Szeged és környéke

2009.03.24. 21:36

Csokinyúlseregek és tojáshegyek a polcokon

Szeged - Hetek óta kínálják Szegeden a húsvéti dekorációkat, ajándékokat. De otthon is készülünk az ünnepre: hangulatossá varázsoljuk a lakásunkat. Csokitojást 30-tól 1385 forintig találtunk, a legdrágább édesség 3400 forint. A sonka szezonja csak a jövő héten kezdődik.

Kovács Kriszta

Tavaly ilyenkor az évszázad legkorábbi húsvétjának örültünk, idén a készülődésnél tartunk, április 12-én és 13-án ünnepelünk. Az üzletek polcain március eleje óta sorakoznak a húsvéti csokifigurák és a tavaszt idéző dekorációk.

Mint minden háziasszony, a szegedi Mars téren kezdtük bevásárlókörutunkat. Olcsó ajándékra vadásztunk, a csokitojásért a csarnokban kértek a legkevesebbet: 30-tól 820 forintig jegyeztük fel az árakat. Sokféle színben és nagyságban kínálták magukat az édességek: a citromsárga csomagolású, a Disney-figurás és a virágmintás keltette fel a figyelmünket.

A húsvéti bárányért megdolgoztunk: erre a gyerekkorunkat idéző, népszerű csokifigurára csak egyetlen üzletben bukkantunk – 360 és 540 forintért. A csillagoség-kategóriába a „nyúl plusz kiscsibe" formáció esett: 3400 forintos árcédulával.

– Pár hete keresik a vevők a húsvéti figurákat. Inkább az idősebb nőkre jellemző, hogy jó előre beszerzik az édességeket – magyarázta Csorja Zoltán, a Mars téri mézesbolt üzletvezetője.

Húsvéti abszurdum a tojás alakú nyúl. Fotó: Frank Yvette

Húsvéti abszurdum a tojás alakú nyúl.
Fotó: Frank Yvette

Hatásvadász termékre Szegeden a belvárosi boltokban lelhetünk. A nagyáruház polcain egymás mellett zsúfolódtak az ajándékok a robbanócukrot és színes drazsékat rejtő csokifiguráktól kezdve, a színes cukorkákon át, a meghökkentően sötétkék és zöld tojásokig. Kifejezetten ijesztőnek találtuk Micimackó Tigrisét – nyúlnak öltözve. A legpraktikusabb húsvéti ajándékcsomagokban a plüssállat vagy bögre tartozéka egy-két csokifigura – 1090-3490 forint közötti árért.

Még el sem kezdődött a húsvét, de ünnepi költekezésre ösztönöz a hipermarket-akció. Már a bejáratnál tejbevonómasszából készült kisnyulak tömegelnek, darabjuk 35 forintért; mellettük csokitojáshegyek, egy-egy 39 forint. Innen a legdrágább, a nagy lila tojás 1385 forintért kerülhet a kosárba.

A bonbonkészítők is gondoltak a húsvétra: nyuszi vagy az egyszerűbb, tojás alakú dobozokba rejtik ilyenkor a desszerteket, de találtunk nyúl alakú táblás csokit is. Csak itt kínálják már most a kötözött sonkát, persze akciósan – kilónként 999-1499 forintért. A többi üzletben és a piacon csak a jövő héten kezdődik a sonkaszezon.

Dekoráció

Az otthonunk feldíszítésével kezdődik az igazi ünnep. A pici, puha, sárga kiscsibéktől kezdve, a rózsaszínű bárányokon át, a kék és zöld nyuszikig találtunk állatokat a boltokban. Ilyentájt népszerűek a húsvéti tojásokat tartó kosarak és a lógó szobadíszek. – Már egy hónapja keresik nálunk a dekorációkat – magyarázta Borbola Ágnes, a szegedi Printker üzletvezetője. – Eleinte az alapanyagokat vitték a saját készítésű díszekhez. Ahogy közeledik a húsvét, jobban fogynak a kész dísztárgyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!