Szeged és környéke

2007.11.16. 19:18

Csongrád megye csodái: Szent-Györgyi Albert és Nobel-díja

Szeged - A Tisza-parti városban – melyet Szent-Györgyi életrajzírója, Ralph W. Moss a szegény ember Cambridge-ének nevez – 13 évig élt és alkotott az egyetlen olyan magyar tudós, aki itthoni körülmények közepette végzett kutatásaiért részesült Nobel-díjban.

Szent-Györgyi Albert és családja 1931 januárjában érkezett Szegedre. A tudós addigra már Pozsony, Prága, Berlin, Hamburg, Groningen, London és Cambridge tudományegyetemeinek ismert kutatója volt. Szegeden is folytatta sejtlélegzéssel kapcsolatos munkáját. Sikerült izolálnia a C-vitamint. Sőt Szegeden a város nevezetes növényéből, a paprikából a korábbiaknál sokkal nagyobb mennyiségben sikerült kinyernie az értékes anyagot. Felfedezte, hogy gyógyítani lehet vele például a skorbutot.

Fotók: Segesvári Csaba


Idén hetven éve, 1937. december 10-én vehette át a Nobel-díjat „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav katalízisszerepének terén tett felfedezéseiért" indoklással. Később az izommozgás biokémiájával is foglalkozott itt, és nagyszerű eredményeket ért el. Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem egyik legnépszerűbb tanára és rektora volt. A Tisza-parti városban – melyet Szent-Györgyi életrajzírója, Ralph W. Moss a szegény ember Cambridge-ének nevez – 13 évig élt és alkotott az egyetlen olyan magyar tudós, aki itthoni körülmények közepette végzett kutatásaiért részesült Nobel-díjban. Ezért is jelölte [namelink name="Szabó Gábor"] rektor Csongrád megye legnagyobb csodájának Szent-Györgyi Albertet. Itteni teljesítményének megmaradt eszközei, illetve a világhírű magyar biokémikus életútját bemutató tablók is láthatók a Szegedi Tudományegyetem minap felavatott Szent-Györgyi Albert-emlékszobájában.



Csodakereső

November 29-én éjfélkor lezárjuk a képzeletbeli urnát. Az addig érkezett szavazatok alapján december 1-jén hirdetünk eredményt. Addig is: a játékos kedvű „csodavárók" között hetente egy ajándékcsomagot sorsolunk ki – most az e-mailben szavazó makói Kriván Irénnek küldünk levelet arról, hol veheti át ajándékát. Akciónk végén bőröndnyi meglepetést nyerhet a legszerencsésebb játékos.

Mi Csongrád megye hét csodája? Szavazatukat, véleményüket továbbra is várjuk a www.hetcsoda.delmagyar.hu címen, továbbá levélben a [email protected], illetve a 6740 Szeged, Pf. 153. címre!

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!