Szeged és környéke

2019.09.10. 15:39

Családbarát település lett Ópusztaszer

Csongrád megyéből egyedül Ópusztaszer kapta meg a Családbarát önkormányzat címet. A településen a gyerekeket tartják a legfontosabbnak, segítik a nagycsaládosokat és félmillió forinttal támogatják a helyben letelepedőket. A nyílt testületi ülésekre pedig a civilek mellett minden alkalommal meghívják a helyi Nagycsaládos Egyesület elnökét is.

Munkatársunktól

Tizenhat hazai önkormányzat vehetett át idén családbarát címet – Csongrád megyéből egyedüliként Ópusztaszer szerepelt a kitüntetettek között. A pályázatot a Nagycsaládosok Országos Egyesülete írta ki.


– Bár pénzjutalom nem jár ezzel az elismeréssel, azt gondolom, óriási erkölcsi ereje van – fogalmazott Makra József polgármester. – Jóleső érzés volt, hogy megkaptuk, de tény, hogy sokat is dolgoztunk érte. Például azok a kollégáim, akik a falu valamennyi lakóját személyesen ismerik és személyre szólóan segítik őket hivatali ügyeikben – tette hozzá. A polgármester kiemelte: Ópusztaszeren a gyerekek a legfontosabbak. Évekkel ezelőtt bevezették például, hogy három részletben minden helyi gyerek összesen 100 ezer forintot kap: születésekor, iskolakezdéskor és a nyolcadik osztály kezdetekor segítik családjaikat. Július óta pedig a fiatalok helyben való letelepedését is támogatja az önkormányzat 500 ezer forinttal, melyet házvásárlásra fordíthatnak.

Ópusztaszer méltatásakor a parlamentben tartott ünnepségen elhangzott: a hazai önkormányzatok között a Dél-alföldi település az egyetlen, ahol a nyílt testületi ülésekre minden alkalommal meghívják a helyi Nagycsaládos Egyesület elnökét. Ezt is követendő példának állították a díj átadásakor.

Csongrád megyéből egyedül Ópusztaszer kapta meg a Családbarát önkormányzat címet. Fotó: Török János

Csongrád megyéből egyedül Ópusztaszer kapta meg a Családbarát önkormányzat címet. Fotó: Török János

A faluban jelenleg közel 200 gyerek él és a letelepedési támogatásnak, illetve a falusi CSOK-nak köszönhetően további családok érkezése is várható. A bölcsődei férőhelyek száma már most sem elég, így szeretnék az épületet kibővíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!