Szeged és környéke

2007.11.22. 22:22

Csongrád megye kötvényt szeretne

Ötmilliárd forintnyi kötvény kibocsátására kér ajánlatokat a megyei közgyűlés, így szeretné finanszírozni fejlesztéseit és működését. A tegnapi ülésen a szentesi kórház érdekében összefogott, és leszavazta az elnököt a szentesi és csongrádi fideszesek csapata, valamint az MSZP–SZDSZ frakció.

Bakos András

A tegnapi megyegyűlés alatt saját pártján belül is vitát generált javaslatával [namelink name="Halmai László"] szentesi fideszes képviselő. A téma: év végéig szól a működési engedélye a szentesi kórház patológiájának. Halmai azt kérte, a közgyűlés utasítsa az elnök asszonyt, állapodjon meg a szentesi kórház tulajdonosával, azaz a szentesi önkormányzattal a sürgős beruházásokról. „Nem támogatom" – mondta a javaslatról [namelink name="Magyar Anna"] elnök, majd magyarázatul hozzáfűzte: a tárgyalások már elkezdődtek.

Ki tesz többet a vasútért?

Sikerült elérni, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ne zárja be decembertől azt a három szárnyvonalat, amely Csongrád megyét is érinti, a Szentes–Orosháza, a Szentes–Kiskunfélegyháza és az Újszeged–Mezőhegyes vasutat – nyomatékosította tegnap reggeli tájékoztatóján [namelink name="Kozma József"], [namelink name="Somogyi Árpád"], [namelink name="Szirbik Imre"] és [namelink name="Buzás Péter"]. A megyei MSZP-s képviselők elmondták, lobbijuk, amelyet [namelink name="Bedő Tamás"] csongrádi polgármester koordinált, azért lehetett sikeres, mert a minisztérium érveivel érveket állítottak szembe a tárgyalóasztalnál, és sikerült meggyőzni a tárcát. Hozzátették: a vasút megmentéséért az utasok is sokat tehetnek, ha jegyet váltanak és utaznak. Nyilván akkor teszik ezt szívesen, ha az utazási feltételek javulnak. Így van miről tárgyalni ezután is a minisztériummal.

A szárnyvonalak ügye a közgyűlésen is szóba került: [namelink name="Magyar Anna"] felterjesztést készített, eszerint a megye arra kéri a miniszterelnököt, gondolja át a vasúti szárnyvonalak megszüntetésével kapcsolatos tervet. Az MSZP–SZDSZ-frakció tagjai szerint már sikerült meggyőzni a GKM-et, úgyhogy nem kellene elküldeni ezt a levelet – nehogy most megint meggondolja magát a miniszterelnök. De a polgári többség úgy határozott, el kell küldeni a felterjesztést.  Halmai javaslatát védelmébe vette [namelink name="Szirbik Imre"] szentesi polgármester, mondván, ha az ÁNTSZ nem látja a határozott hajlandóságot a működtetőnél és a tulajdonosnál arra, hogy változtatni akar a körülményeken, visszavonhatja a proszektúra engedélyét. Ha pedig ez nem működhet, a szentesi kórház kiemelt státusa kerül veszélybe. Végül 21 igen, 2 nem és 13 tartózkodó szavazat született, azaz, átment a javaslat. Halmai mellett szavazott a teljes MSZP–SZDSZ frakció, a polgári oldalról a szentesiek, csongrádiak. [namelink name="Magyar Anna"] és [namelink name="Kovács Kálmán"] nemmel voksolt, a többiek tartózkodtak. Ilyesmi még nem fordult elő a 2006 óta dolgozó közgyűlésben.

Szó volt az egyetem és a megye kapcsolatáról is. A csaknem ötvenperces vitában [namelink name="Marosvári Attila"] fogalmazta meg legpontosabban a dilemmát: a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatóbázis – csakhogy ebből nem profitál sokat a megye gazdasága. Vilmányi Márton stratégiai igazgató visszakérdezett: vannak itt olyan kvalitású cégek, amelyekkel együtt tudna működni az egyetem? Mert dolgozik a Nokiával – a legújabb mobilokban ott van a szegedi egyetem munkája – és a Videotonnal is.

A közgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót, és többségi döntéssel a kilenc otthonát összevonja, négy önálló intézménnyé. [namelink name="Buzás Péter"] és [namelink name="Szirbik Imre"] azt feszegette, nem látják, hogy ez tényleg megtakarítást eredményez, és hiba az is, hogy megnő az ellátásra várakozók száma. [namelink name="Nógrádi Zoltán"] arra hivatkozott, a parlamentben a kormányoldal hozott olyan döntéseket, amelyek következményeire itt így lehet reagálni.

Zárt ülésen döntött a közgyűlés arról, hogy fegyelmi vizsgálatot indít egyik alkalmazottja ellen. Az eljárás végén árulják el, miről van szó.

Információink szerint a derekegyházi otthon pénzügyeit vizsgálják. Szintén zárt ülésen döntötték el, hogy ötmilliárd forint értékű kötvény kibocsátásához kérnek ajánlatot pénzintézetektől. Ezzel a megoldással szeretné beruházásait finanszírozni a megye, miután a kormány idén is kevesebb pénzt ad a működésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!