Szeged és környéke

2009.03.23. 14:52

Csavard fel a szőnyeget - Szavazzon a legnépszerűbb dalra!

Javában tart a delmagyar.hu videoszavazós játéka, amelyben olvasóinkra bízzuk, hogy eldöntsék: melyik a legjobb Hungária-sláger. Hogy segítsünk a választásban Falusi Mariannt, a Pa-Dö-Dő énekesét és Száraz Ferencet, a Rádió Plusz studióvezetőjét is megkérdeztük hungáriás élményeikről.

Horváth Levente

- Annak idején sem viseltem kockás zakót és pepita nyakkendőt, de nagyon csíptem a Hungária zenéjét és egyáltalán a rock and rollt. Fenyő Mikit mindig is zseninek, igazi őstehetségnek tartottam. Ha csak tehettem ott voltam az együttes koncertjein és házibulit sem tartottunk Hungária-lemezek nélkül - árulta el Száraz Ferenc, aki a delmagyar.hu felkérésére válogatta össze azt a 12 videót, amelyek közül olvasóink kiválaszthatják, melyik a legjobb Hungária-sláger.

Kevesen tudják, de a Rádió Plusz studióvezetője maga is dolgozott Fenyővel: a Hungária együttes 1995-ben újra megjelent aranyalbumának egyik újdonságát, az "Itt az idő" című számot - egy mix a Hungária együttes legsikeresebb dalaiból - készítették el Hajni Istvánnal közösen. Arra viszont már biztosan többen emlékeznek, hogy a 80'-as évek végén 48 órás martoni rock and roll versenyt szervezett a SZOTE klubba, ahol maga is táncolt. A népek megállás nélkül nyomták a rokit és még maga a király, Fenyő Miklós is tiszteletét tette a fergeteges hangulatú versenyen.

Fenyő Miki ma sem ment ki a divatból

Fenyő Miki ma sem ment ki a divatból
A rádiós műsorvezetőt és lemezlovast egyáltalán nem lepte meg, hogy jelenleg a Csavard fel a szőnyeget! című sláger vezeti szavazós játékunkat, mint mondta, neki is ez a dal az abszolút kedvence. - Az 1981-es szilveszter volt az első házibulim, ahová egyedül engedtek el a szüleim. Javában tombolt a Hungária láz, belefeledkeztünk a dalokba és tényleg fellökdöstük magunk körül a foteleket. Magam is inkább a beindulós Fenyőt szerettem, de a lírai oldala sem állt tőlem távol, így az sem ért váratlanul, hogy a jelenlegi állás szerint az első háromba várják az olvasók a jóval andalgósabb, "Várni rád" című opuszt.

Szavazzon a Hungária legnépszerűbb dalaira!

A Made in Hungária című filmmel párhuzamosan újra kitört a rock and roll láz hazánkban. A delmagyar.hu videoszavazós játékában most önökre bízzuk, hogy eldöntsék: melyik a legjobb Hungária-sláger? A dalokra március 30-ig ide kattintva lehet szavazni.

Hallgassa meg újra a Hungária legismertebb dalait, és döntse el, hogy melyik közülük az igazi király. A szavazók között Fenyő Miklós által dedikált CD-ket sorsolunk ki.

Falusi Mariann - akárcsak a Hungária együttes - a Ki mit tud? megnyerésével tűnt fel, csak 15 évvel később, mint a legendás zenekar. 1983-ban, amikor a Hungária fürdött a sikerben, a nép pedig habzsolta a rock and rollt. - Abban az időszakban éppen operaénekesnek készültem, így kimaradt az életemből a Hungária. Inkább az Illésért és az Omegáért voltam oda. Fenyő Miki igazán karakteres alkat, egy helyes pasi, aki képes remek hangulatot teremteni, de a keményebb, rockosabb zene mégis közelebb áll hozzám. Ráadásul rontja a helyzetemet, hogy még rokizni sem tudok - vallotta meg a Pa-Dö-Dő énekese. A Ki mit tud? sikere után Mariannt nem szippantotta be mindjárt a zenész szakma, jutalomként két hetet tölthetett Kubában, ahol éppen úgy dúlt a szocializmus, mint hazánkban.

A hatalommal - Fenyőhöz hasonlóan - ő is balhéba keveredett. Bár nem tartotta magát lázadó alkatnak, azért nagyobb volt a szája, mint az osztálytársainak. A gimnáziumból is kirúgták, miután a Róka és a holló című La Fontaine meséből készült faliújságára ráfogták, hogy a Szovjetunió és Románia ellenes politikai uszítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!