Szeged és környéke

2009.01.12. 03:05

Csomagolásban nagyhatalom a mórahalmi Texpack Kft.

Szeged - A kiadónk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő, a Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs Díját hat kategóriában osztottuk ki tavaly Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között.

Fekete Klára

A díjazottakat hétről hétre A pénz beszél mellékletünkben mutattuk be. Ezúttal – egyben sorozatunk befejező részeként – id. Török Tibor, a Texpack International Kft. általános igazgatója számol be arról, milyen munka áll a társaság azon eredményei mögött, amelyeknek köszönhetően idén Az év üzletembere Presztízs díjat kaphatta meg. A Mórahalmi Ipari Parkban épített magának 2008-ban új székházat és raktárbázist a korábban Szegeden tevékenykedő Texpack International Kft. A hipermodern létesítményben id. Török Tibor, lapunk Presztízs díjas igazgatója kalauzolt, amikor személyes találkozót kértem tőle. A legkorszerűbb fűtéssel, világítással, berendezésekkel felszerelt építmény minden helyisége emberbarát: 22 alkalmazott kényelmét szolgálja – ez fontos szempont volt a családjával, feleségével és három gyermekével is együtt dolgozó szakember számára. S egy érdekesség: az előcsarnokban Indonéziából származó riksa áll (jellegzetessége, hogy az utas a kormány előtt ül), a falakon távol-keleti fotók a Magyarországra importált zsákok gyártásának ellesett pillanatairól.

Az 1994-ben holland–belga többségi tulajdonnal alapított kft. ugyanis a Távol-Keletről vásárol árut – immáron 15. esztendeje. Ennyi idő alatt lett Magyarország piacvezető és Közép-Kelet-Európa meghatározó zsák- és csomagolóanyag-forgalmazó vállalkozása. Eleinte burgonyás, hagymás és liszteszsákokat importáltak, ma már 20-féle cikket forgalmaznak: polipropilén zsákokat, árnyékoló- és építőipari védőhálókat, agro- és geotextíliákat. Három gépen hullámkarton rekeszeket gyártanak egy 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően. A mostanra elért 2,2 milliárd forintos éves forgalom, a több mint 200 milliós nyereség mögött a családi vállalkozás közös munkája áll.

Id. Török Tibor igazgató a Presztízs díjjal. Fotó: Frank Yvette

Id. Török Tibor igazgató a Presztízs díjjal.
Fotó: Frank Yvette

Az év üzletembere Presztízs díjat elnyert textilmérnökről el lehet mondani: mindent elért, amit szeretett volna. A vállalkozás először a felszámolt szőregi borpalackozóban bérelt raktárat 300 négyzetméteren, majd a volt szegedi textilművekben már 3000 négyzetméteren dolgozott. A 2008-ban a Mórahalmi Ipari Parkban több mint 600 millió forintból, 3,2 hektáron felépült, mintegy 7000 négyzetméteres épület és raktár pedig most már kiszolgálja a hazai zöldség-gyümölcs termelőket és forgalmazókat, az élelmiszer- és gyógyszeripart, valamint más iparágakat is. Nevüket ismeri az ország valamennyi vízügyi igazgatósága: 2000-ben és 2006-ban sok millió darab árvízvédelmi zsákot vásároltak a Texpacktól.

A jövő? A mórahalmi székházzal szemben, a belgák által felépített hullámpapírgyár teljes kereskedelmét szeretné ellátni a Texpack International Kft.

Az ünnepeltek

Az év kisvállalkozása kategóriában a Mora 2000 Kereskedelmi Kft. nyert, az év középvállalkozása a Dorozsmai Nagybani Piac Kft., az év vállalkozása a Total Szerviz és Javító Kft. lett. A környezetvédelmi díjat a Roncs Autó és Alkatrész Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az innovációs díjat a QualiCont Kft., Az év üzletembere díjat id. Török Tibor, a Texpack International Kft. általános igazgatója kapta. A legszínvonalasabb üzleti weboldalért pedig a Reál Érték Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft.-nek járt a különdíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!