Szeged és környéke

2019.01.10. 08:40

Csökkenhet a jégzajlás a következő napokban, de készenlétben állnak a jégtörő hajók a Tiszán

Bár még csak néhány centi vastagságú a zajló és part menti jég a Tiszán, a meteorológiai előrejelzések szerint pedig a jégzajlás mértékének csökkenése várható, Szegeden a jégtörő hajók december közepe óta készültségben vannak.

A. T. J.

– Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) Jégvirág V. és Jégtörő IV. jégtörő hajói a vonatkozó belügyminisztériumi utasításnak megfelelően 2018. december 15-től melegen tartva és időszakosan járatva üzemképes állapotban a Szegedi Medencés Kikötőben lévő állomáshelyükön vesztegelnek – tájékoztatta lapunkat Kádár Mihály, az Ativizig műszaki igazgatóhelyettese.


Az igazgatóság kezelésébe a Tiszának a déli országhatár és Csongrád település közötti 94,2, illetve a Maros teljes magyarországi, 49,6 kilométer hosszúságú szakasza tartozik. Az igazgatóhelyettes elmondta, a román vízügyi hatóság legfrissebb, szerdai tájékoztatója alapján a Maros felső romániai szakaszán, Arad és Nagylak között 10–60 százalékos jégzajlás, illetve parti jég is megfigyelhető. A jégvastagság 1–4 centiméter közötti. A Maros magyarországi szakaszán jelenleg 50–90 százalékos a jégzajlás. A jég vastagsága itt 3–8 centiméter közötti.

Csökkenhet a jégzajlás a következő napokban, de készenlétben állnak a jégtörő hajók a Tiszán. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A Tisza Maros-torok és a déli országhatár közötti szakaszán 30–50 százalékos a jégzajlás, a Maros-torok felett Csongrádig a folyó jégmentes. A jég vastagsága a zajló szakaszokon 3–6 centiméter.


A jégtorlódás szempontjából veszélyes folyószakaszokat a vízügyi szakemberek fokozottan ellenőrzik. – A következő néhány napos meteorológiai előrejelzések szerint térségünkben nappal fagypont feletti, éjszaka pedig fagypont alatti léghőmérsékletekre lehet számítani, így a jégzajlás csökkenése várható – tette hozzá Kádár Mihály.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!