Szeged és környéke

2008.11.03. 22:22

Csökkentenék a szegedi képviselők tiszteletdíját

Szeged - A képviselői tiszteletdíj tízszázalékos csökkentését fogja javasolni Botka László csütörtökön. A lépés inkább jelképes. A szegedi közgyűlés bérköltsége egy évben 73 millió 654 ezer forint. Ennek 10 százaléka 7,3 millió forint.

Gonda Zsuzsanna

A képviselői tiszteletdíj tízszázalékos csökkentését fogja javasolni [namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere csütörtökön a pénteki közgyűlést megelőző egyezető fórumon – értesült lapunk. A pénzügyi válsággal összefüggő intézkedés inkább csak jelképes – legalábbis a város 60 milliárdos költségvetéséhez képest. A szegedi közgyűlés bérköltsége egy évben 73 millió 654 ezer forint. Ennek 10 százaléka 7,3 millió forint, ami nagyjából két pedagógus éves bérköltségének felel meg.

A csökkentés tervével kapcsolatban [namelink name="Szondi Ildikó"] (MSZP) elmondta: Szeged eddig is önmérsékletet tanúsított, a képviselői tiszteletdíj „folyamatosan olvadt". (Az előző ciklusban, azaz 2002 és 2006 között még bruttó 150 ezer forint volt a képviselők alapdíja, és egy bizottsági tagságért több mint 50 ezer forintot fizettek – a szerk.)

Szabó László (Fidesz, a Szögedi Védegylet elnöke) szerint a 10 százalékos csökkentés „szép kezdeményezés, de nem célravezető". Ő „legemberibbnek" a személyes felajánlást tartja. Az újszegedi képviselő tavaly a legidősebb újszegedinek ajánlotta fel kéthavi tiszteletdíját. Most háromhavit ajánl föl választókörzete legrászorulóbb lakóinak, elsősorban a kisnyugdíjasoknak és a 17 emeletes házban lakóknak segítségül a rezsi kifizetéséhez.

Úgy tudjuk: a 14, száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cég vezetőjének prémiumát nem tervezi megnyirbálni a városvezetés (a szegedi cégvezetők jutalmat nem kapnak). Annál is inkább, mivel Szegeden a cégvezetők fizetése alacsony – ötöde, hatoda az állami vállalatok vezetőinek fizetéséhez képest: bruttó 2-400 ezer forint – a prémium viszont akár évi 2-3 millió forint is lehet attól függően, hogyan teljesíti a cégvezető az év elején meghatározott prémiumfeltételeket.

Két cégvezetőt ennek ellenére felhívtunk, hogy megtudjuk: hogyan reagálnának, ha jövőre mégis le kellene mondaniuk a prémiumról, illetve lemondanának-e róla önként.

– Ilyen lépést azoknak kellene megfontolniuk, akik a válságot okozták, tehát a bankszféra dolgozóinak – vélekedett Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Szélpál Gábor, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője szerint a városi cégvezetőknek a városvezetés utasításait kell követnie, nem egyéni döntéseket hoznia. A prémium kifizetéséről az önkormányzat dönt, a cégvezetők pedig elfogadják a döntést.

Ennyit kapnak a képviselők

A képviselői juttatások 2006-ban csökkentek jelentősen. Szegeden egy önkormányzati képviselő bruttó alapdíja 111 ezer 800 forint. Ha a képviselő tagja egy bizottságnak, akkor az alapdíjon felül 27 ezer 950 forintot kap, azaz összesen 139 ezer 750 forintot. Ha két bizottság tagja, akkor 50 ezer 310 forint jön az alapdíjához, vagyis 162 ezer 110 forintot vihet haza. Ha bizottsági elnök, akkor 100 ezer 620 forint jár az alapdíjon kívül, vagyis összesen 212 ezer 420 forint.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!