Szeged és környéke

2007.11.07. 22:42

Csongrád megyében is álltak a vonatok

Szeged - Szerda reggel nyolckor befejeződött a vasutas dolgozók két órás figyelmeztető sztrájkja. Régiónkban a MÁV-alkalmazottak többsége csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Úgy tudjuk, mindez 10-15 millió forintos kiesést okozott a MÁV helyi igazgatóságának.

Kunstár Csaba

Lapunk információi szerint régiónkban a vasúti dolgozók 50-60 százaléka sztrájkolt tegnap, Szegeden a vasúti forgalomban résztvevők közül mindenki. Akik mégis úgy döntöttek, hogy felveszik a munkát a kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt, azokat irodai munkával vagy karbantartási feladatokkal bízták meg főnökeik. Úgy tudjuk, régiónkban a munkabeszüntetés mintegy 10-15 millió forintos kiesést okozott a vasúttársaságnak.

Sztrájk alatti csendélet a szegedi nagyállomáson. Fotó: Karnok Csaba

Az állásukat féltik

Mivel a makói és a szentesi vasutasokat személyesen is érinti a szárnyvonalak megszüntetése, az állásukat féltik, érthető, ha minden dolgozó sztrájkolt. Csak néhány utas ragadt ott a csendes állomásokon, a többség a munkabeszüntetés hírére el sem indult a vonatokhoz. Mint elmondták, nem haragszanak a vasutasokra a kellemetlenségekért, egyetéretenek a céljaikkal.

Annak ellenére, hogy a MÁV vezetése határozottan megtiltotta dolgozóinak, hogy a sajtónak nyilatkozzanak, néhány szegedi vasutas mégis elmondta: őket személy szerint nem érintené a vonalak megszüntetése, de szolidaritásból részt vesznek a sztrájkban. Lapunk úgy tudja, ha az Orosháza–Szentes, valamint az Újszeged–Makó–Mezőhegyes közötti vonalat megszüntetnék, akkor 10-15 dolgozó veszítené el munkahelyét.

A sztrájk előzetes bejelentése ellenére több utas szerda reggel is a szegedi állomáson várakozott. Zana Zoltán Budapestre utazott volna, semmit nem hallott a munkabeszüntetésről. A móravárosi szakközépiskola egyik tizedikes osztálya azonban azért várakozott a nagyállomáson, mert nem tudták pontosan, hogy a tárgyaló felek megállapodnak-e. Ők Budapestre, a Titanic-kiállításra és a Nemzeti Múzeumba szerettek volna eljutni. – A sztrájkkal a program nem süllyedt el, csupán várnunk kell az eggyel későbbi, háromnegyed kilences járatra – jegyezte meg Norbi, aki barátaival a peronon ütötte el a kényszerű várakozási időt.

A szegedi nagyállomás területén a VDSZSZ és a Vasutasok Szakszervezetének röplapjait a Jobbik aktivistái osztogatták. [namelink name="Tóth Péter"], a párt szegedi elnöke szerint a „szélsőséges, magyarellenes, liberális" szaktárca Magyarország vasút-közlekedési gettósítását hajtja végre.

Akik nem sztrájkoltak, azok karbantartási munkákat kaptak. Fotó: Karnok Csaba
– A figyelmeztető sztrájk ideje alatt semmiféle atrocitásról nem érkezett jelentés, a vasúti dolgozók munkabeszüntetése rendben lezajlott – közölte lapunkkal Szentes Bíró Ferenc, a MÁV területi kommunikációs szakértője.

Egyes sajtóértesülések szerint november 19-én hat órás munkabeszüntetésre készülnek a szakszervezetek. – Abban az esetben, ha a szakszervezetek újabb munkabeszüntetést hirdetnek meg, a szegedi vasutasok újra sztrájkba lépnek – közölte az egyik MÁV alkalmazott.

Ahol dolgoztak

A sztrájkot követően a VDSZSZ és a Vasutasok Szakszervezetének vezetői sikeresnek értékelték a tegnapi munkabeszüntetést. A MÁV tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt több helyen is közlekedtek a személyszállító vonatok. A vasutassztrájk alatt összesen 556 vonatnak kellett volna a menetrend szerint közlekednie, ebből 142 járt, a többi rövidebb útvonalon, illetve csak a sztrájk befejezése után indult el – mondta Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke. A szolnoki pályaudvarra néhány személyszállító vonat Budapest-Keleti, illetve Nyugati pályaudvar felőli vonalon befutott. Kecskeméten nem sztrájkoltak a vasúti dolgozók, ennek ellenére a két óra alatt csak egyetlen vonat érkezett Ceglédről. Békés megyében egyetlen szerelvény sem járt a sztrájk ideje alatt. Dél-Dunántúlon pedig több vonat is elindult 6 és 8 óra között. Szekszárdon például minden vonat kifutott, ugyanis az összes dolgozó felvette a munkát.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!