Szeged és környéke

2019.05.28. 09:51

Csongrád megyében is mindenhol a Fidesz nyert - Már itt is jobban szerepelt a DK a szocialistáknál

Csongrád megye - Csaknem 44 százalékos volt a részvételi arány az európai parlamenti választásokon Csongrád megyében az adatok 100 százalékának feldolgozása után. A Fidesz itt is elsöprő győzelmet aratott, a szocialisták pedig csúfosan leszerepeltek. Ujhelyi István sorsa bizonytalan.

Suki Zoltán

Vakarhatja a fejét a vasárnapi európai parlamenti választások után a szocialisták eddigi szegedi EP-képviselője. Az MSZP siralmas szereplése miatt bizonytalan lett Ujhelyi István sorsa. A párt egyetlen mandátumot nyert. A listavezetőjük Tóth Bertalan elnök volt, aki előre jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumot. A második helyen Újhelyi István, a harmadikon pedig Szanyi Tibor szerepel. Hogy ki megy végül Brüsszelbe, arról most szombaton az MSZP választmánya dönt, de az üzengetés már elkezdődött.


Szanyi Tibor még vasárnap este közölte, nem biztos, hogy minden úgy lesz, ahogy a logika diktálná, azaz Ujhelyi menne Brüsszelbe.


Hétfő reggelre kikerültek a Nemzeti Választási Iroda honlapjára a friss Csongrád megyei adatok, amelyek nem okoznak túl nagy meglepetést. Ahogy országosan, itt is rekordrészvétel volt, sőt a megye valamivel az országos átlag felett teljesített. Magyarországon az adatok szinte teljes feldolgozottsága után kiderült, hogy a névjegyzékben szereplők 43,37 százaléka szavazott, a megyében ez a szám 43,90 volt.


Hódmezővásárhelyen például eléggé meglepődhetett a Jobbik által is támogatott polgármester, Márki-Zay Péter, hiszen az egykor szebb napokat látott ellenzéki pártra 9 százaléknyian sem szavaztak. A Momentum és a DK is megelőzte őket, de az MSZP sem maradt le sokkal. Itt is érdekes, hogy az előbb felsorolt négy pártra összesen 7600-an szavaztak, a kormánypártok listájára pedig 8976 ember voksolt.

Mondd, te kit választanál? Szavazás előtt bárki előre tanulmányozhatta, hogy néznek ki a szavazólapok.

Mondd, te kit választanál? Szavazás előtt bárki előre tanulmányozhatta, hogy néznek ki a szavazólapok.

Mórahalmon, azon a településen, ahol az egyik legjobban érezhető volt a migránsválság, még nagyobbat nyert a Fidesz. A kormánypártok a szavazatok több mint 62 százalékát kapták. A Mi Hazánk, a DK, a Momentum, az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik, az MKKP, az LMP és a Munkáspárt összesen éppen 659-cel kapott kevesebb szavazatot, mint a Fidesz–KDNP.


Ráadásul Szegeden sem sikerült a bravúr, sem a DK-nak, sem a szocialistáknak. Az MSZP-re 11 ezer 42, a DK-ra pedig 8623 választó adta le a szavazatát, amit ha összeadunk, még mindig több mint 4500-zal kevesebb a Fideszre adott 24 ezer 236 voksnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!