Csetközösség a Ságváriban

Tanulásmenedzsment program segíti a Ságvári gimnázium tanulóinak közösségépítését és tanulmányait. A zárt rendszerbe, melyet osztályok és tantárgyak szerint osztottak fel, csak a kóddal rendelkezők tudnak belépni. Ennek segítségével a IX/C osztály például már beiratkozás előtt elkezdhetett ismerkedni, és azóta is szinte mindent a fórumokon és a csetszobákban intéznek.
A Ságvári gimi IX/C osztálya egy igazi, nagy család Fotó: Schmidt Andrea

Mai módiját választották a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium c osztályos gólyái a megismerkedésnek: már a beiratkozás és az első tanítási nap előtt rendszeresen cseteltek egymással. A világháló olyannyira közösségépítővé vált ebben az osztályban, hogy ma már iskolaidő után is rendszeresen itt „lógnak”. Mindezt az iskola saját rendszere teszi lehetővé, melybe csak a diákok és tanáraik tudnak belépni.

A Woodle nevű tanulásmenedzsment programot, melyet a ságvárisok használnak, az országban még kevesen ismerik, holott rendkívül széleskörűen alkalmazható. – A tanárok ezen keresztül adhatnak feladatokat, közzétehetnek forrásanyagokat, akár még dolgozatot is írhatnak az internet segítségével – mondta Fodor Zsolt rendszergazda. – Iskolánk tavaly október óta használja a programot. Vannak tantárgyak és osztályok szerint elkülönített oldalak, sőt létezik egy iskolai szintű is, melyre bárki beléphet, ha rendelkezik azonosítóval. Ezt a beiratkozáskor minden diákunk megkapta.

Egy éve működik tehát a zárt rendszerű program, melyre akár otthonról is fel lehet csatlakozni, mégis kevés olyan osztály van, mint a IX/C, amely szinte mindent ennek segítségével intéz. Különböző fórumokat nyitottak: szervezik a hétvégi programokat, meghatározzák a történelemórán előforduló fogalmakat, de felteszik a leckét is a hiányzóknak, és a gólyapróba feladatait is az ide beérkezett ötletek alapján válogatják össze a jövő évre.

– Amikor beiratkozáskor megkaptuk a kódunkat, azt hittem, nem lesz semmi értelme ennek az internetes osztályoldalnak, de már az elején kiderült, hogy nagyon hasznos – mesélte Keresztúri Márk, az egyik legaktívabb csetelő.

Azóta mindenki rászokott a modern kapcsolattartás lehetőségére. Ahogy mondják: egy nagy családot kovácsolt belőlük a program, hiszen éjjel-nappal „együtt lehetnek” és beszélgethetnek. – Más osztályokban már kialakultak a klikkek, de nálunk ilyenről szó sincs. Biztos, hogy ebben nagy szerepe van az internetnek is – mondta Jávor Deniza.

Matyuska Marianna osztályfőnök elmondta: a program segítségével sokkal hamarabb és jobban megismerte új tanítványait. Ha nem találkozik velük, akkor is szinte azonnal elérheti őket. – Nem kell más, mint hogy a fontos információkat feldobjam az oldalunkra – mondta. A tanárnő hozzátette: bízik benne, hogy a rendszert nemcsak négy évig használják majd a diákok, hanem utána is hosszú ideig kapcsolatban maradhatnak. Szeme előtt lebeg saját fia példája, aki a mai napig nem szakadt el egykori barátaitól – hála az internetnek.