Szeged és környéke

2013.09.02. 22:42

Cseréputánzatok ellen tiltakozik a Zsolnay

Szeged - A műemléki értékeket meggyalázó törekvésnek tartja a pécsi Zsolnay-gyár, hogy a Gróf-palotát cseréputánzattal újítják fel. Az önkormányzat szerint minden előírás szerint történik. <br>

Dombai Tünde

Tiltakozik a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. az ellen, hogy a szegedi Gróf-palota tetőszerkezetét eredeti Zsolnay-kúpcserepek helyett utánzatokkal újítsák fel. [namelink name="Vajda László"] cégvezető szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében többek között azt írja, társaságuk, amikor értesült a felújításról, több formában is kereste a kapcsolatot az önkormányzattal a kúpcserepek újragyártásával kapcsolatban. Szerették volna megtudni, miért teszi kockára a város a műemlék épület értékeit azzal, hogy a mázas kerámiák pótlását olyan gyártóra bízza, amelynek gyakorlatilag eszközei és szakemberei is alig vannak. A gyár a cégvezető állítása szerint jelenleg is azon dolgozik, hogy az érintett gyártó félbehagyott, vállalhatatlan minőségű „munkája" helyett rövid határidőn belül minőségi Zsolnay-kerámiát adjon egy kiemelt műemlék épület rekonstrukciójához. A cégvezető hozzáteszi, a gyár tovább folytatja harcát a márkanevét romboló, 160 éves múltját csorbító, a közvéleményt megtévesztő, a műemléki értékeket meggyalázó törekvések ellen. A cégvezető az önkormányzati beruházás projektfelelősének, Zana Attilának a bizakodó tévényilatkozatára reagálva hozzáfűzi, a standard mázatlan kerámia, illetve a beton tetőcserepek esetében is legalább 25 év garanciát vállalnak a gyártók. Ehhez képest az utánzatokra vállalt 10 éves garancia szoros összefüggésben lehet a várható „minőséggel".

Ez a mintadarab. Zana Attila projektfelelős mutatja a Zsolnay-utánzatot a Gróf-palota előtt. Fotó: Frank Yvette

Ez a mintadarab. Zana Attila projektfelelős mutatja a Zsolnay-utánzatot a Gróf-palota előtt.
Fotó: Frank Yvette

Veszteséges a gyár


A szír származású svájci–magyar üzletember, Bachar Najari vásárolta meg idén tavasszal a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonrészét. A közel 200 embert foglalkoztató gyár évek óta gazdasági nehézségekkel küzd, 2011-ben 840 millió forint árbevétel mellett 282 millió forint veszteséggel zárt, a 2012-es árbevétele 602 millió forint volt, a vesztesége pedig 270 millió forint.

– Az örökségvédelmi hatóság előírásainak megfelelően, valamennyi szakhatóság jóváhagyásával folyik a Gróf-palota helyreállítása – tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal sajtófőnöke. [namelink name="Vécsey Ágnes"] elmondta azt is, hogy az uniós támogatással folyó projekt során nem volt követelmény, hogy az új tetőcserepek a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. üzemében készüljenek el. A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelező, a szegedi Tetőmesterek Kft. tulajdonos ügyvezetője, Smányi Zsolt elmondta, a felújítás szakfelügyeletét restaurátor szakember látja el, a szerződésnek nem lehetett és nem is volt feltétele, hogy eredeti vagy utángyártott Zsolnayval dolgozzanak. A mintadarab elkészült a hazai gyártónál, a napokban zsűriztették; az eljárásban részt vettek műemlékvédelmi, önkormányzati és műszaki szakemberek, és jó minőségűnek ítélték az elkészült kúpcserepet. Ilyen darabokból 300 kerül majd a Gróf-palota tetejére. A gyártó azért vállalt 10 év garanciát, mert annyi volt a pályázati követelmény.

Júliusban írtuk meg, hogy uniós pályázati támogatással novemberig felújítják a 100 esztendős szegedi Gróf-palota tetőszerkezetét. A Tisza Lajos körút és az Arany János utca sarkán álló szecessziós épület renoválása több mint 30 millió forintba kerül. A szegedi önkormányzat tavaly indult Szabadkával együtt a Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában elnevezésű pályázaton. A vajdasági városban a világörökségi védettségű zsinagóga északi homlokzata újul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!