Szeged és környéke

2007.11.28. 21:10

Cigivégek mindenütt a városban

Szeged - Hiába van tízméterenként szemetes a szegedi Kárász utcán és a belvárosban, sokan a járdára dobják a cigarettavéget. A megállókban ennél is rosszabb a helyzet.

Kiss Gábor Gergely

Egyre több városban döntenek úgy: büntetik a cigarettacsikk eldobását. Dombóvár, Szekszárd és Hódmezővásárhely után decemberben Budapesten, a lipótvárosi képviselő-testület elé kerül hasonló tervezet: mindenkire, aki eldobja a cigarettát, tízezer forintig terjedő bírságot szabnának ki.

Vásárhely: hetven figyelmeztetés

Hódmezővásárhelyen október 1-jétől tilos rágyújtani a város játszóterein, valamint eldobni a csikket a város egész területén. Gőbl Vilmos, a helyi önkormányzat sajtóreferense elmondta: a közterület-felügyelet emberei eddig hetvenszer figyelmeztettek dohányosokat a rendelet bevezetése óta. Pénzbüntetést még nem szabtak ki. A belvárosban Gőbl elmondása szerint észrevehetően csökkent az eldobott csikkek száma, ami nemcsak a rendeletnek, hanem az új szemetesek felszerelésének is köszönhető: 250 új csikktartót rendszeresítettek a belvárosban.

Tavaly nyáron a szegedi 4-es villamos két végállomása közötti megállókban ezernél is több cigivéget találtunk elhajítva. Tegnap a szerkesztőségünk előtti villamosmegállót legalább kétszáz csikk csúfította, a Kárász utca Dugonics tér és Kölcsey utca közötti szakaszán húszat számoltunk meg az aszfalton. A sétálóutcán egyébként tízméterenként vannak szemetesek.

Itt szegődtünk Tamás nyomába, akinek a kezében félig elszívott cigaretta volt. Az egyetemistát a Honvéd térig követtük, ahol az aszfaltra „esett ki" kezéből a staub. Tőle tíz méterre a megállóban, és ugyanennyire a templom előtt van szemetes. – Ha rendeletben írnák elő, biztosan nem az utcán hajítanám el – magyarázkodott a battonyai egyetemista.

– Ötvenszázalékos a kihasználtságuk azoknak a szemeteseknek, amelyek a tömegközlekedési megállókban vannak – beszélt a tapasztalatokról Varga Gábor. A szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. zöldterület-fenntartási részlegvezetője elmondta, a legtöbb eldobott csikket a megállókban gyűjtik össze, de akad belőle szép számmal a Kárász utcán is. – Év elején ide tíz új szemetest raktunk ki, mindegyiken két csikktartóval. A legtöbb belvárosi bolt előtt azonban nincs olyan kuka, ami csikk befogadására lenne alkalmas. A Dunántúlon ez másképp van – mondta. Egy-egy ízléses, saválló acélból készült szemetes 25-40 ezer forintba kerülne a boltok tulajdonosainak.

Bár sűrűn vannak szemetesek a Kárász utcán, mégis sok eldobott csikket találtunk. Fotó: Segesvári Csaba
– Sajnos még nem merült fel bizottsági szinten a városban eldobott cigarettavégek problémája. Pedig magam is tapasztalom, hogy rengeteg van belőlük. Ezért ígérem, jövő kedden felvetem ezt a javaslatot a bizottsági ülésen – mondta [namelink name="Kalmár Ferenc"], a szegedi önkormányzat városüzemeltetési, környezetvédelmi, víz- és csatornabizottságának elnöke.

Helyszíni bírság

A közterület-felügyelet munkatársai rendelet nélkül is figyelmeztetik azt, aki közterületen szándékosan eldobja a cigivéget. Büntetni azonban nem büntethetnek. – Egyre többen visznek magukkal nejlonzacskót kutyasétáltatáshoz és szedik fel a kutyagumit az ebek után. A sok figyelmeztetés ebben az esetben is többet ért, mint a büntetés – mondta [namelink name="Tóth József"], a szegedi közterület-felügyelet vezetője. – Több dolgot tehet a rendőr, ha valakit közterületen szemetelni lát – magyarázta M. Toronykőy Márta rendőrségi szóvivő. Figyelmezteti az illetőt, hogy köztisztasági szabálysértést követ el, és felszólíthatja ennek befejezésére, „korrigálására". Helyszíni bírságot is kiszabhat, amelynek felső határa 10 ezer forint, illetve feljelentést tehet az önkormányzatnál.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!