Csak néhány járaton volt tömeg

Zsúfoltság alakult ki tegnap néhány autóbusz- és vasútvonalon, de a MÁV alkalmi jegykiadókkal, hosszú gyorsvonatokkal, mentesítő intercityvel készült. A hipermarketekben tolongtak a bevásárlók, a belvárosban értékes könyveket, ékszereket is vittek még a zárás előtti pillanatokban is.

Az ünnep előtti utolsó rohamot élték meg az utazók és a vásárlók tegnap. Több tesztszemélyt figyeltünk. Balogh Áron a MÁV által ünnepi intercitynek keresztelt mentesítő vonatán utazott Szegedről Debrecenbe. Dél körül, Kecskemét után, Szolnok előtt jelentette: még akadnak üres helyek. Fazekas Gábor Pestre utazva telefonált: a 2 órás pesti gyorsra mindenki fölfért, a jegyváltás gyors volt Szegeden, kis asztaloknál is árulták a bilétát a vasutasok. Molnár Gergely az esti Pest–Szeged gyorsvonaton utazva viszont arról számolt be: aki Kőbányán szállt föl, már nem talált szabad helyet.

Rendőri figyelem

Különösen figyelnek a rendőrök ünnepek előtt a nagy bevásárlóközpontok környékére – mondta Kónya Zsolt. A szegedi kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője hozzátette: többször kellett intézkedniük amiatt, mert a szabálytalanul várakozók elállták a kijáratokat vagy a mozgássérülteknek fenntartott helyet az áruházaknál. Ilyenkor sok gyalogos is szabálytalanul kel át az úton. 

A Mars térről kora délután a pécsi és az egri busz egy tucat álló utassal ment el, épphogy benyomorgatták az utasok a csomagokat. A miskolci, pesti, gyöngyösi buszon mindenki ült. A negatív rekordot a székesfehérvári járat állította be. Az ajtót csak úgy lehetett becsukni, ha az utasok összehúzták magukat: 24 álló utas szorította be magát az öreg Ikarusba. Kaszai Bernadettől tudjuk: a délutáni Fehérvár–Szeged buszon még maradtak üres helyek.

A roham érződött minden bevásárlóhely környékén. A Rókusi körúti áruházban Tombácz Róbert óriási sort főleg a halaspult előtt látott, estefelé a Corában viszont kicsit kisebb volt a tömeg. Mindkét helyen rengeteg pénztárt nyitottak. A belvárosban az egyik ékszerbolt vezetője elmondta: nagy volt tegnap a nyüzsgés, egyértelmű, hogy sokan az utolsó napokra hagyták az értékes ajándékok vásárlását is. Egy nagy forgalmú belvárosi könyvesboltban az lepte meg az eladókat, hogy Nádas Péter új könyvét rekordmennyiségben vitték.