, mégis ő irányít legtöbbször.

A csoportgondolkodás jelenségét Gergő a Marjorine (Kémkölykök) című epizóddal illusztrálta, amikor a tévedhetetlenség illúziójában a fiúk rossz döntést hoznak (elhiszik, hogy a lányok a jövőbe látnak), a külső nyomásnak köszönhetően pedig a vezető (Cartman) helyzete megerősödik. A csoportgondolkodásra valóságos példát is említett Gergő, a Disznó-öbölbeli kudarcba fulladt inváziót. A csoport tagjai külön-külön valószínűleg nem követték volna el azokat a hibákat, mint együtt.

South Parkban az is előfordul, hogy a többieknek szükségük van Cartmanre, aki bár erősebb a tagoknál, ilyenkor képes a csoportérdeket a sajátja elé helyezni. Például a borjúmentési akcióban – csak neki van Mission Impossible betörőkészlete – és amikor egy Slayer CD-vel feloszlatja a várost fenyegető hippifesztivált. A küldetésre indulva Cartman egy zöld plüssbékától búcsúzik csak el, ami Gergő szerint újabb bizonyíték a Darth Vader effektusra.

Az egy órás szombat délelőtti előadás gyakorlati haszna a szociálpszichológia egyes tételeinek megismerése volt, és némi képet kaptunk a szociometria készítéséről is. Akiknek mindez nem volt új, azokat a South Park epizódok szórakoztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!