Szeged és környéke

2013.08.29. 23:19

Csődbe vitte a csőtörés Baráthékat

Szeged - Több millió forintos kára származott abból egy belvárosi kereskedő házaspárnak, hogy egyedi szőnyegeiket eláztatta egy felettük történt csőtörés. Válaszra sem méltatja őket a tulajdonos és a biztosító, ügyvédet fogadtak. Mint mondják, akinek mindene elveszett, nem veszíthet semmit.

Horváth Attila

– A szomszéd házból szólt az egyik lakó, hogy folyik a víz az ajtó alól – mondja Baráth Sarolta. A Horváth Mihály utcai szőttesboltosnak minden szőnyege tönkrement augusztus elején, amikor a fölötte lévő lakásban csőtörés történt.

– Mire ideértünk, a mennyezetből folyt a víz, a csilláron keresztül ömlött minden irányba. Azonnal kipakoltuk a szőnyegeket az utcára, hátha meg tudjuk menteni azokat. Nem sikerült – emlékszik vissza a kereskedő. Az üzletbe csak rövid időre tud beengedni, a dohos levegő elviselhetetlen. Mérik, 90 százalékos a páratartalom.

Az asszony és férje közel tíz éve nyitotta meg a városban különlegesnek számító boltját, az üzlet egy patinás műemlék épületben található az utca elején. Egyedi, kézzel szőtt, perzsa és a világ számos tájáról származó szőnyegeket forgalmaznak. Van olyan termékük, ami több százezer forintba kerül. Az most deformálódva lóg a falon. Mint mondják, értéke gyakorlatilag már nincs. A piacra nem viszik ki, ott szerintük 500 forintért sem lehetne eladni.

Menthetetlen szőnyegek Baráthéknál. Elvarratlan szálak. Fotó: DM/DV

Menthetetlen szőnyegek Baráthéknál. Elvarratlan szálak.
Fotó: DM/DV

Nincs válasz

Feltettük kérdéseinket az IKV Zrt.-nek. A vezérigazgatónak és a központi e-mail címre is elküldtük levelünket, mert a cég korábban kijelentette, csak ilyen formában hajlandó kommunikálni, telefonon nem. Válasz több mint 72 óra elteltével sem érkezett.

Majdnem mindenük elázott, még az antik kisasztal is, amit nem árultak, csak díszlet volt a hangulatos boltban. A káruk sok millió forint, a pontos összeget még nem tudják meghatározni. A csőtörés óta zárva tartanak, új terméket nem rendeltek, néhány napja a működési engedélyüket is visszaadták.

– Azonnal jeleztük a problémát az épület tulajdonosának, az IKV Zrt.-nek. Akkor még örültünk, mert azonnal kijött a rendész, jegyzőkönyvet is felvett – veszik elő a papirost.

Megállapították, hogy a Baráthék feletti lakásban – amely szintén IKV-tulajdon – csőtörés történt, így a házaspár arra számított, hogy a biztosító hamarosan megtéríti a kárukat. Azóta azonban nem érkezett semmilyen információ arról, hogyan fog rendeződni az ügy. Ügyvédet fogadtak, az ő levelére sem érkezett válasz a mai napig. Az üzlet falai már penészednek, a kár tovább növekszik.

– Nem adjuk fel, akinek mindene elveszett, nem veszíthet semmit. Addig harcolunk, ameddig valaki nem téríti meg a kárunkat, hogy újra elkezdhessük a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!