Szeged és környéke

2008.03.21. 19:42

Csonka családban is lehet teljes élete a gyereknek

Szeged - A gyerek csonka családban is teljes életet élhet – derül ki Pusztai Tamással, illetve Váradiné Tari Ritával beszélgetve. Ugyanakkor egy lányával élő apuka könnyebben talált új társra, mint egy többgyermekes, elvált asszony. A párjától külön élő Tamás egy, az elvált Rita pedig három lányával együtt kezdte újra az életet.

Újszászi Ilona

– A lányom nélkül soha! Végig ezt éreztem, amikor kiderült: lángoló szerelemmel indult ugyan a kapcsolatunk, és gyorsan megérkezett a lányunk, de tűz és víz vagyunk, ha a mindennapi életről vagy a gyerekünk sorsáról van szó – meséli Pusztai Tamás, aki még 40 éves sincs, de már hat éve egyedül neveli Fannit.

– Barátok vagyunk a volt párommal, de csak azóta, hogy különköltöztünk. Újrakezdésről szó sem lehet köztünk, de a kislányunkról közösen gondoskodunk, miközben a szüleim és a nővérem családja is sokat segít. Ez azt jelenti, hogy Fanni – közös megegyezéssel – nálam lakik, a mindennapi ellátásához szükséges dolgokat én és az én családom teremti meg számára, az édesanyja pedig – mintegy gyermektartásdíj fejében – ruhákat vesz, időnként programokat szervez neki. A párom elköltözött Szegedről, de 2-3 hetente meglátogatja. Ilyenkor az édesanyáméknál alszik, vasárnap meg együtt ebédelünk, aztán külön programra mennek a lányunkkal.

Egy szülő

A 2001-es népszámlálás adatai szerint hazánkban minden hetedik 15 év alatti gyerek egyetlen szülővel él. Az Európai Unióban megszülető gyerekek 31,6 százaléka házasságon kívüli párkapcsolat „gyümölcse". Ez az arány Magyarországon 2000-ben 29 százalék volt, de 2004-re elérte a 34 százalékot.

– Inkább előnyöm, mint hátrányom származik abból, ha egy nőnek elmesélem: egyedül nevelem a lányomat – mosolyodik el Tamás. – Anyagilag nem jönnék ki, ha csak a családi pótlékként kapott néhány ezer forint pluszbevételére számíthatnék. Szüleim támogatása, a lányomhoz hasonló korú gyereket nevelő nővérem családjának segítsége nélkül sokkal elveszettebb lennék.

– Máig sem tudom, miért, de a férjem öngyilkossággal kezdett fenyegetőzni. Sose ért rá közös családi programokra, egy idő után már alig beszélgettünk, párhuzamosan futott az életünk. Aztán egyszer csak olyan tragikus helyzeteket teremtett, hogy a gyerekeim nyugalma érdekében vissza kellett költöznöm a szüleimhez – néz a négy évvel ezelőtti múltba a negyedik ikszen éppen csak túljutott Váradiné Tari Rita. A Szekszárd melletti faluba szerelmes fiatalasszonyként ment, majd egy év „cirkusz" után háromgyerekes, elvált asszonyként fogadták be a szülei.

– Nehezen hagyták ott a gyerekek a falut, ahol felnőttek, ahol elkezdték az iskolát. De azóta maguktól mondják: anyu, jó, hogy eljöttünk! Ők megtalálták a helyüket a volt iskolámban, a petőfitelepiben, én meg nagy nehezen munkahelyre leltem, igaz, nem a szakmámban, óvónőként, de a játékok közelében dolgozhatom. Nem dúskálunk az anyagiakban, de nyugalomban és jól megvagyunk. A szüleimen kívül sokat segítenek nekünk a rokonok, de az ismerősök is – ismeri el Rita, és példaként említi a ruhaadományokat, a figyelmet és a szeretetet. Elárulja: a lányok – apjuk fenyegetőzésétől tartva – 2-3 hetente egyedül utaznak szülőfalujukba, látogatóba. Rita új társra még csak gondolni sem mer, mert nincs hol és nem is ér rá ismerkedni, meg amúgy is föltételezi: kevés férfi vállalna föl egy háromgyerekes, elvált asszonyt.

Egy kereset és az adó

Az egyszülős családok körében a jövedelmi szegénység kockázata az átlagosnak (12,4 százalék) a háromszorosa. Az átlagos jövedelmű egykeresős, kétgyermekes családokat sújtó adó Magyarországon a legmagasabb (43,8 százalék), a második helyen Törökország (42,7 százalék), a harmadikon Görögország áll (42,6 százalék), miközben Írországban csak 1,1, Új-Zélandon 2,8 százalék az adó.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!