Szeged és környéke

2017.11.14. 08:44

Chuck Norris utca nem lesz Sándorfalván: halak, madarak és növények neveit kapják az eddig névtelen dűlők

Sándorfalva - Chuck Norris utca biztos nem lesz Sándorfalván, ezt nevetve erősítette meg a város első embere. A külterületen található névtelen dűlőutak és szőlők pedig halak, madarak és növények után kapnak nevet hamarosan.

A. T. J.

Tudta?


- Chuck Norris utca biztosan nem lesz nálunk - utalt mosolyogva a Megyeri hídra Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester. A híd nevéről a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kétfordulós internetes szavazást rendezett. Ennek nyomán terjedt el egyes hírportálokon a Chuck Norris híd elnevezés mint a szavazás egyik esélyese.

- Na és mi lesz a neve? - kérdezte a 83 éves Simity István a Sándorfalváról kifelé vezető Sövényházi út és a III-as dűlő kereszteződésében, a postaládáknál. A nyugdíjas Délmagyarország-előfizető Szegedre szeretett volna eljutni, de sikertelenül próbálta leinteni az autósokat hétfő délelőtt. Tőlünk tudta meg, hogy a dűlő, ahol 36 éve él kiskertjében, hamarosan nevet kap: Süllő utca lesz. - Az egyik rokonunk svájci hitele miatt kellett eladni az újszegedi házunkat, mert mi voltunk a kezesek - tette hozzá.

500 embert érint

Sándorfalva külterületén hamarosan nevet ad a dűlőknek az önkormányzat. Erről még az október végi képviselő-testületi ülésen döntöttek. - Erre azért van szükség, mert a lakcímnyilvántartó rendszerben júliustól nem lehet az ingatlan helyrajzi számára bejelentkezni, és az elmúlt időszakban a külterületi ingatlanok vásárlói jelezték, hogy már nem tudnak bejelentkezni ezekre a címekre - magyarázta Török Éva aljegyző. Ez összesen 23 területet és közel 500 embert érint. Ezek hivatalosan nem lakóingatlanok, hanem lakhatásra szolgáló ingatlanok, nagy részük zártkert.

A sándorfalvi IV-es dűlő egyik lakója, Répás Zsolt örül, hogy nevet kap a dűlő. Fotók: Török János

A sándorfalvi IV-es dűlő egyik lakója, Répás Zsolt örül, hogy nevet kap a dűlő. Fotó: Török János

Süllő, ponty, harcsa, bíbic, kökény, szeder

Az önkormányzati elképzeléseket a lakosság elé tárták: a város honlapján olvashatók, és a hirdetőtáblára is kifüggesztették. Aki akarta megtehette javaslatait. - Mivel ezeket a településrészeket természetvédelmi terület veszi körbe, ezért ahhoz illő neveket - többek között vidra, süllő, ponty, harcsa, bíbic, kökény, szeder, borostyán - választottunk. A lakóknak le kell majd cserélniük a lakcímkártyájukat, de ez díjmentes, és Sándorfalván van okmányiroda - hangsúlyozta Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester.


- Egyik ismerősöm tette fel a Facebookra, hogy ez lesz. A sógoromék most költöznének a közelbe, de emiatt nem kaptak lakcímkártyát. Végül is nem rossz dolog, hogy neve lesz a dűlőnek, csak az a kérdés, bejár-e a postás? - kérdezte a IV-es számú Kővágó-dűlő egyik lakója, Répás Zsolt. Ő hamarosan a Csuka utcában lakik majd, de lakóhelye ettől hivatalosan még külterület marad, így továbbra sem viszi ki házhoz a postás a levelet, ki kell gyalogolniuk a dűlő elején lévő postaládákhoz.

Hamarosan új nevet kap a dűlő. Simity István 36 éve lakik a III-as számú Kővágó-dűlőben, amit Süllő utcára keresztel. Fotó: Török János

Hamarosan új nevet kap a dűlő. Simity István 36 éve lakik a III-as számú Kővágó-dűlőben, amit Süllő utcára keresztel. Fotó: Török János

A tigris kilóg a sorból

Egyetlen tervezett utcanév lóg ki a természetvédelmi területhez illő elnevezések közül. Tigris ugyanis nem sok szaladgál a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén, de mint a képviselő-testületi előterjesztésből kiderül, az önkényes Tigris utca elnevezést több mint húsz éve használják a helybeliek, ezért megtartják azt. A Nádastó Szabadidőpark melletti I-es dűlő elnevezésére három javaslat - Vidra, Nádastó és Fürdő utca - is érkezett. Dencsik Renáta augusztusban költözött ki az erdő mellé a madárcsicsergésbe egy szegedi, felsővárosi panelból. Azt mondta, össze sem lehet hasonlítani a két helyet. Neki még a helyrajzi szám szerepel a lakcímkártyáján. - De jó lesz lecserélni - méltatlankodott kicsit, majd elmondta, neki a Nádastó utca elnevezés tetszene. - A buszra is így kérjük a jegyet, már megszoktam - tette hozzá.

Egyre többen lakják


A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Sándorfalva lakossága idén január elsején 8288 fő volt, ami 79-cel több, mint tavaly. A statisztikák szerint ha népesség azonos ütemben változna mint 2015 és 2017 között (3,37 százalék évente), 2018-ra a város lakossága 8568 fő lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!