Szeged és környéke

2014.07.23. 22:17

Csak a közmunka miatt kevesebb az állástalan

Szeged - A közmunka miatt lett alacsonyabb tavalyhoz képest a munkanélküliség. A megyében közel 7000 ember közmunkás, 15 és fél ezer pedig regisztrált álláskereső.

Fekete Klára

– Április 1-jétől szeptember 30-áig szól a szerződésem a Szegedi Vadasparkban, ez a sokadik hosszabbításom – mondta az 58 éves [namelink name="Bali András"].

7000-en vannak a ˝rendszerben˝. Fotó: Schmidt Andrea

Bali András a Vadasparkban kapott közmunkát.  Fotó: Schmidt Andrea
– Hegesztő-lakatos a szakmám, de ha nem lenne ez a közmunka, nem tudnék elhelyezkedni. Állásinterjúkon mindig azt kapom meg: fiatalabbra gondoltak. Örülök, hogy itt dolgozhatok, nagyon szeretem a munkámat.

 Választási közmunka?

Több mint 100 ezer fős közmunkás létszámleépítést hajtott végre a kormány a választások után országosan, mindezt úgy, hogy komolyabb társadalmi és politikai visszhangja sem volt – írja a gazdaság- és társadalompolitikai elemzéseket készítő Policy Agenda friss elemzése. Áprilisról májusra 113 ezer fővel, 212 ezerről 99 ezerre csökkent az alkalmazásban állók létszáma. 60 százalékuk álláskeresési támogatást vagy szociális ellátást sem kapott azután, hogy elveszítette közmunkáját. A kormány a múlt héten döntött: 43 milliárd forinttal növeli a közfoglalkoztatásra fordítható összeget. Júniusban már hozzá is fogtak a közfoglalkoztatási programokhoz, így a májusi csúcs után mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma. Augusztustól decemberig átlagosan 193 ezer fő kaphat majd közmunkát, a csúcsidőszak az önkormányzati választások előtt lesz, 230 ezren kerülhetnek be a rendszerbe. Egy 8 órás közmunkás bérköltsége 99 ezer forintjába került az államnak egy hónapban a KSH szerint. Erre fejenként 15 ezret, a rendszer működtetési költségét is rá kell számolni.

A 2013-as havi 11-12 százalékos munkanélküliséghez képest javult a foglalkoztatás Csongrád megyében idén: áprilisban 8,1 százalékos, júniusban 8,3 százalékos rátát számolt ki a kormányhivatal munkaügyi központja.

A közbülső, májusi hónap azonban kakukktojás volt: a gazdaságilag aktív korú népességnek ekkor a 10 százaléka volt bejelentett álláskereső.
Mi történt a nyár első hónapjában, az uborkaszezon kezdetén? Hirtelen magára talált a megye gazdasága? Nem erről van szó, kormányzati döntésre újraindult a közmunkaprogram.

– A júniusi zárónapon Csongrád megyében 6813 fő dolgozott közfoglalkoztatási jogviszony keretében, mintegy 3400 fővel többen, mint május végén – válaszolta e-mailben feltett kérdésünkre Tóth Aranka, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megbízott igazgatója.

– A májusban elindult közfoglalkoztatási programok – országos, kistérségi Start munka mintaprogram, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás – „létszámfeltöltése" júniusban is folytatódott.

Ugyanakkor a Belügyminisztérium további forrást is biztosított, több mint 1100 fővel bővítette a közfoglalkoztatásba vonhatók számát.
A legnagyobb foglalkoztató az Ativizig, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. és a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat. A közmunkásoknak köszönhetően most Szegeden a legalacsonyabb a munkanélküliség a megyében, 7 százalék. Szentesen is mindössze 7,1, Vásárhelyen 8,4 volt a ráta június végén. Makón a legrosszabb a helyzet a 12,5 százalékos munkanélküliséggel.

Akinek közmunka sem jut, csak lógathatja a lábát. Illusztráció: Schmidt Andrea

Akinek közmunka sem jut, csak lógathatja a lábát. Illusztráció: Schmidt Andrea
Hogy valójában hányan vannak a megyében, akik több mint egy éve nem találnak állást, nehéz kiszámolni. Egyrészt már tavaly is volt közmunkaprogram, másrészt nem tudjuk, hányan nem jelentkeznek be álláskeresőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!