Szeged és környéke

2014.09.17. 23:03

Csalás miatt nyomoznak

Szeged - Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV bűnügyi igazgatósága a szegedi vadasparki beruházás ügyében. Az Európai Csalás Elleni Hivatal nem árulta el, milyen eljárás folyik, mint ahogy arról sem nyilatkozott, milyen természetes és jogi személyek érintettek.

Munkatársunktól

[namelink name="Ménesi Imre"] szocialista önkormányzati képviselő júniusban tartott sajtótájékoztatót a Szegedi Vadasparkban, amelyen a szegedi székhelyű Titan Project’s House Kft. uniós forrásból megvalósított beruházásáról – játszótérépítésről és informatikai fejlesztésről – beszélt.

A képviselő elmondta, a cég 185 millió forint pályázati pénzből és saját forrásból valósította meg a papíron 260 millió forintos beruházást. Ménesi az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, és büntetőfeljelentést tett, szerinte a 260 millióból legfeljebb 40 millió forint épült be a vadasparkba.

Számítógépes információs tábla a vadasparkban. A NAV nyomoz a beruházás ügyében. Fotó: Frank Yvette

Számítógépes információs tábla a vadasparkban. A NAV nyomoz a beruházás ügyében. Fotó: Frank Yvette
A Titan Project’s House Kft. ügyvezetője, [namelink name="Vahl Rezső"] még akkor közleményben reagált a Ménesi által mondottakra. Ebben egyebek mellett azt írta, hogy a projektet tavaly év végén lezárták, és semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg az Európai Unió ellenőrző hatósága. Hozzátette, minden fillérrel pontosan elszámoltak. A szegedi köz-
gyűlés Fidesz–KDNP-frakciója közleményében politikai támadásnak minősítette Ménesi sajtótájékoztatóját.

 Visszavont támogatás

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése nyomán vonta vissza számos település játszótérre megítélt támogatását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – írta szeptember elején a Somogy Megyei Hírlap. A döntések szerint a kivitelező a reális árnál drágábban építette meg a játszótereket országszerte, majd egy alapítványon keresztül támogatta meg a beruházó falvakat, tulajdonképpen az önrész, az áfa értékét fizetve vissza. Az újság információi szerint kétszáznál is több település épített játszóteret 2011–2012-ben uniós Leader-forrásokból az országban. A Fővárosi Főügyészség úgy tájékozatta a lapot, hogy büntetőeljárás is folyamatban van a játszótérépítések ügyében.

A vadasparki beruházás a parlamentben is téma volt. Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselő júniusban azonnali kérdést intézett Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez az ügyben. Egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogyan nyerhetett el egy 1,7 millió forintos árbevételű cég 185 millió forint uniós támogatást. Lázár János válaszában többek között azt mondta, „(...) készen állok minden vizsgálatra, de az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy törvénytelenség vagy visszaélés a pályázat lebonyolításában egyelőre nem látszik, hogy történt volna. De ahogy felajánlottam több képviselőtársamnak, attól, hogy Fideszhez kötődik egy cég, alaposan ki fogjuk vizsgálni."

Lapunk levélben kérdezte meg az Európai Csalás Elleni Hivatalt, vizsgálja-e Ménesi Imre bejelentése alapján az ügyet. Alina Burea, az OLAF sajtószóvivője kérdésünkre azt írta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják értesülésünket. Közölte, nem adhatnak információt arról, milyen eljárás folyik, mint ahogy arról sem nyilatkozhatnak, hogy egy ilyen eljárásban milyen természetes és jogi személyek érintettek.

Magyarországon a vadasparki beruházás ügyében jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt. Barnáné Horváth Melinda százados, a bűnügyi igazgatóság sajtóreferense a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem adott bővebb tájékoztatást a vizsgálatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!