Szeged és környéke

2010.10.03. 19:47

Csökkent a szegedi zálogházak forgalma

Szeged - Talán meglepő, de igaz: a sokat emlegetett gazdasági válság kapcsán nem nőtt a zálogházak forgalma, ellenkezőleg, egyre kevesebben választják a záloghitelt, ha sürgősen pénzre van szükségük.

Bereczky Diána

Szegeden nyolc zálogházat kereshetnek fel azok, akik mindenféle hivatalos tortúra nélkül szeretnének azonnal kézpénzhez jutni. Az ember azt gondolná, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetben gyakrabban keresik fel őket az emberek, hogy ideiglenesen, készpénzért cserébe hátrahagyják ékszereiket. Főleg most, amikor az arany ára soha nem látott, történelmi magasságokban szárnyal, és szinte naponta újabb és újabb rekordokat dönt meg. Pálvölgyi Imre, az egyik Dugonics téri zálogházat üzemeltető Hanza Golden Kft. ügyvezetője viszont azt mondja, pont az ellenkezője igaz.

– A nemesfém ára idén eddig mintegy 19 százalékkal emelkedett, ami a gyenge dollárnak, és a globális gazdasággal kapcsolatos bizonytalanságnak köszönhető. A korábbi 2500–3000 forinthoz képest jelenleg 4500–5000 forintba kerül Magyarországon a 14 karátos arany grammja. A zálogházak is a fedezet felső határáig feszítik a hitelt, a konkurencia miatt is, hiszen az emberek oda mennek, ahol többet kapnak ékszereikért – magyarázta. Tapasztalatai szerint sokan döntenek úgy, hogy „meglovagolva" ékszereik nem várt értéknövekedését, inkább eladják azt.

Történelmi csúcson az arany ára. Fotó: Karnok Csaba

Történelmi csúcson az arany ára.
Fotó: Karnok Csaba

– Az emberek „mobilizálják" az aranyban lévő pénzüket, és egyszerűen eladják az ékszereket. Ezen a területen is megjelentek a nepperek, akik felárral megvásárolják a zálogjegyeket, majd kiváltják az arany ékszereket. Ezeket Ausztriába, Németországba viszik, ahol aranytömböt csináltatnak belőle, ezeket pedig befektetési aranyként használják – magyarázta az ügyvezető. Ez ugyanis értékálló, hosszú távon különösen biztos befektetés, ráadásul a világ bármelyik pontján ismert, így könnyen eladható.

Zálogházi kamat

Ha valaki elzálogosítja az ékszerét, 1 vagy 3 hónap plusz 30 türelmi napig kap haladékot a visszaváltásra. A záloghitel összegén felül 22–26 százalék közötti éves kamatot, illetve egyszeri 5–7 százalékos kezelési költséget kell kifizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!