Szeged és környéke

2019.08.09. 14:08

Csak az utazási irodától lehet visszakérni pénzt

- Azoknak, akiknek joguk van az utazásszervezőjüktől követelni repülőjegyük árának visszatérítését, nincs lehetőségük a légitársaságtól is kártérítést kérni, ez ugyanis indokolatlan, a légitársaság kárára történő túlbiztosításukat eredményezné - közölte döntését minap az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

K.A.

Az ügy előzménye, hogy egy holland utazási irodánál magánszemélyek repülőutat foglaltak, amelynek árát annak fizették ki, ám a légi járat működtetéséért felelős társaság az utat törölte. Az irodát időközben fizetésképtelennek nyilvánították, ezért a pénzt nem térítette vissza.


Az érintettek bírósághoz fordultak, a testület pedig a járattörlés miatt átalánykártalanítás megfizetésére kötelezte a légitársaságot, ám nem foglalt állást a repülőjegyek árának visszatérítéséről. A kérdés az volt, hogy az utas kérheti-e a pénzt légi fuvarozótól. Az uniós bíróság ítéletében hangsúlyozta, a szervezett utakra fennáll a visszatérítéshez való jog, azt azonban kizárja, hogy a pórul jártak a légitársaságtól is követelhessék a jegy árát. Az utóbbi ez esetben ki lenne téve annak a kockázatnak, hogy viselje az utazásszervezőt terhelő felelősséget is. Fontos, hogy a megállapítás arra az esetre is vonatkozik, amikor az iroda a repülőjegy árát fizetésképtelenség miatt nem tudja visszaadni, és biztosítékról sem gondoskodott.

A bíróság arra is emlékeztetett, hogy az unióban az utazásszervezőnek megfelelő biztosítékkal kell rendelkeznie, hogy fizetésképtelenség esetén a beszedett pénzt visszatéríthesse. Hangsúlyozták, egy nemzeti szabályozás csak akkor alkalmazza helyesen az uniós irányelveket, ha az iroda „csődje" esetén is biztosítja a kártérítést. Ennek hiányában az utas az uniós jog megsértésével okozott kár megtérítéséért – bátran és jó eséllyel – keresetet indíthat az adott tagállammal szemben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!