Szeged és környéke

2013.08.16. 22:57

Csongrád megye útjainak fele hivatalosan is rossz

Szeged - Csongrád megye 1330 kilométeres úthálózatából 761 kilométer rossz minőségű: ezt a Magyar Közút Zrt. nyilvántartásából tudjuk. A Közút több felújítást is tervez, ha kapnak központi forrást, nekilátnak a munkáknak.

Segesvári Csaba

A közutak minőségét is vizsgálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban publikált összeállítása. Kiderült, az autópályákat nem számítva az országos közúthálózat 53 százalékán a burkolat állapota rossz minősítésű, a negatív sort Győr-Moson-Sopron megye vezeti.

Csongrád megyében a rossz utak aránya 57 százalékos, a baleseti szempontból kiemelten veszélyes nyomvályús szakaszokban is „gazdagok" vagyunk. A Magyar Közút Zrt. adatai szerint az 1330 kilométeres megyei úthálózatból közel 250 kilométeren másfél centinél mélyebb a nyomvályú.

Meg sem lepődik az autós, ha kocsija hangosan koppan egy-egy kátyúban, vagy éppen önkéntelen szlalomozásba kezd a nyomvályúkon. A megye 1330 kilométeres úthálózatát minden évben felmérik, a Magyar Közút Zrt. adatai szerint jónak mindössze 76 kilométert találtak: a teljes hálózat alig 6 százalékát. Megfelelő és tűrhető a megyei utak 26 százaléka, rossz minősítést 57 százalék kapott. A teljes úthálózatból 761 kilométer egyszerűen pocsék. Mivel a nyomvályús szakaszokat is nyilvántartják, megtudtuk, útjaink közel egynegyede nyomvályúmentes, viszont 234 kilométeren balesetveszélyes utakon autózhatunk. Örömteli, hogy rossz útjaink ellenére Csongrád megyében nincs egyetlen olyan település sem, amelyről valamelyik járásközpontot ne lehetne fél órán belül elérni.

250 kilométeren másfél centinél mélyebb a nyomvályú. A szerző felvétele

250 kilométeren másfél centinél mélyebb a nyomvályú.
A szerző felvétele

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos közutak fenntartására, karbantartására szerződött állami közhasznú társaság, és így az utak felújítása, valamint a keretek meghatározása nem társaságunk feladata. Felújítási javaslatokat készítünk, amelyeket jóváhagyás esetén lebonyolítunk, hazai vagy európai uniós források felhasználásával. Évről évre más költségkeret áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendelkezésére. 2012-ben összesen 1,53 milliárd forintot fordítottunk Csongrád megyében az útüzemeltetési és -fenntartási feladataink ellátására – tudtuk meg a megyei utakat kezelő Magyar Közút Zrt. szóvivőjétől. [namelink name="Pécsi Norbert Sándor"] elmondta, tavaly 343 millió forintból megújult a Csongrádot Szegeddel összekötő út 1,7 kilométeres szakasza, az M43-as autópálya és az Ipoly sori körforgalom között. A hódmezővásárhelyi Jókai utca 1,7 kilométeres szakaszára 453 millió forint jutott, míg a Tótkomlós–Hódmezővásárhely összekötő út 4,8 kilométeres szakasza 444,1 millió forintból újult meg. A közút szóvivője hozzátette, 2013-ban a teljes körű útfelújításokon és az ütemezetten végzett kátyúzási munkákon felül nagyfelületű burkolatjavítási munkákat is szeretnének elvégezni. – A beruházások tervezett költsége nettó 1 milliárd forint, a felújítás érintené többek között a 43-as főutat, a Makót Hódmezővásárhellyel összekötő, a sándorfalvi, valamint a Mórahalom–Zákányszék közötti szakaszt is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!