Szeged és környéke

2010.03.29. 23:19

Csak emlék lesz a láncos hinta a szegedi játszótereken

Szeged - Jó átlaggal végzett az a hat szegedi játszótér, amelyet a játékok száma, állapota és a környezet tisztasága szerint osztályoztunk – mint az iskolában: 1-től 5-ig. Hamarosan az összes szegedire maximum pontot adhatunk: idén 118 millió forintból újulnak meg.

Bobkó Anna

Egyre kisebb az esély arra, hogy a fiatal szülők nosztalgiázzanak, amikor kisgyermeküket valamelyik szegedi játszótérre viszik, ezek többsége ugyanis az utóbbi néhány évben nagy változáson ment keresztül. MÉH-telepen végezte sok láncos hinta és vasmászóka, helyettük EU- szabványos játékok kerültek a terekre.

Modern játékokat láttunk a Lugas utcai játszótéren, ahol Zakáné Seres Mónika csúszdáztatta kislányát, Zsófit.

Egyre több az EU-s szabványnak megfelelő játszótér. Fotó: Veréb Simon

Egyre több az EU-s szabványnak megfelelő játszótér.
Fotó: Veréb Simon

Az anyukával egyetértettünk abban: veszélyforrást jelent, hogy a játszótér és az autóút között nincs korlát, így a gumitéglás talaj, a bébiülőkés hinta és a makulátlan környezet ellenére is csak „ötös alát" adtunk a játszótérre.

Mászóka helyett négysávos út

– Szegeden 143 játszótérből 70 felel meg az európai uniós követelményeknek, 38 vár felújításra, 35 bontásra – tudtuk meg Gila Csabától, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási divíziójának vezetőhelyettesétől, aki elmondta idén 58 millió forintot különítettek el a játszóterek fenntartására és ellenőrzésére. Felújításra és bontásra 60 milliót szánt az önkormányzat, vagyis ebben az évben összesen 118 millió forintot költenek a játszóterek rehabilitációjára. A napokban esedékes felülvizsgálat alapján döntik el, hogy melyiknek mi legyen a sorsa. Az Oldal utcai például megszűnik: négysávos út lesz helyette.

Néhány lépéssel odébb, az ötemeletes házak ölelésében ízelítőt kaphattunk az előző rendszerből itt maradt mászókákból. Itt modern hinta helyett a régi típusú láncossal találkoztunk, ami egy arra járó anyuka, Olajkárné Torma Gabriella szerint azért veszélyes, mert könnyebben kieshet belőle a gyerek, ám ez az ő Zolikájával eddig szerencsére nem fordult elő. Ez a tér ráadásul mindenhol aszfaltozott, így tőlünk maximum egy kettest érdemelt.

Nem úgy a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett hatalmas, elkerített játszótér, amelyet az általunk megkérdezett környékbeli szülők ötössel jutalmaztak. A városban egyetlen riválisa akad: a Roosevelt téri „álompark", amelyet az összes csúszdájával, forgójával, mászókájával együtt éjjel- nappal használhatnak a gyerekek. Az itteni játékok annyira csábítók, hogy nem ritka látvány, ha felnőttek csüngenek rajtuk. Nekik fekete pont a képzeletbeli ellenőrzőbe, a park viszont ötöst kap tőlünk.

A Mátyás téri viszont csak négyest – itt a láncos hintát kellene újra cserélni, hogy tökéletes legyen az összkép. Felújításra vár a klebelsbergtelepi játszótér is. A környéken lakók viszont kérik az illetékeseket: a sárga forgó maradjon! Évtizedekig az általános iskola udvarán állt, több száz egykori kisdiáknak szép emlékei fűződnek a forgóhoz.

Csongrád, Szentes, Makó, Hódmezővásárhely

Míg Csongrádon 2007-ben még 38 játszótér volt, mára csak 18 maradt, de ez mind megfelel az uniós előírásoknak, ahogy a 17 meglévő szentesi is. Makón évekkel ezelőtt még 34 játszótér volt, ezek közül 20-at egy 90 milliós támogatásnak köszönhetően átépítettek, modernizáltak. A többi 14-et, összesen 4,5 millió forintból szabadidőparkká alakították át. Hódmezővásárhelyen 36 játszótéren tölthetik idejüket az apróságok. A város több mint 50 pontjáról távolítottak el a szabványnak nem megfelelő, alig használt játszóeszközöket – ezek azonban többnyire önmagukban álló játékok voltak, nem játszóterek. Három minden uniós előírást teljesítő játszóteret, a népkertit, a Damjanich utcait, illetve az Európa Parkban találhatót a Tiszta Szívvel Egyesület építtetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!