Szeged és környéke

2010.12.21. 19:29

Csomagolóüzem négymilliárdból Mórahalmon

Mórahalom - Négymilliárd forintból épített hullámkartongyártó üzemet a Homokháti Térségi Agrár-Ipari Parkban a belga Pacapime-csoport. Kelet-Európa felé nyitna, ezért választotta Mórahalmot. <br>

R. Tóth Gábor

– Sok pálinkát megittunk itt, mire lezártuk a pályázatot – érzékeltette Ludo Pissens, a belga Pacapime Kft. egyik tulajdonosa: a mórahalmi vendégszeretet is szerepet játszott abban, hogy a hullámkarton csomagolóanyagok gyártásában piacvezető, 80 éves, 150 millió eurós forgalmú vállalkozás a homokháti várost választotta beruházása helyszínéül 2007-ben.

Kedden sajtótájékoztatón értékelte a múltat és a jövőt.

Három éve [namelink name="Nógrádi Zoltán"] polgármester 12 milliárdos projektről írt alá szerződést holland és belga cégvezetőkkel – ide csábítva a vállalat első magyarországi üzemét. 100 ezer négyzetméteres területet vásárolt Mórahalom határában, hogy 4 milliárd forintból korszerű hullámkartongyártó üzemet építsen, több mint 400 millió forintos uniós támogatással.

A főként mezőgazdasági termékek, zöldségek, gyümölcsök csomagolásához használatos hullámkarton dobozokat előállító cég projektje több részletben valósul meg: az első ütem 2007 második felében kezdődött, egy 8000 négyzetméteres feldolgozó- és raktárépületet hoztak létre.

Idén májusban kezdődött a bővítés: újabb 14 ezer négyzetméteres raktárt és csarnokot húznak fel. Az utolsó nagy értékű berendezés hétfőn érkezett meg az üzembe – 53 tonnás, 150 méter hosszú a szerkezet.
A termelés tavaly februárban elkezdődött. A gyárban – ahol jelenleg húsz alkalmazottat foglalkoztatnak – az első esztendőben 10 ezer tonna csomagolóanyagot állítottak elő.

A helyi szakemberek oktatására, képzésére is gondot fordító cég célja, hogy nyisson a kelet-európai piac felé – ebben segít a város határközelisége. 3–5 éven belül 100 embert közvetlenül, további 100-at közvetve alkalmaz majd. Addigra a tervek szerint éves forgalma eléri az 50 millió eurót. A belgák 18 milliárd forintot invesztálnak homokháti üzemükbe.

– A mórahalmi gazdaságtörténet legjelentősebb döntése volt a Pacapime Kft. és a Texpack Kft. együttes megtelepedése az ipari parkban – fogalmaz Nógrádi Zoltán –, ezek a beruházások azt üzenik: a városban van erő, perspektíva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!